eur:
395.39
usd:
366.76
bux:
65135.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Robert Fico: nem tudom, mit csinál a kormányunk, teljesen elment az eszük

Kormányellenes tüntetés zajlott vasárnap a szlovákiai Rimaszombatban, melyet az ellenzéki Smer szervezett. Robert Fico pártelnök, szlovák exkormányfő olyan témákat feszegetett a több mint kétezer fős tömeg előtt, melyek célja, hogy leváltsák Eduard Heger kormányát. A szónokok az energiaárak emeléséről, a szociális és jogállam destrukciójáról, valamint az előre hozott választások szükségességéről beszéltek. A rimaszombati amfiteátrumban összesereglett tüntetők annak ellenére sem viseltek maszkot az eseményen, hogy a Rimaszombati járás piros besorolású.

A tüntetést a Smer azért a Rimaszombati járásban rendezte meg, mert az országban ebben a régióban a legmagasabb a munkanélküliségi arány – több mint 20 százalékos. A demonstrációt a szegénység világnapjára, október 17-re időzítették. „Nem tudom, mit csinál ez a mi kormányunk, úgy tűnik, már teljesen elment az eszük, de hihetetlen mértékű drágulás vár ránk. Olyan mértékű, amilyenre korábban még nem volt példa, még a 90-es években sem, és semmi arra irányuló lépést nem látunk, hogy a kormány ettől szeretné megmenteni az embereket” – jegyezte meg a Smer elnöke.

Robert Fico úgy látja, hogy már jövő tavasszal nagyon nagy lehet az országban a szociális elégedetlenség, és

súlyos társadalmi problémák nehezedhetnek Szlovákiára,

ezért két kérdést is megfogalmazott. Az egyik arra vonatkozott, egyetértenek-e az emberek az alkotmány megváltoztatásával úgy, hogy lehetővé váljon a jelenlegi kormányzati ciklus lerövidítése, illetve, hogy szeretnének-e előre hozott parlamenti választásokat. „Ezeket a kérdéseket ezen a héten eljuttatjuk az államfőhöz, és várni fogunk az állásfoglalására, abban bízva, hogy ezúttal nem fogja meghiúsítani a népszavazási kezdeményezésünket, mint ahogy azt egyszer már megtette” – fogalmazott Robert Fico.

Az egykori kormányfő kiemelte, Zuzana Čaputová államfőnek ki kell lépnie a kormánykoalíció szóvivőjének szerepéből. A Smer elnöke felszólította a kormányt, hogy terjesszenek elő egy javaslatot arról, hogy miként fognak küzdeni az áremelkedés ellen. Hozzátette, a kormánynak több lehetősége is van arra, hogy mérsékelje ezt a problémát.

A Rimaszombatban megtartott tüntetést a Smer szervezte, a több mint kétezer fős tömegben azonban más politikai tömörülések vezetői is feltűntek. Köztük Andrej Danko, a Ficóval korábban közösen kormányzó Szlovák Nemzeti Párt elnöke. „Meg kell mutatni a nemzetnek, hogy vannak itt más pártok is, akik képesek arra, hogy harcoljanak azzal az idiotizmussal, ami a jelenlegi politikai helyzetet uralja” – fogalmazott Szlovákia korábbi házelnöke, és hozzátette, hogy az új kormány központi eleme lesz a Smer és a nemzeti párt.

A megmozduláson beszédet mondott Rimaszombat polgármestere, Jozef Šimko is, aki megjegyzete, nem véletlen, hogy épp a szegénység elleni küzdelem világnapján tartották meg a demonstrációt, és pont Rimaszombatban tüntettek, a régió ugyanis évek óta magas munkanélküliségi aránnyal küzd. A polgármester is a Heger-kormányt bírálta, s egyúttal lemondásra szólította fel annak tagjait.

A rimaszombati amfiteátrumban összesereglett tüntetők annak ellenére sem viseltek maszkot az eseményen, hogy a rimaszombati járás piros besorolású.

Szlovákiában hétfőtől öt járás kapott fekete besorolást.

22 járás bordó fázisban van, 37 járás piros, 15 pedig narancssárga besorolást kapott. Minden járásban szigorúbb feltételek vonatkoznak a tömegrendezvényekre, az éttermekre, a fitnesz- és wellnessközpontokra, valamint az esküvőkre és a lakodalmakra. A fekete járásokban a legszigorúbbak a feltételek, tilos minden társas összejövetel, beleértve az esküvőket, az ünnepségeket, valamint a vendéglői rendezvényeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×