eur:
395.77
usd:
372.62
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Zeman: Az EB saját nézeteit akarja rákényszeríteni a V4-re

Varsói látogatása során védte meg a visegrádi országok szövetségét Miloš Zeman cseh köztársasági elnök, mikor azt mondta, hogy a V4-eknek közös érdekeket képviselő oszthatatlan egységet kell képeznie az Európai Unión belül.

A cseh államfő háromnapos hivatalos látogatáson vesz részt Lengyelországban, ahol már találkozott Andrzej Duda lengyel elnökkel. A két államfő a tárgyalásokat követően állt kamerák elé, ahol Miloš Zeman közölte: lengyel kollégájával azoknak a próbálkozásoknak a kivédéséről tárgyaltak, melyek a V4-en belül kialakult nézetazonosság szétbomlasztását szorgalmazzák.

Miloš Zeman úgy véli, hogy az Európai Bizottság nyomást akar gyakorolni Csehországra, Lengyelországra, Magyarországra és Szlovákiára, és olyan nézeteket próbál meg rájuk kényszeríteni, melyek sértik a szuverén döntéshozatal elvét.

Zeman azt állítja, a V4-ek alkotta szövetség és a szuverenitás melletti kiállás nem jelenti az Európai Unió eszméinek tagadását, csupán azt, hogy az Európai Unión belül a lengyeleknek, cseheknek, magyaroknak és szlovákoknak megbonthatatlan egységet kell alkotniuk a közös érdekérvényesítéshez. A cseh elnök ezt mindenekelőtt a migrációs válságra vonatkoztatta. A készülő Dublin IV. menekültügyi egyezmény kapcsán Zeman reményét fejezte ki, hogy amennyiben ez lehetővé tenné a menekültek kötelező áthelyezését, az Európai Tanácsban nem lesz meg a jóváhagyáshoz szükséges konszenzus.

Ugyancsak az összetartás és a V4-ek alkotta erős kötelék fontosságát hangsúlyozta Andrzej Duda, aki szerint csak közösen tudnak nyomatékot adni véleményüknek Brüsszelben. A lengyel államfő az uniós kohéziós politika folytatását is alapvető érdeknek tartja. Hangsúlyozta, hogy Lengyelország számára Csehország a második legfontosabb célország Németország után az export szempontjából. Varsó pedig bízik abban, hogy ez az intenzív kereskedelem tovább nő majd. Mindkét elnök egyetértett abban, hogy Nagy-Britannia unióból való távozása jelentős pénzügyi kimaradást jelent majd a brüsszeli költségvetésben. Duda a Három Tenger Szövetségről is szót ejtett, melynek célja a Balti-tenger, a Fekete-tenger és az Adriai-tenger közötti országok összekapcsolása.

Miloš Zeman lengyelországi látogatása utolsó napján, pénteken a bialowiezai őserdőbe látogatott. Zeman szerint ez annak a szolidaritásnak a jele, amelyet Lengyelországgal vállal a szuverén nemzeti döntéshozatal kapcsán. Lengyelországot az elmúlt hónapokban az Európai Bizottság többször bírálta a Bialowiezában végzett faritkítás miatt. Varsó április közepén bejelentette: alkalmazkodik az Európai Bíróságnak a faritkítást tiltó ítéletéhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×