INFORÁDIÓ
2021. május 6. csütörtök
Frida, Ivett

igor matovic

szlovákia

tesztelés

koronavírus

karantén

antigén alapú teszt

pcr-teszt

Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. július 17-én. A tagállamok vezetői a koronavírus-járvány miatt utoljára februárban találkoztak személyesen.

Biztató az országos tesztelés főpróbája Szlovákiában

Szlovákiában három napon át zajlott az országos tesztelés főpróbája a négy leginkább fertőzött északi járásban. Igor Matovič kormányfő szerint a próbatesztelés az előzetes elvárásokkal szemben is jobban sikerült. A sok kérdést felvető, hadsereg segítségével lebonyolított akció hírére már külföldön is felkapták a fejüket. A The Wall Street Journal szerint Szlovákia az első nyugati ország, amely megpróbálkozik az országos koronavírus-teszteléssel.

A járvány által leginkább sújtott szlovákiai régiókban, így a námesztói, a turdossini, az alsókubini, valamint a bártfai járásban vasárnap délután öt óráig a várt 155 ezerből 136 904 személyen végezték el az antigéntesztet, amelyek közül 5 298 lett pozitív. Az eddig igazolt fertőzöttek aránya így 4 százalék.

Igor Matovič miniszterelnök sikeresnek tartja az országos tesztelés első fázisát. Szombaton ő maga is védőruhába öltözött, és Turdossinban önkéntesként segédkezett az adminisztratív feladatok ellátásában. Azt mondta, a próbateszteléssel ki tudják küszöbölni a kezdeti problémákat, hogy az ország könnyebben és gördülékenyebben birkózzon meg a lakosság teljes letesztelésével, ami az elkövetkező két hétvégén vár Szlovákia lakosságára.

Az országos tesztelés önkéntes alapon működik, és az állam fizeti. A tíznapos karantén továbbra is érvényes azokra, akik nem mennek el leteszteltetni magukat.

A miniszterelnök arra buzdít mindenkit, hogy vegyen részt a tesztelésen.

„Senkinek nem kell attól tartania, hogy sorban állás közben fertőződik meg, az emberek ábécérendben mennek majd a teszthelyekre” – közölte a kormányfő.

Az alkalmazott antigéntesztek 96 százalékos pontossággal ki tudják mutatni a pozitív eseteket, de csak azoknál az embereknél, akiknek már a koronavírusra jellemző tüneteik vannak. Richard Raši korábbi egészségügyi miniszter, jelenleg független parlamenti képviselő szerint PCR-tesztelést kéne végezni, mert az akkor is kimutatja a koronavírust, ha az illető még tünetmentes,

egy negatív eredményű antigénteszt viszont nem jelenti azt, hogy a vizsgált személy nem fertőzött.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter ugyanakkor azt mondja, most nem az a lényeg, hogy az antigéntesztek nem ismernek fel minden pozitív esetet, hanem az, hogy az antigéntesztekkel kivonhatják a körforgásból a legfertőzöttebbeket. Hozzátette, hogy a már említett négy járásban háromszor, míg Szlovákia többi járásában kétszer vesznek mintát mindenkitől, aki elmegy az országos tesztelésre. A következő tesztelési kör október 30-tól november 1-jéig, majd az azt követő november 6-tól 8-ig tart.

Az országos tesztelés hírére már a külföldi sajtó is reagált. A The Wall Street Journal beszámolója szerint Szlovákia az első nyugati ország, amely megpróbálkozik az országos teszteléssel, amelyet eddig kizárólag Kína alkalmazott sikerrel és csak tartományi szinten. A lap azt írja,

a szlovákiai tapasztalat irányadó lehet a világ többi országának

arra, hogyan kell lebonyolítani egy ilyen komoly akciót.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Kapcsolódó hang

Sikeres az országos tesztelés próbája Szlovákiában
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018