eur:
394.46
usd:
370.01
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Brüsszel Olaszországot bünteti a Fiat-Chrysler dízeltesztek miatt

Jogi eljárást indít az Európai Unió Olaszország ellen a Fiat-Chrysler autógyártó emissziós tesztjei miatt. A Volkswagen után az olasz-amerikai gyártóval kapcsolatban is felmerült, hogy hamis mérési eredményeket tett közzé a dízelmotorok vizsgálata során.

A német Volkswagennek milliárdokba került és hatalmas presztízsveszteséget okozott a dízelmotorjai hamis mérési adatai körül kirobbant nemzetközi botrány, amelynek során különösen az amerikai hatóságok kardoskodtak a kemény büntetésért.

Most Olaszországon a sor és ezúttal nem az amerikaiak, hanem

az EU sújt le egy olasz-amerikai vegyesvállalatra, a Fiat-Chryslerre.

Uniós illetékesek szerint a nemzeti kormányok összejátszanak a befolyásos „autógyártó-lobbival” és a leghatásosabb eszköz a kezükben a szennyezőnek kikiáltott dízelmotorok elleni fellépésben a jogi eljárás.

Az EU-s szabályozószervek szerint Olaszország nem szolgáltatott kellő bizonyítékot arra, hogy miért használnak a Fiat-Chrysler dízelek tesztje során olyan eszközöket, amelyek lefojtják a nitrogén-oxid kibocsájtást – ami városi és országúti környezetben magasabb lenne – írja a Reuters.

„Az olasz hatóságoknak meg kell győznünk bennünket az ilyen eszközök értelméről és így arról, hogy jogosnak tekinthető a használatuk” – mondta egy EU-forrás.

Az olasz közlekedési minisztérium nem sietett a kommentárral. Februárban ugyanakkor azt mondta: nem talált a mérési adatokat torzító, illegális szoftvert a Fiat-Chrysler autókban.

Az ilyen programokat használó eszközök már 2007 óta tiltottak az unióban. A figyelem az Amerikában kipattant Volkswagen-botrány után irányult rájuk. Az elmúlt években pedig felpörgött az általában gazdaságosabb és kevesebb szén-dioxidot kibocsájtó dízelmotorok elleni kampány, mivel aktivisták és egyes kormányzati szereplők szerint is a nitrogén-oxid kibocsájtás egy sor légzési betegségért és korai halálért felelős.

A tesztek kapcsán az európai autógyártók azzal érveltek, hogy a szabályozás szerint joguk van biztonsági okokból vagy a motor védelmében lekapcsolni az emissziót szabályozó rendszert.

A brüsszeli bizottság tavaly öt ország – köztük Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország – ellen indított eljárást, mert szerinte nem ellenőrzik megfelelő módon autóiparukat.

A Fiatot egyébként épp Németország vádolta meg azzal, hogy rejtett szoftverrel hamisítja meg a Fiat 500x, a Fiat Doblo és a Jeep Renegade modellek mérési adatait. Berlin Brüsszelt kérte fel a közvetítésre, ami márciusban eredménytelenül zárult.

A jelenlegi uniós szabályozás szerint a nemzeti szervek felügyelik autóiparukat, és ha az egyik tagállamban engedélyezik egy kocsi árusítását, akkor azt az unió más országaiban is korlátozás nélkül piacra lehet dobni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×