eur:
394.02
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Svájc is megszólalt az orosz kémkedési ügyben

Jelentős és egyre kiterjedtebb az orosz kémtevékenység Svájcban - hívta fel a figyelmet Jean-Philippe Gaudin, a svájci hírszerzés (NDB) vezetője pénteken.

"Nem közölhetek túl sok részletet az oroszok svájci tevékenységéről, de egyértelmű, hogy aktívabbak, mint korábban" - mondta Gaudin egy sajtótájékoztatón. "Nem mondhatom el, pontosan hány kémük van, de jelentős a számuk."

A svájci hatóságok úgy tudják, hogy két orosz kém megpróbált bejutni egy svájci vegyifegyver-tesztelő létesítménybe, és az ügyészség egy a Nemzetközi Doppingellenes Szervezetet (WADA) célzó kibertámadás miatt is vizsgálatot indított.

Gaudin szerint Svájc azért lehet célpont, mert több nemzetközi szervezet és civil szervezet székhelye itt található.

A hírszerzési igazgató hangsúlyozta, hogy nemcsak oroszok, hanem más országok ügynökei is aktívak Svájcban.

"Ma az a különbség, hogy az oroszok megpróbáltak bejutni egy érzékeny létesítménybe, és ezzel átléptek egy határt" - húzta alá.

Az NDB vezetője elmondta, hogy szeptemberben brit és holland kollégákkal együttműködve meghiúsítottak egy orosz behatolási kísérletet, amelynek médiaértesülések szerint egy svájci laboratórium lett volna a célpontja, ahol a novicsokhoz hasonló idegmérgekkel kísérleteznek. Nagy-Britannia szerint Moszkva novicsok típusú idegméreggel próbálta meggyilkolni Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynököt és lányát, Juliját márciusban az angliai Salisburyben.

A berni orosz nagykövetség abszurdnak nevezte a svájci hírszerzés állításait.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×