eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Adómentességgel próbálja hazacsábítani külföldről a fiatalokat a kormány Lengyelországban

A csütörtöktől hatályos rendelkezés az otthon maradottakra is érvényes, összességében mintegy kétmillió lengyelt érint.

Nem kell személyi jövedelemadót fizetni – ezzel próbálja hazacsábítani Lengyelország a külföldre ment fiatalokat. A könnyítés ugyanakkor az otthon maradtakat is érinti.

Az elmúlt 15 évben 1,7 millió ember hagyta el Lengyelországot egy jobb élet reményében.

Vonzották őket a magasabb nyugati fizetések és az a lehetőség, hogy az ott keresett pénzből egyszer házat vagy lakást vehetnek maguknak, ha hazatérnek.

Sokan azonban gyökeret is eresztettek Nyugat-Európában és ott vettek ingatlant. Londonban sétálva egymást érik az utcán a Polski Sklepek, azaz a kisboltok, a lengyel kozmetikai és szoláriumszalonok, de a közösségnek saját magazinja és rádiója is van, mégpedig a digitális frekvencián. A lengyelek - a kétkezi munkástól a szállodai dolgozókon át a pénzügyi elemzőkig - a gazdaság minden ágazatában jelen vannak.

A legtöbb elvándorló azonban, aki kihasználta az uniós szabad mozgás és munkavállalás jogát a fiatalabb korcsoporthoz tartozik. Ami súlyos csapás volt más országokhoz képest a lengyel gazdaságnak, az az agyelszívás: több mint 720 ezer diplomás költözött külföldre – náluk már csak a román diplomások körében magasabb azoknak a száma, akik távoztak hazájukból.

"Hatalmas veszteség, olyan, mintha egész Varsó elment volna.

Ennek véget kell vetni, a fiataloknak Lengyelországban kell maradniuk” – mondta Mateusz Morawiecki miniszterelnök.

A fiatalok visszatérését a kabinet égetően fontosnak látja, mert Magyarországhoz hasonlóan a tömeges elvándorlás miatt drámaian megugrott a szakképzett munkaerő hiánya – minden harmadik lengyel munkaadó erre panaszkodik.

A helyzet különösen az építő, a gyártó, a bánya és a közlekedési ágazatokat sújtja – olvasható az Európai Bizottság elemzésében.

A lengyel kormány most megpróbálja visszafordítani a trendet és radikális lépésre szánta el magát.

Csütörtöktől nem kell 18%-os személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a 26 év alatti lengyeleknek, akik évi 85,5 ezer zlotynál, azaz 18,5 ezer eurónál kevesebbet keresnek. A rendelkezés kétmillió embert érint.

Ez azt jelenti, hogy az állam nagy áldozatot hoz a hazacsábításukra, mert a többi korcsoportnak már 60 ezer zlotytól kell adóznia.

A kormány félig-meddig nyitott kapukat dönget: az Eurostat uniós statisztikai hivatal szerint 2016 óta megállt, majd csökkenni kezdett az elvándorlás szintje. A Nagy-Britanniába kivándorolt lengyeleket például hazafelé indította meg egyrészt a brexit-népszavazás után tapasztalt ellenséges hozzáállás, másrészt az angol font árfolyamvesztése. Ugyanakkor még mindig sokan vannak, akik azt mondják, többet tudnak keresni a szigetországban, és még az adókedvezmény sem csábítja őket haza.

Közben ugyanakkor a részben az európai fejlesztési pénzek nyomán is erősödő lengyel gazdaság is elkezdte hazahúzni a migránsokat.

Az adókedvezmény ötletét a kormányzó Jog és Igazságosság Pártja vetette fel, még az idei európai parlamenti választások előtt és most úgy tűnik, meg is valósítja az elképzelést.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×