eur:
393.57
usd:
368.05
bux:
66492.93
2024. április 25. csütörtök Márk

Többször is megütközést keltett az Egyesült Államok új berlini nagykövete

Bemutatkozott az Egyesült Államok berlini nagykövete, aki alig néhány héttel ezelőtt érkezett állomáshelyére és máris több, megütközést keltő lépést és nyilatkozatot tett. A megbeszélések részleteit nem hozták ugyan nyilvánosságra, de kiszivárgott hírek szerint német tárgyalópartnerei Richard Grenell tudtára adták, hogy lehetőleg tartsa magát a nemzetközi diplomáciában bevett szokásokhoz.

Richard Grenell a berlini külügyminisztériumban történt bemutatkozását követően sajnálatát fejezte ki, hogy félreértésekre adott okot a Breitbart nevű jobboldali hírportálnak adott nyilatkozata, amelyben egyik fő feladatának az európai konzervatív körök erősítését jelölte meg. Egy nappal később ezt megtoldotta azzal is, hogy leszögezte, nem pártok vagy politikusok támogatására szólít fel, hanem pusztán azt akarja kifejezésre juttatni, hogy

Donald Trump vezetésével felébredt a hallgatag többség, amelynek elege van az elit üres szólamaiból.

Tudósítók értesülése szerint a nagykövet külügyminisztériumi megbeszélésén ígéretet tett a szoros és bizalomerősítő együttműködésre a berlini kormánnyal és fogadkozott, hogy nem hagyja magát kihasználni német jobboldali csoportok részéről.

Az első találkozó is szokatlan volt

A mindig mosolygós, magas, filmszínésznek is beillő, 51 éves amerikai diplomata néhány héttel ezelőtt érkezett Berlinbe, ahol már az államfőnél tett első látogatása is eltért az eddigi gyakorlattól, Richard Grenell ugyanis

magával vitte a Bellevue Palotába néhány évvel fiatalabb barátját, akit az élettársaként mutatott be Frank-Walter Steinmeiernek.

Miután Donald Trump felmondta a Teheránnal kötött atomkísérleti megállapodást, Richard Grenell felszólította a német ipar vezetőit, hogy mielőbb hagyjanak fel az Iránnal folytatott kereskedelemmel. A nagykövet ezzel a kijelentésével általános megütközést keltett, amit a Breitbart nevű hírportálnak adott nyilatkozatával tovább fokozott.

Angela Merkel nem hagyja szó nélkül

A hét elején pedig, a diplomáciai szokásokat felrúgva, a Berlinbe látogató izraeli miniszterelnökkel magánjellegű megbeszélésre ült össze. Ezzel kapcsolatban újságírók megkérdezték a kancellárt, hogy mi a véleménye minderről – Angela Merkel csak annyit mondott, ő is értesült a történtekről. Viszont nem titkolta, hogy a nagykövet viselt dolgait felhozza az amerikai elnöknek a G7 szervezetének Kanadában esedékes csúcsértekezletén.

Megvédték a visszahívást követelőktől

Miután azonban Richard Grenell a jövő héten hivatalos tárgyalásokra Berlinbe érkező osztrák kancellárt ebédre hívta meg rezidenciájára – úgymond azért, mert Sebastian Kurzra mint egy rocksztárra tekint –, úgy tűnt, hogy betelt a pohár, és kiváltképpen ellenzéki német politikusok a nagykövet haladéktalan visszahívását követelték.

Ezt a washingtoni külügyminisztérium szóvivője azzal utasította vissza, hogy egy diplomatának igenis jogában áll a szabad véleménynyilvánítás. Német politikai körökben azonban remélik, hogy a nagykövettel a berlini külügyminisztériumban folytatott megbeszélés után gyümölcsözőbb lesz az együttműködés Richard Grenell-lel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×