eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Dühödt nyugati reakciók az állítólagos orosz kibertámadások miatt

Nyugati országok egy csoportja hevesen bírálta Oroszországot a neki tulajdonított kibertámadásokért. A holland hatóságok most közölték, hogy fél évvel ezelőtt meghiúsították, hogy orosz ügynökök bejussanak a vegyifegyvereket ellenőrző nemzetközi szervezet rendszerébe, majd hét embert kiutasítottak.

Dühösen és gúnyolódva jelentették be nyugati biztonsági ügynökségek, hogy több hekkertámadással is vádolják az orosz katonai hírszerzés, a GRU embereit, akik Nagy-Britannia szerint a Szkripal-mérgezésben is bűnösök.

Az amerikai, holland és brit titkosszolgálatok szerint a GRU ügynökei megpróbálták bejutni a Vegyifegyvereket Ellenőrző Nemzetközi szervezet (OPCW) rendszerébe, amelynek Oroszország is tagja. A férfiakat egy „ügyetlenül végrehajtott kísérlet” során fogták el a hágai székház közelében, ahol bérelt kocsijukba rejtett eszközeikkel próbálták meghekkelni a wifi-hálózatot.

Emellett a GRU-hoz kötött hekkerek a vádak szerint adatokat loptak el és adtak ki a WADA nemzetközi doppingellenes szervezettől, azoknak a nyugati sportolóknak a nevével, akik betegségre való hivatkozással mentesültek egyes, doppingszernek minősülő szerek tilalma alól.

Amerikai illetékesek szerint ezt bosszúból tették, amiért eltiltották az orosz sportolók egy részét a riói olimpiától.

Nyugati illetékesek azt mondták, hogy az oroszok a nekik tulajdonított támadásokat még azután is folytatták, hogy szankciókat léptettek érvénybe az ország ellen. Mindezek nyomán a nyugatiak szorosabbra vonták a biztonsági együttműködést.

A hollandok például a britek segítségét felhasználva fogták el a korábban említett négy GRU-ügynököt, akit kiutasítottak az országból. Azt mondták, hogy két esetben nagyon hasonlítottak egymásra a diplomáciai útleveleik számai.

Emellett találtak náluk egy olyan taxiszámlát, amelyen a GRU moszkvai központja melletti cím szerepelt. Nem sokkal a bejelentés után az amerikaiak vádat emeletek a négy férfi és további három orosz állampolgár ellen a WADA és más sportügynökségek, valamint az amerikai Demokrata Párt szerverei elleni támadások miatt.

A brit vádak szerint a GRU-hekkerei a Salisbury közelében lévő vegyifegyver labor és a brit külügyminisztérium hálózatát próbálták feltörni.

A holland biztonsági szervek szerint az egyik kiutasított férfi adatokat gyűjtött a Maláj Légitársaság Ukrajna felett lelőtt MH17-es járatáról szóló nyomozásról.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes tagadta a vádakat és azt mondta: továbbiakra számít, amelyeket folyamatosan jelentetnek majd meg a médiában, hogy napirenden tartsák a témát. „A GRU-ból hamarosan olyan hashtag lehet, mint a MeToo-ból” – viccelődött az illetékes.

Hozzátette még, hogy a nyugat elvesztette mértéket, „nincs határa oroszellenes eretnek retorikájuknak”.

Az orosz külügyminisztérium szerint a hollandok szándékosan vártak hat hónapot a vegyifegyver-tilalmi szervezet történt állítólagos incidens hírének kiadásával. „Csak a vak nem látja" - utaltak arra, hogy október 9-én indul az OPCW közgyűlése.

A nyugati országok itt próbálják majd elérni, hogy a szervezet ezek után nevezze meg a vegyifegyver támadások állítólagos felelőseit is – állt az orosz külügyminisztérium nyilatkozatában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×