eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. július 17-én. A tagállamok vezetői a koronavírus-járvány miatt utoljára februárban találkoztak személyesen.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Biztató az országos tesztelés főpróbája Szlovákiában

Szlovákiában három napon át zajlott az országos tesztelés főpróbája a négy leginkább fertőzött északi járásban. Igor Matovič kormányfő szerint a próbatesztelés az előzetes elvárásokkal szemben is jobban sikerült. A sok kérdést felvető, hadsereg segítségével lebonyolított akció hírére már külföldön is felkapták a fejüket. A The Wall Street Journal szerint Szlovákia az első nyugati ország, amely megpróbálkozik az országos koronavírus-teszteléssel.

A járvány által leginkább sújtott szlovákiai régiókban, így a námesztói, a turdossini, az alsókubini, valamint a bártfai járásban vasárnap délután öt óráig a várt 155 ezerből 136 904 személyen végezték el az antigéntesztet, amelyek közül 5 298 lett pozitív. Az eddig igazolt fertőzöttek aránya így 4 százalék.

Igor Matovič miniszterelnök sikeresnek tartja az országos tesztelés első fázisát. Szombaton ő maga is védőruhába öltözött, és Turdossinban önkéntesként segédkezett az adminisztratív feladatok ellátásában. Azt mondta, a próbateszteléssel ki tudják küszöbölni a kezdeti problémákat, hogy az ország könnyebben és gördülékenyebben birkózzon meg a lakosság teljes letesztelésével, ami az elkövetkező két hétvégén vár Szlovákia lakosságára.

Az országos tesztelés önkéntes alapon működik, és az állam fizeti. A tíznapos karantén továbbra is érvényes azokra, akik nem mennek el leteszteltetni magukat.

A miniszterelnök arra buzdít mindenkit, hogy vegyen részt a tesztelésen.

„Senkinek nem kell attól tartania, hogy sorban állás közben fertőződik meg, az emberek ábécérendben mennek majd a teszthelyekre” – közölte a kormányfő.

Az alkalmazott antigéntesztek 96 százalékos pontossággal ki tudják mutatni a pozitív eseteket, de csak azoknál az embereknél, akiknek már a koronavírusra jellemző tüneteik vannak. Richard Raši korábbi egészségügyi miniszter, jelenleg független parlamenti képviselő szerint PCR-tesztelést kéne végezni, mert az akkor is kimutatja a koronavírust, ha az illető még tünetmentes,

egy negatív eredményű antigénteszt viszont nem jelenti azt, hogy a vizsgált személy nem fertőzött.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter ugyanakkor azt mondja, most nem az a lényeg, hogy az antigéntesztek nem ismernek fel minden pozitív esetet, hanem az, hogy az antigéntesztekkel kivonhatják a körforgásból a legfertőzöttebbeket. Hozzátette, hogy a már említett négy járásban háromszor, míg Szlovákia többi járásában kétszer vesznek mintát mindenkitől, aki elmegy az országos tesztelésre. A következő tesztelési kör október 30-tól november 1-jéig, majd az azt követő november 6-tól 8-ig tart.

Az országos tesztelés hírére már a külföldi sajtó is reagált. A The Wall Street Journal beszámolója szerint Szlovákia az első nyugati ország, amely megpróbálkozik az országos teszteléssel, amelyet eddig kizárólag Kína alkalmazott sikerrel és csak tartományi szinten. A lap azt írja,

a szlovákiai tapasztalat irányadó lehet a világ többi országának

arra, hogyan kell lebonyolítani egy ilyen komoly akciót.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×