INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

energetika

2021.05.21. 06:27

Papírakkumulátorokkal forradalmasítanák a piacot

A most használt lítiumion-akkumulátoroknál hatékonyabb energiatárolási megoldást ígér a japán Nippon Paper. Sok kutató szkeptikus, de a vállalat nagyon határozott a terveit illetően.
2021.03.08. 20:53

Sehol sem olcsóbb a földgáz Európában, mint Budapesten

Továbbra is a magyar fővárosban a legolcsóbb a lakossági földgáz 29 európai főváros közül, az áramért pedig csak Belgrádban fizetnek kevesebbet a fogyasztók a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) februári nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata szerint.
2021.02.13. 08:20

A napelem népszerűbb, mint valaha

Egyre nagyobb teljesítményű napelemes rendszereket építenek be a magyar háztartások, az elmúlt években duplájára nőtt a telepített rendszerek mérete - derül ki a Huawei Technologies Hungary napelemes üzletágának adataiból.
2021.01.12. 18:36

Nagy megtakarítás érhető el a hőközpontok felújításával

Jelentősen korszerűsödött a Főtáv műszaki infrastruktúrája az 1,46 milliárd forintos projektje megvalósulásával, amely a primer energia megtakarításon és üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkenésen túl az ellátásbiztonság javítását is eredményezi - közölte a Főtáv Zrt. stratégiai igazgatója
2021.01.04. 10:09

Magyarország számára is hozzáférhető lett a „szabadság gáz”

Kikötött az első amerikai cseppfolyósított gázt szállító tanker a horvátországi Krk Terminálnál, és ezzel Magyarország számára is fontos új energiaforrás vált hozzáférhetővé. De vajon Amerikában Joe Biden kormányzata ugyanolyan lelkes LNG-hívő lesz-e, mint Donald Trump volt?
2020.12.05. 20:26

Itthon tesztelik az első erőmű méretű fúziós reaktor kulcstechnológiáját

Az első erőmű méretű fúziós reaktor egyik kulcstechnológiáját tesztelik majd az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Energiatudományi Kutatóközpontban. A csillagok energiatermelésének földi körülmények között történő megvalósításáról az InfoRádió Szigma, a holnap világa című magazinműsorában a Fúziós Plazmafizika Laboratórium vezetője beszélt.
2020.12.05. 15:45

Mesterséges intelligencia: a legsötétebb oldalával is jobb, mint amennyire rossz?

Meggyorsíthatja az orvosi diagnózis felállítását, személyre szabott gyógymódokat javasolhat, segíthet a rendszer-irányítóknak az elektromos áram elosztásában és a szélsőségek okozta problémák elkerülésében – minderre és még rengeteg más speciális területen használható fel a mesterséges intelligencia – hangzott el egy, a témában tartott online beszélgetésen.
2020.09.07. 20:15

Elemző: kedvezőbbé válhat a helyzet a gázpiacon

Jobb alkupozíciót eredményezhet az orosz földgáz beszerzésével kapcsolatos tárgyalásokon is a Shell-lel bejelentett hosszú távú cseppfolyósgáz-vásárlási megállapodás - vélekedett Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője az InfoRádióban.
2020.07.18. 12:43

Rezsiügy: sért is uniós jogot, meg nem is

Magyarország nem biztosította az energiahivatal hálózati díjakat megállapító rendeleteivel szembeni hatékony jogorvoslatot – ezt mondja ki az unió bíróságának friss ítélete. Abban azonban nem találtak kivetnivalót, hogy megtiltották az energiaszolgáltatóknak az ágazati különadó és a banki tranzakciós díjak fogyasztókra terhelését.
2020.07.13. 12:14

Palkovics László: tartalékoltunk forrásokat a második hullámra is

Az eddigi gazdaságvédelmi intézkedések megfelelők és arányosak, de maradt mozgástér a beavatkozásra, ha jön a járvány második hulláma - mondta a Világgazdaságnak az innovációs és technológiai miniszter. Szerinte megtérülő befektetés az új MotoGP pálya és a Hungaroring teljes rekonstrukciója is.
2020.05.13. 14:36

Ifjabb Chikán Attila: az energetikai forradalom még csak most következik

Robbanásszerű változás előtt áll az energetikai ipar, amit most látunk a megújulókkal, az csak a kezdet - mondta az InfoRádióban az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója. A szakember arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány új megvilágításba helyezte a megújuló energiatermelést.
2020.02.18. 18:44

Törökország átrajzolta a határvonalakat a Földközi-tengeren

A Földközi-tenger keleti országai összefogtak a tengeri gázmezők kiaknázására, a kimaradt Törökország pedig tengeri területeket szerzett magának – mondta el az InfoRádiónak a Kelet-Mediterráneum helyzetét ismertetve Egeresi Zoltán külpolitikai szakértő.
2020.02.14. 19:15

Az E.ON lépése illeszkedik az európai energiapiac átalakulásába

Sok tényező lehet az E.ON Hungária és az innogy International ELMŰ-ÉMÁSZ-t érintő tranzakciójának hátterében – mondta az InfoRádiónak a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont főmunkatársa. Felsmann Balázs arról is beszélt, hogy a mostani transzfernek lehet-e hatása az energiabiztonságra.
2019.01.30. 15:45

Nagy pénzt öntöttek a Magyarországnak is fontos stratégiai beruházásba

Bár a projekt egyelőre nem kifizetődő, a krki LNG-terminál építése a horvát kormány meghatározó energetikai projektje marad. A beruházáshoz két magyar cégtől is érkezett vásárlási szándéknyilatkozat, és korábban több magyar vezető is ecsetelte a Horvátországon át beszerezhető folyékony földgáz jelentőségét.
2018.11.13. 20:16

Orbán Viktor: kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok

A közép-európai régió energetikai kérdéseit és a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatokat tekintette át megbeszélésén Orbán Viktor miniszterelnök és Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere az Országházban.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018