eur:
394.49
usd:
367.5
bux:
72074.21
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
At the Supermarket: Handsome Man Pushes Shopping Card and Browses for Products in the Frozen Goods Section. Man Looks into Glass Door Fridge, Looking for Dairy Products. Other Customer Shopping in the Background.
Nyitókép: gorodenkoff,/Getty Images

A szén-dioxid-válság miatt „törölhetik” a brit karácsonyt

„A szén-dioxid-hiány miatt törölhetik a karácsonyt” – ezzel a sokkoló megjegyzéssel jellemezte a vezető brit pulykatenyésztő és -feldolgozó cég a földgáz drágulása nyomán előállt szén-dioxid-válságot, amely hatalmas hullámokat vet a brit élelmiszer-ágazatban.

A Magyarországon is érdekeltségekkel rendelkező Bernard Matthews Nagy-Britannia legnagyobb baromfitenyésztő és -szállító cége. A földgáz, és így az általa generált elektromos áram árrobbanása következtében sok más brit élelmiszercég között őket is elérte az úgynevezett „szén-dioxid-válság”. Ennek nyomán kongatta meg a vészharangot Ranjit Singh Boparan tulajdonos, akinek a megjegyzését úgy interpretálta a brit sajtó, hogy

„törölhetik a karácsonyt”, mert nem lesz elég pulyka.

A háttérben két nagy brit műtrágyagyár bezárása áll, amelyek a meredeken emelkedő földgázárak miatt szüntették be a működést. A műtrágya mellékterméke az élelmiszerágazat számára fontos szén-dioxid. Ezt egyrészt az állatok humánus levágása során használják kábításhoz, másrészt a segítségével hosszabbítják meg a különböző élelmiszertermékek tárolási idejét, kulcsfontosságú a mirelit termékek előállításához, és persze

szén-dioxid nélkül nem készülhet szénsavas üdítőital vagy sör sem.

Mint Boparan elmondta, kevesebb, mint száz nap maradt karácsonyig, és a cég keményen dolgozik azon, hogy további ezer alkalmazottat vegyen fel az élelmiszer-ellátás biztosítására. „A szén-dioxid probléma hatalmas pofon, ezzel a tönk szélére kerültünk. Az ágazat már amúgy is munkaerőhiánytól szenved” – fogalmazott.

Kiszolgáltatottság és mirelithiány

Az elmúlt héten a Brit Húsfeldolgozók Szövetségének főnöke, Nick Allen is megkongatta a vészharangot. „A gazdasági miniszternek sürgősen össze kell ülnie a vezető szén-dioxid-előállítókkal, követelve, hogy koordináljanak a fennakadások minimalizálására. Emellett információval kell ellátni a vállalkozásokat, hogy vészforgatókönyveket tudjanak kidolgozni” – vélekedett. A válság megmutatta, hogy a brit élelmiszer-ellátási lánc négy–öt észak-európai cégnek van kiszolgáltatva – tette hozzá.

Az Independent című lap szerint

napokon belül érezhető lesz a szupermarketekben a szén-dioxid-hiány hatása, és hiány alakulhat ki fagyasztott ételből.

Az egyik nagy áruházlánc, a Waitrose már le is állította fagyasztott árú házhoz szállítását.

Kwasi Kwarteng miniszter szombaton tárgyalt a főbb brit energiaellátókkal és azt írta a Twitteren, hogy „egyelőre nem kell aggódni” a földgázellátás miatt. Ez azonban nem válasz arra, hogy mit fog lépni a brit kormány arra, hogy az amerikai CF Industries Holdings nevű cég leállította két brit műtrágyaüzemét.

Egy norvég cég, a Jara is bejelentette, hogy több európai gyárában visszafoghatja a termelést, ami tovább fokozza a szén-dioxid-hiányt.

Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×