INFORÁDIÓ 
2019. február 20. szerda
Aladár, Álmos

angela merkel

védővám

gépkocsi

kereskedelem

Fellélegezhetne az európai autóipar

Fellélegezhetne az európai autóipar

Berlinben a kancellár kedvező irányba tett lépésnek minősítette azt a washingtoni ajánlatot, hogy teljesen szüntessék meg a gépkocsik behozatalára, illetve kivitelére eddig kivetett védővámokat. Angela Merkel azonban hangsúlyozta, hogy az amerikai terv csak akkor valósulhat meg, ha vonatkozni fog az egész Európai Unióra.

Donald Trump nemrég még azzal fenyegetőzött, hogy 20 százalékos védővámmal fogják sújtani a külföldről behozott gépkocsikat. Miután az amerikai kormány az importált acélárukra és alumínium-termékekre már magas védővámot vetett ki, valószínűnek tűnt, hogy a kereskedelmi háború következő frontja az autóipart fogja sújtani.

A megalapozott aggodalmat azonban részben eloszlatta az Egyesült Államok berlini nagykövetének váratlan bejelentése, amelyet a BMW-, a Daimler- és a Volkswagen-konszern vezetői előtt tett.

Richard Grenell ugyanis nem ajánlott kevesebbet, mint a vámok teljes megszüntetését a gépkocsik transzatlanti kereskedelmében.

Eddig az Egyesült Államok 5 százalékos védővámot vetett ki a külföldről behozott személyautókra, míg az Európai Unió 10 százalékos vámmal sújtotta az amerikai gyártmányú gépkocsikat.

A német ipar vezetői megkönnyebbüléssel fogadták a washingtoni tervet, és a kancellár is a jó irányba mutató ajánlatnak minősítette, de hozzátette, hogy egy ilyen irányú szabályozás csak akkor léphet érvénybe, ha valóban kiterjed az egész Európai Unióra is. Angela Merkel utalt arra, hogy ennek érdekében szót emel a többi uniós tagállam körében.

Richard Grenell az autóipari konszernek vezetőivel közölte azt is, hogy

a védővám eltörlésére irányuló erőfeszítést előnyösen befolyásolná, ha a német gépkocsigyárak bővítenék amerikai beruházásaikat.

A nagykövet bejelentése egy olyan időpontban hangzott el, amikor kezdetét veszi Donald Trump elnök kereskedelmi háborúja Kínával.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018