INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 24. csütörtök
Gellért, Mercédesz

kibertámadás

oroszország

hekker

hekkertámadás

wifi

Dühödt nyugati reakciók az állítólagos orosz kibertámadások miatt

Dühödt nyugati reakciók az állítólagos orosz kibertámadások miatt

Nyugati országok egy csoportja hevesen bírálta Oroszországot a neki tulajdonított kibertámadásokért. A holland hatóságok most közölték, hogy fél évvel ezelőtt meghiúsították, hogy orosz ügynökök bejussanak a vegyifegyvereket ellenőrző nemzetközi szervezet rendszerébe, majd hét embert kiutasítottak.

Dühösen és gúnyolódva jelentették be nyugati biztonsági ügynökségek, hogy több hekkertámadással is vádolják az orosz katonai hírszerzés, a GRU embereit, akik Nagy-Britannia szerint a Szkripal-mérgezésben is bűnösök.

Az amerikai, holland és brit titkosszolgálatok szerint a GRU ügynökei megpróbálták bejutni a Vegyifegyvereket Ellenőrző Nemzetközi szervezet (OPCW) rendszerébe, amelynek Oroszország is tagja. A férfiakat egy „ügyetlenül végrehajtott kísérlet” során fogták el a hágai székház közelében, ahol bérelt kocsijukba rejtett eszközeikkel próbálták meghekkelni a wifi-hálózatot.

Emellett a GRU-hoz kötött hekkerek a vádak szerint adatokat loptak el és adtak ki a WADA nemzetközi doppingellenes szervezettől, azoknak a nyugati sportolóknak a nevével, akik betegségre való hivatkozással mentesültek egyes, doppingszernek minősülő szerek tilalma alól.

Amerikai illetékesek szerint ezt bosszúból tették, amiért eltiltották az orosz sportolók egy részét a riói olimpiától.

Nyugati illetékesek azt mondták, hogy az oroszok a nekik tulajdonított támadásokat még azután is folytatták, hogy szankciókat léptettek érvénybe az ország ellen. Mindezek nyomán a nyugatiak szorosabbra vonták a biztonsági együttműködést.

A hollandok például a britek segítségét felhasználva fogták el a korábban említett négy GRU-ügynököt, akit kiutasítottak az országból. Azt mondták, hogy két esetben nagyon hasonlítottak egymásra a diplomáciai útleveleik számai.

Emellett találtak náluk egy olyan taxiszámlát, amelyen a GRU moszkvai központja melletti cím szerepelt. Nem sokkal a bejelentés után az amerikaiak vádat emeletek a négy férfi és további három orosz állampolgár ellen a WADA és más sportügynökségek, valamint az amerikai Demokrata Párt szerverei elleni támadások miatt.

A brit vádak szerint a GRU-hekkerei a Salisbury közelében lévő vegyifegyver labor és a brit külügyminisztérium hálózatát próbálták feltörni.

A holland biztonsági szervek szerint az egyik kiutasított férfi adatokat gyűjtött a Maláj Légitársaság Ukrajna felett lelőtt MH17-es járatáról szóló nyomozásról.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes tagadta a vádakat és azt mondta: továbbiakra számít, amelyeket folyamatosan jelentetnek majd meg a médiában, hogy napirenden tartsák a témát. „A GRU-ból hamarosan olyan hashtag lehet, mint a MeToo-ból” – viccelődött az illetékes.

Hozzátette még, hogy a nyugat elvesztette mértéket, „nincs határa oroszellenes eretnek retorikájuknak”.

Az orosz külügyminisztérium szerint a hollandok szándékosan vártak hat hónapot a vegyifegyver-tilalmi szervezet történt állítólagos incidens hírének kiadásával. „Csak a vak nem látja" - utaltak arra, hogy október 9-én indul az OPCW közgyűlése.

A nyugati országok itt próbálják majd elérni, hogy a szervezet ezek után nevezze meg a vegyifegyver támadások állítólagos felelőseit is – állt az orosz külügyminisztérium nyilatkozatában.

Kapcsolódó hang

Több hekkertámadással vádolják az orosz katonai hírszerzést
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018