eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke

Zeman: Az EB saját nézeteit akarja rákényszeríteni a V4-re

Varsói látogatása során védte meg a visegrádi országok szövetségét Miloš Zeman cseh köztársasági elnök, mikor azt mondta, hogy a V4-eknek közös érdekeket képviselő oszthatatlan egységet kell képeznie az Európai Unión belül.

A cseh államfő háromnapos hivatalos látogatáson vesz részt Lengyelországban, ahol már találkozott Andrzej Duda lengyel elnökkel. A két államfő a tárgyalásokat követően állt kamerák elé, ahol Miloš Zeman közölte: lengyel kollégájával azoknak a próbálkozásoknak a kivédéséről tárgyaltak, melyek a V4-en belül kialakult nézetazonosság szétbomlasztását szorgalmazzák.

Miloš Zeman úgy véli, hogy az Európai Bizottság nyomást akar gyakorolni Csehországra, Lengyelországra, Magyarországra és Szlovákiára, és olyan nézeteket próbál meg rájuk kényszeríteni, melyek sértik a szuverén döntéshozatal elvét.

Zeman azt állítja, a V4-ek alkotta szövetség és a szuverenitás melletti kiállás nem jelenti az Európai Unió eszméinek tagadását, csupán azt, hogy az Európai Unión belül a lengyeleknek, cseheknek, magyaroknak és szlovákoknak megbonthatatlan egységet kell alkotniuk a közös érdekérvényesítéshez. A cseh elnök ezt mindenekelőtt a migrációs válságra vonatkoztatta. A készülő Dublin IV. menekültügyi egyezmény kapcsán Zeman reményét fejezte ki, hogy amennyiben ez lehetővé tenné a menekültek kötelező áthelyezését, az Európai Tanácsban nem lesz meg a jóváhagyáshoz szükséges konszenzus.

Ugyancsak az összetartás és a V4-ek alkotta erős kötelék fontosságát hangsúlyozta Andrzej Duda, aki szerint csak közösen tudnak nyomatékot adni véleményüknek Brüsszelben. A lengyel államfő az uniós kohéziós politika folytatását is alapvető érdeknek tartja. Hangsúlyozta, hogy Lengyelország számára Csehország a második legfontosabb célország Németország után az export szempontjából. Varsó pedig bízik abban, hogy ez az intenzív kereskedelem tovább nő majd. Mindkét elnök egyetértett abban, hogy Nagy-Britannia unióból való távozása jelentős pénzügyi kimaradást jelent majd a brüsszeli költségvetésben. Duda a Három Tenger Szövetségről is szót ejtett, melynek célja a Balti-tenger, a Fekete-tenger és az Adriai-tenger közötti országok összekapcsolása.

Miloš Zeman lengyelországi látogatása utolsó napján, pénteken a bialowiezai őserdőbe látogatott. Zeman szerint ez annak a szolidaritásnak a jele, amelyet Lengyelországgal vállal a szuverén nemzeti döntéshozatal kapcsán. Lengyelországot az elmúlt hónapokban az Európai Bizottság többször bírálta a Bialowiezában végzett faritkítás miatt. Varsó április közepén bejelentette: alkalmazkodik az Európai Bíróságnak a faritkítást tiltó ítéletéhez.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×