eur:
393.99
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
A londoni Westminster hídon, a parlament előtt megy egy járókelő a koronavírus-járvány idején, 2020. április 21-én, amikor újra ülésezik a törvényhozás. A fertőzésveszély miatt kijárási korlátozás van érvényben Nagy-Britanniában, ezért a törvényhozók és a parlamenti dolgozók legnagyobb része is otthon tartózkodik, és a képviselők most is csak virtuálisan, az interneten keresztül összekapcsolódva ülnek össze.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Megugrott a brit halottak száma az új statisztika szerint

A statisztika szerint Angilában jelentősen magasabb a Covid-19 betegség halálozási aránya, mint azt korábban említették. Ennek oka a halálozások számítási módja. Közben a britek is kísérleteznek azzal, hogy a túlélők vérplazmájával kezeljék a betegeket.

41 százalékkal többen haltak meg április 10-ig a Covid-19 betegségben Angliában és Walesben, mint amit a kormány adatai jeleztek. Ezt közölte a Brit Statisztikai Hivatal, amely szerint április 10-ig 13 121, és nem 9288 beteg hunyt el az új típusú koronavírus-járványban.

A különbség oka az, hogy a kormány korábban csak a kórházi halálozásokról szolgáltatott adatot, míg a hivatal hozzáadta ezekhez az idősotthonokban és otthon elhunytak számát.

Az április 19-ig kiállított angol és walesi

halotti bizonyítványok egyharmadán a Covid-19-et jelölték meg a halál okaként.

Londonban az arány 50 százalék volt.

Botrány a védőeszköz-hiány miatt

Közben tovább is hatalmas indulatokat korbácsol, hogy a járvány betegeit ellátó brit orvosoknak nincs elég védőfelszerelésük.

Az Altatóorvosok Királyi Szövetsége nevű érdekvédelmi szervezet arra sürgette tagjait, hogy

köpeny, maszk és más felszerelés hiányában ne lássák el a betegeket.

Szinte minden nap érkeznek hírek brit orvosok és kórházi dolgozók haláláról, bár ennek ellenére kevéssé valószínű, hogy a gyógyítók valóban megtagadnák a munkát.

Yvonne Doyle, az angliai közegészségügyi hatóság orvos-igazgatója azt mondta a kormány napi sajtótájékoztatóján, hogy

„az embereknek az alapján kell dönteniük, hogy veszélyes helyzetben vannak-e vagy sem”.

Jön vagy nem jön a török védőeszköz-szállítmány?

Dagad a botrány amiatt is, hogy a kormány még a hétvégén azt közölte: 84 tonnás orvosi védőeszköz-szállítmány érkezik Törökországból.

A szállítmányt azóta is várják, és nevüket elhallgató kormányforrások azt mondták a Sky Newsnak, hogy a kormány csak azután fordult hivatalosan Törökországhoz a kérelemmel, hogy egy kabinetminiszter azt mondta a nyilvánosság előtt: „már úton van egy nagyon jelentős további szállítmány”.

Hétfőn még mindig híre-hamva sem volt a védőeszközöknek, és a kormány Törökországba küldte a királyi légierő egyik szállítógépét. Kedden egy kormányilletékes még mindig képtelen volt egyértelmű választ adni egy rádióinterjúban arra, hogy berakodtak-e már és elindult-e a szállítmány.

A Downing Street ezek után azzal magyarázta a késlekedést, hogy egy törökországi „kereskedelmi partner” biztosította volna a felszerelést, de valami gond történt a hétvégén és ezek után fordultak hivatalosan a török kormányhoz. Ankara korábban már 14 tonnányi védőfelszerelést ajándékozott a briteknek, amit húsvétkor küldtek át.

Vérplazma-kísérlet a gyógyításban

Közben a Brit Egészségügyi Szolgálat (NHS) arra készül, hogy gyűjteni kezdi a Covid-19-túlélők vérplazmáját és kísérleti jelleggel, azt felhasználva próbálja felgyorsítani a kórházi betegek gyógyulását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×