INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

energiaárak

nagy-britannia

tiltakozás

energiaválság

áram

gáz

Analog electricity meter for households.

Polgári engedetlenség készülődik a briteknél az energiaszámlák miatt

Több ezer brit már előre közölte: nem hajlandó kifizetni az egekbe emelkedő energiaszámlákat. Az előrejelzések szerint ugyanis télre még a várnál is magasabbra, több, mint a duplájára ugranak a földgáz- és áramszámlák.

Polgári engedetlenségi mozgalom kezdi felütni a fejét a briteknél az energia folyamatos drágulása miatt. Josina, egy sheffieldi tanár a The Guardiannek úgy nyilatkozott: októberben, amikor ismét drágul az energia, már kevesebbet költ majd élelmiszerre és más létfontosságú cikkekre, hogy fizetni tudja a gázt és az áramot.

„Rémisztő, főleg három tinivel a házban. Még nem elég idősek, hogy dolgozzanak. Ijesztő lehetőség, hogy nem tudsz gondoskodni a gyerekeidről” – fogalmazott a napilapnak.

Előfordulhat, hogy a tiltakozók az utcákra vonulnak, de előtte más módszereket is bevethetnek.

Például törlik a csoportos beszedési megbízásokat, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyják a számlákat… Amit a brit kormány mélységesen elítél: „Ez egy súlyosan felelőtlen üzenet és csak tovább emeli majd az árakat mindenki más számára” – reagált az egyik kormányszóvivő jelezve, a kabinetnek nincs befolyása a globális földgázárakra.

A távozó Boris Johnson kormánya eddig már adott egy egyszeri – és normál időkben jelentősnek tűnő – támogatást, 400 fontot. Ezt Rishi Sunak pénzügyminiszter osztotta ki. A konzervatív párti vezetőválasztáson az ellenfele, Liz Truss viszont teljesen más megközelítést ígér: ha őt választják meg, adót fog csökkenteni, nem támogatást adni.

A pénzügyi szakértők figyelmeztették az embereket:

ismerkedjenek meg a nemfizetés következményeivel,

például azzal, hogy romlik az adósbesorolásuk, vagy hogy a cégek drágább, feltöltős órákat szereltetnek fel velük, esetleg leállítják számukra a szolgáltatást.

A feszült helyzet előzménye, hogy egy energiatanácsadó cég szerint jóval magasabbra ugrik az árplafon októberben, mint korábban számítottak rá. Eddig az volt a prognózis, hogy az éves gázszámla 3600 fontra, azaz 1 millió 700 ezer forintra ugrik. Egy évvel korábban a költség még körülbelül ennek egyharmada volt. A Cornwall Insight nevű cég szerint azonban

jövő áprilisra az éves számla már 4200 font körül jár majd, ami a 2021-es összegnek már közel négyszerese lesz.

Martin Lewis befolyásos pénzügyi tanácsadó, a MoneysavingExpert (spórolásszakértő - a szerk.) nevű oldal alapítója közölte: „ennek a zombi kormánynak hamarabb kell felébrednie, mint szeptember 5-e, ami a tory vezetőválasztás győztesének és így az új miniszterelnök személye kihirdetésének a napja. A választási vitának nem szabad figyelmen kívül hagynia ezt a nemzeti kataklizmát. Az emberek megélhetése, mentális jóléte, néha az élete függ ettől” – tette hozzá.

Közben a britek már most háromszor annyi pénzzel tartoznak a szolgáltatóknak, mint egy éve.

Nyitókép: Torsten Asmus/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018