INFORÁDIÓ
2022. december 5. hétfő
Vilma

egyesült királyság

liz truss

adócsökkentés

tory

FILE PHOTO: British Prime Minister Liz Truss and Chancellor of the Exchequer Kwasi Kwarteng visit Berkeley Modular, in Northfleet, Kent, Britain, September 23, 2022. REUTERS/Dylan Martinez/Pool/File Photo

Liz Truss meghátrált, marad a gazdag britek szuperadója

Hátraarcra kényszerült a brit miniszterelnök a nagy pénzpiaci turbulenciát okozó gazdaság-élénkítő csomagja kérdésében. Liz Truss a hétvégén még azt mondta: ha törik, ha szakad csökkenti a leggazdagabbak adóját. Hétfő reggel már kénytelen volt engedni.

Megalázó, 180 fokos fordulatot volt kénytelen végrehajtani Liz Truss brit miniszterelnök – épp pártja kongresszusának első teljes napján, amikor a legnagyobb egységre lenne szüksége.

A konzervatív képviselők egy része is keményen fúrni kezdte ellentmondásos adócsomagját, amelynek nyomán a múlt héten mélyrepülésbe kezdett az angol font, jelentősen megdrágítva a jelzáloghiteleket az újlakás-vásárlóknak és a törlesztőrészleteket a jelenlegi tulajdonosoknak és majdnem bedöntve a brit nyugdíjalapokat. Egy befolyásos tory parlamenti bizottság, 20 képviselője levélben fejezte ki bizalmatlanságát az egy hónapja regnáló kormányfő iránt.

Truss a hétvégén nagyinterjúkban adta értésre, hogy kitart és „nem, nem soha”, nem fogja visszavonni a lépést, hogy eltörli a legmagasabb jövedelműek eddigi, 45 százalékos adókulcsát.

Még azt is megmagyarázta, ő és pénzügyminisztere miért nem konzultált a kormánnyal a lépések hirtelen bejelentése előtt. Aztán hétfő reggelre mégis visszavonta az adókulcs ötletet – néhány óra lehetőséget adva csak Kwasi Kwarteng pénzügyminiszternek, hogy átírja a piacok megnyugtatását célzó kongresszusi beszédét –, amitől sok kommentátor szerint a túlélése függ.

Truss az elmúlt két nap interjúiban azzal fedezte magát, hogy közölte: „Kitartok amellett, hogy gyorsan jelentettük be a csomagot”, de elismerte, hogy „jobban fel lehetett volna készíteni a közvéleményt”. Ebből pedig úgymond „tanult”.

Addigra azonban már nagyon forrongott a kormányzó konzervatív párt egy része és úgy tűnt, akár 90 tory képviselő szavazhatja le az adócsökkentő terv legvitatottabb részét, a 45 százalékos adókulcsot. Egy fontos személyiség, Michael Gove felzárkóztatási miniszter közölte: nem felel meg a konzervatív értékrendnek az a politika, hogy az állam hitelfelvételéből finanszírozzák az adócsökkentéseket. (Ez Truss radikális ötlete a gazdaság beindítására.)

Truss először tett egy olyan engedményt, hogy november végére halasztotta a parlamenti szavazást a csomagról, majd hétfő reggel jött a fordulat. Közben már fedezte magát azzal, hogy azt mondta: a gazdagok adókulcsának csökkentése – amúgy személyes jó barátja – Kwarteng pénzügyminiszter ötlete volt. A politikai machinációk iránt érdeklődők számára hirtelen izgalmassá vált a kérdés: áttolja-e a felelősséget Kwartengre, holott ketten, együtt dolgozták ki a nagy felzúdulást kiváltó csomagot.

George Osborne egykori pénzügyminiszter szerint ez egyáltalán nem légből kapott lehetőség. „A kegyetlen miniszterelnökök képesek a busz alá lökni a pénzügyminiszterüket” – mondta egy rádióinterjúban, és hozzátette: ha Kwarteng hétfői kongresszusi beszédét nem fogadják tetszéssel a tory küldöttek, akkor az neki „függöny”.

Liz Truss – akinek gyorsan végetértek a "politikai mézeshetek” – közben egy sor kormányprogrammal próbálja jelezni, hogy kompetens és felelős kormányfő: egy sor törvényjavaslatot készül benyújtani a gyerekfelügyelet, a bevándorlás, a lakhatás, az energia és a mobilinternet témájában.

Nyitókép: REUTERS/Dylan Martinez/Pool/File Photo

Kapcsolódó hang

Liz Truss meghátrált, marad a gazdag britek szuperadója
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018