eur:
392.67
usd:
365.91
bux:
66497.49
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Igor Matovic/Facebook

Robert Fico bohózatnak tartja a kormányfőcserét

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök a pozsonyi Grassalkovich-palotában fogadta Eduard Hegert, az OĽaNO pénzügyminiszterét, aki a szlovák kormányválság lezárulásával megszerezte a koalíciós pártok támogatását a kormányalakításhoz. Az államfő elfogadja Igor Matovič miniszterelnök lemondását, ezt követően új kormány alakul Szlovákiában.

A miniszterelnökcsere első lépése, hogy Eduard Heger átadja a köztársasági elnöknek az új kormányt támogató parlamenti képviselők névsorát. Ezt követően lemond Igor Matovič miniszterelnök, és az államfő kormányalakítással bízza meg Hegert, majd kinevezik az új miniszterelnököt.

Igor Matovič vasárnap jelentette be, hogy visszavonja a koalíciós partnereinek szabott korábbi feltételeit, a koalíciós válság megoldásaként pedig

Eduard Heger átveszi a kormányfői posztot, míg ő pénzügyminiszter lesz.

„A mi mozgalmunk, az OĽaNO elnökségi ülésén azt javasoltam, hogy csere történjen a kormányban az én hivatalom és a pénzügyminiszteri poszt élén” – mondta Matovič.

A leendő koalíciós partnerek, a Sme rodina, a Za ľudí és az SaS támogatják Eduard Hegert. Jaroslav Naď, a legnagyobb kormánypárt, az OĽaNO védelmi minisztere kijelentette, mind az 53 frakciótag támogatja a leendő miniszterelnököt.

A hetekig húzódó kormányválság alatt összesen hat miniszter nyújtotta be a lemondását. Közülük négyen szeretnének visszatérni a tárcájuk élére a Heger-kormányban.

Az eljárással kapcsolatban bírálta a jelenlegi kormánykoalíciót az ellenzék két vezetője, Peter Pellegrini, a Hlas, és Robert Fico, a Smer elnöke is. Pellegrini azt mondta, a lemondásukat benyújtott minisztereknek már nem kellene visszatérniük az átalakított kormányba, a lemondás nem lehet politikai zsarolás eszköze. Zuzana Čaputová államfőnek ezért egy új kormányt kellene kineveznie, a minisztereknek pedig vissza kellene adniuk a múlt havi bérüket.

Bohózatnak nevezte a mostani átalakítást Robert Fico exkormányfő is, aki szerint Eduard Heger nem szakértő, Igor Matovič pedig adócsaló, aki nem ért az államháztartás irányításához, és az euróövezeti tanácskozásokon le fogja járatni Szlovákiát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×