eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nem lesz nagy barátkozás Trump és Hszi között

Nem lesz nagy barátkozás Trump és Hszi között

Nemcsak az országaik közötti nézetkülönbségek, de eltérő személyiségük miatt is furcsa tárgyalásra számítanak Donald Trump és kínai kollégája, Hszi Csin-ping között. Trump ezen a héten fogadja a kínai elnököt egyik floridai ingatlanjában.

Egyikük entellektüel és az angol irodalom rajongója, de nem ő az angol anyanyelvű. Egyiküket szókimondó „Twitter-főparancsnoknak” is gúnyolják, míg a másik megfontolt, óvatos és számító.

Egyben azonban hasonlítanak: mindketten azt ismételgetik, hogy helyreállítják országuk nagyságát

– jegyzi meg Donald Trump amerikai és Hszi csin-Pin kínai elnök eheti találkozójáról a Reuters.

Trump vehemensen Kína-ellenes szólamokkal kampányolt az elnökválasztás előtt, és azóta sem ad olyan jeleket, hogy szeretné elsimítani a nézeteltéréseket a nagy rivális Pekinggel.

Legfrissebb fenyegetése az volt, hogy ha Kína – amely más országokhoz képest közeli viszonyt tart fenn Észak-Koreával – nem segít megrendszabályozni a sztálinista rezsimet, akkor ezt megteszi egyedül Trump Amerikája. Az elnök egy interjúban világossá tette, hogy a kereskedelmi kapcsolatok korlátozásával fenyegetve próbálja együttműködésre bírni kínai partnerét.

Ezt a törekvését pont akkor hozta nyilvánosságra, amikor Kínának megromlott a viszonya a fegyverekkel kísérletező Észak-Koreával. Peking nem akarja aláásni az észak-koreai rezsimet, mert ha válságosra fordul a helyzet, akkor menekültek milliói indulhatnak meg határai felé.

Trump többször is értésre adta: haragszik Kínára, amely szerinte olcsó gyártókapacitásaival „amerikai munkahelyeket ölt meg”.

A Trump-féle Fehér Ház viselkedését elemző megfigyelők szerint az elnök veje, Jared Kushner lehet az, aki segít diplomáciai mederben tartani a megbeszéléseket.

A kínaiak aggódnak Trump hírhedt beszólási kényszere miatt, és azért, mert esetleg kényelmetlen helyzetbe hozhatja vendégét,

miközben az ő kultúrájukban a tekintélyvesztés az egyik legrosszabb dolog, ami történhet egy vezetővel.

Nem segít a Kína csendes-óceáni ambíciói miatt a két ország között kialakult és még Barack Obama idejéből származó feszültség.

Üzletemberek figyelmeztették a nacionalista szólamokra hajlamos feleket, hogy

az egész világ kárára válna Kína és Amerika esetleges kereskedelmi háborúja.

A kompromisszumkeresést azonban fékezi, hogy míg Trump az elzárkózás politikáját követi, addig Hszi a globalizáció előnyeit hangsúlyozza.

Mégis, az a tény, hogy elszánták magukat a csúcstalálkozóra, - amelytől nem sokat remélnek - arra utal, hogy mindketten fontosnak tartják a személyes kapcsolat kiépítését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×