eur:
392.36
usd:
366.07
bux:
66785.92
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Fellélegezhetne az európai autóipar

Berlinben a kancellár kedvező irányba tett lépésnek minősítette azt a washingtoni ajánlatot, hogy teljesen szüntessék meg a gépkocsik behozatalára, illetve kivitelére eddig kivetett védővámokat. Angela Merkel azonban hangsúlyozta, hogy az amerikai terv csak akkor valósulhat meg, ha vonatkozni fog az egész Európai Unióra.

Donald Trump nemrég még azzal fenyegetőzött, hogy 20 százalékos védővámmal fogják sújtani a külföldről behozott gépkocsikat. Miután az amerikai kormány az importált acélárukra és alumínium-termékekre már magas védővámot vetett ki, valószínűnek tűnt, hogy a kereskedelmi háború következő frontja az autóipart fogja sújtani.

A megalapozott aggodalmat azonban részben eloszlatta az Egyesült Államok berlini nagykövetének váratlan bejelentése, amelyet a BMW-, a Daimler- és a Volkswagen-konszern vezetői előtt tett.

Richard Grenell ugyanis nem ajánlott kevesebbet, mint a vámok teljes megszüntetését a gépkocsik transzatlanti kereskedelmében.

Eddig az Egyesült Államok 5 százalékos védővámot vetett ki a külföldről behozott személyautókra, míg az Európai Unió 10 százalékos vámmal sújtotta az amerikai gyártmányú gépkocsikat.

A német ipar vezetői megkönnyebbüléssel fogadták a washingtoni tervet, és a kancellár is a jó irányba mutató ajánlatnak minősítette, de hozzátette, hogy egy ilyen irányú szabályozás csak akkor léphet érvénybe, ha valóban kiterjed az egész Európai Unióra is. Angela Merkel utalt arra, hogy ennek érdekében szót emel a többi uniós tagállam körében.

Richard Grenell az autóipari konszernek vezetőivel közölte azt is, hogy

a védővám eltörlésére irányuló erőfeszítést előnyösen befolyásolná, ha a német gépkocsigyárak bővítenék amerikai beruházásaikat.

A nagykövet bejelentése egy olyan időpontban hangzott el, amikor kezdetét veszi Donald Trump elnök kereskedelmi háborúja Kínával.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×