eur:
394.01
usd:
365.63
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. július 17-én. A tagállamok vezetői a koronavírus-járvány miatt utoljára februárban találkoztak személyesen.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Szlovák koalíciós válság - Távozik posztjáról a miniszterelnök

Igor Matovic bejelentette, hogy hajlandó kormánytisztséget cserélni a pénzügyminiszterrel.

A szlovák miniszterelnök bejelentette vasárnap, hogy hajlandó kormánytisztséget cserélni Eduard Heger pénzügyminiszterrel, és a kormányválság rendezése érdekében visszavonja a koalíciós partnereivel szemben támasztott feltételeit - jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség.

Igor Matovic bejelentését kedvezően fogadták a négypárti szlovák kormánykoalíciót alkotó többi pártok, legfőképp a Matovic lemondását leghangosabban követelő, Richard Sulík vezette liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt, amely a múlt héten felfüggesztette részvételét a koalícióban, illetve az Emberekért (Za ludí) párt, amelynek elnöke, Veronika Remisová "államférfihoz méltó gesztusnak" minősítette Matovic bejelentését.

Igor Matovic egy héttel ezelőtt már jelezte, hogy hajlandó lemondani a kormányfői posztról és más tisztséget betölteni a kormányban, ha koalíciós partnerei teljesítik korábban tett ígéreteiket és távoznak az általuk betöltött posztokról. Ezeknek a feltételeknek egy része közben teljesült.

A szlovák kormánykoalícióban néhány hete az egyes pártoknak a járványkezelésről alkotott, részben különböző elképzelései miatt vált feszültté a helyzet, ami tovább mérgesedett, miután a kormányfő a liberálisok ellenében úgy döntött, hogy Szlovákia vásárol az orosz Szputnyik V vakcinából.

Matovic vasárnapi bejelentésével egy időben elmondta: a kormánytisztségek cseréjére tett javaslatát már bemutatta pártja, a középutas Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) elnökségének. Matovic bejelentésére reagálva - az ugyancsak az OLaNO által jelölt pénzügyminiszter - Eduard Heger úgy nyilatkozott, hogy "elfogadja a kihívást", és a bizalmat mérhetetlenül nagyra becsüli.

Matovic bejelentésére az SaS jelezte: értékelik Igor Matovic lépését, "elfogadják az ajánlatot" és hajlandóak visszatérni a kormányba. Az Emberekért párt elnöke, Veronika Remisová nagyra értékelte Matovic lépését és úgy vélekedett: a döntés egy jelentős lépés abba az irányba, hogy alapvető javulás álljon be a koalíción belüli együttműködés terén.

A kormánykoalíció második legnagyobb pártja - amely korábban nem követelte a kormányfő távozását -, a jobbközép Család vagyunk (Sme rodina) párt elnöke, Boris Kollár ugyancsak üdvözölte Igor Matovic lépését. Reményét fejezte ki, hogy ezzel lezárult a koalíciós válság. Arra figyelmeztetett, hogy amennyiben megismétlődne, akkor az ő pártja lép ki a koalícióból.

Kollár már a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy nem szabad tovább húzni a koalíciós válságot, mert ha nem sikerül megegyezni a jövő hét végéig, előfordulhat, hogy előrehozott választásokra kerül sor.

Egy héttel ezelőtt Igor Matovic még több feltételhez kötötte távozását a kormányfői posztról. Elsődlegesen ahhoz, hogy távozzanak posztjaikról azok, akik leghangosabban követelték az ő távozását. Matovic akkor személy szerint Richard Sulí gazdasági miniszter, Mária Kolíková igazságügyminiszter és Juraj Seliga, a pozsonyi parlament alelnöke és Jana Bittó Cigánikova, a parlament egészségügyi bizottsági elnöke nevét említette.

A héten Sulík és Kolíková távozott a posztjáról, Bittó Cigániková és Seliga viszont nem. Nem teljesült Matovic azon feltétele sem, hogy a koalíció szigorúan a választások után felállt erőviszonyok alapján ossza újra a miniszteri posztokat. Ezt arra utalva kérte Matovic, hogy az SaS és az Emberekért a súlyukhoz mérten több posztot kaptak a kabinetben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×