eur:
392.46
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Brexit: Brüsszelben a legrosszabbra készülnek

Néhány nappal azután, hogy Nagy-Britannia nem tudta tartani az uniós kilépési határidőt, nagy a nyomás Theresa May kormányfőn, hogy a brexit puha változatáért kampányoljon. Közben Brüsszel készül az alku nélküli, kemény brexitre.

A brit parlament és a brit politika egymást kioltó erői – és a bírálók szerint a miniszterelnök hozzáállása miatt – káoszba vagy inkább április 1-éhez méltó abszurdba fordult a brit brexit-politika.

Miután a képviselők pénteken ismét leszavazták Theresea May és Brüsszel "rendezett válásról” szóló megállapodását, a hétvégén egyre több találgatás indult meg arról, hogy előrehozott választásokra készül a brit miniszterelnök, és arról is, hogy a politikáját bíráló kormánytagok egy újabb csoportja készül lemondásra.

A tekintélyében megtépázott brit parlament hétfőn újabb jelzésértékű szavazásokra készül,

amelyek célja: irányt találni és irányt szabni az ország uniós kilépési folyamatának. A múlt héten egy hasonló próbálkozás már kudarccal zárult: az egymással szemben álló frakciók a 8 lehetséges változat közül egynek sem szavaztak abszolút többséget.

Az egyre inkább ügyrendi színjátékra hasonlító folyamat következő állomása az lehet, hogy kedden May ismét a parlament elé viszi a kilépési egyezményt. Ezt azonban úgy teszi, hogy kormányának és pártjának tagjai nyíltan bírálják.

A parlamenti konzervatív többséget a kormányirányvonal támogatására kényszerítő illetékes, a brit politikai nyelvezetben „vezérostornak” nevezett Julian Smith például azt mondta: Maynek már két éve – az abszolút többség nélkül megnyert előrehozott választások nyomán felállt parlamenti erőviszonyok miatt – el kellett volna ismernie:

világos volt, hogy csak a brexit puhább fajtáját lehet elfogadni.

A puhább brexit lehet csak az EU-val fenntartott vámunió (amely viszont azt jelenti, hogy London nem tud önálló szabadkereskedelmi egyezményeket kötni a világban) vagy a munkaerő szabad mozgását is biztosító, a norvég-EU viszonyra emlékeztető kapcsolat (ami viszont a brexitpártiak nagy vágyát: az uniós migránsok visszatartását árulná el). London azonban kialkudhatna egy olyan kikötést, hogy extrém esetben leállíthatja az európaiak beözönlését (ha azok egyáltalán akarnak özönleni).

A puhább brexitről értekező parlamenti illetékes azzal vádolta meg Theresa May kormányának tagjait, hogy aláásták főnökük tekintélyét.

"Ez volt a legrosszabb példa a fegyelem hiányára a brit politika történetében"

– mondta.

Miközben Európa és a brit közvélemény is azt találgatja, hogy mi jön, az uniós politika miatt évtizedek óta megosztott brit Konzervatív Párt egy része még mindig mereven militáns.

A Sun című bulvárlap szerint a 314 parlamenti képviselő közül 170 mindenáron brexitet akar a következő hónapokban és nekik lényegtelen, hogy valósul meg a kilépés.

A másik oldalon még mindig ott vannak a reménykedők, akik szerint az egész folyamatot le lehet állítani és a britek uniós tagok maradhatnak. Az ő petíciójuk a hétvégén már 6 millió támogatót számlált. 2016-ban 17, 4 millióan szavaztak a kilépésre és 16,1 millióan az uniós tagságra. A maradáspárti tábor parlamenti képviselete azonban minimális. Mindkét tábor hívei felvonulást tartottak Londonban a múlt héten.

A parlament este ezúttal kilenc brexitváltozatról szavaz, ezek között ott van a „no-deal” brexit, a megállapodásos kilépés, a vámunió és akár a második népszavazás is. Mivel azonban úgy tűnik, egyik ötletnek sincs többsége, felmerült az előrehozott választás lehetősége is, ami nagy örömmel tölti el az ellenzéki Munkáspártot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×