eur:
394.61
usd:
371.03
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Német vezető: nem elég hangoztatni, hogy megbirkózunk a helyzettel!

A berlini kormánykoalícióban részt vevő Szociáldemokrata Párt elnöke bírálta a kancellár menekültpolitikáját. Az állami televíziónak adott vasárnapi úgynevezett nyári interjúban Sigmar Gabriel síkra szállt amellett is, hogy szabják meg, mennyi menekült lépheti át Németország határát.

Sigmar Gabriel úgy vélte, nem elég imamalomszerűen hangoztatni, hogy megbirkózunk a helyzettel, szükség van az előfeltételek megteremtésére is, hogy sikerüljön valóra váltani a szándékot. A Szociáldemokrata Párt elnöke a tévének adott nyilatkozatában bírálta a kancellárt, aki immár egy esztendeje ezzel a kijelentéssel nyitott kaput egymillió menekült előtt.

Sigmar Gabriel szerint a Kereszténydemokrata Unió alábecsülte a menekültáradatból fakadó kihívást, pedig a vele együtt kormányzó szociáldemokraták többször is hangoztatták, hogy elképzelhetetlen évről-évre egymillió migráns befogadása.

A vasárnap este közvetített interjúban a pártelnök azt vetette a kancellár vezetése alatt álló kereszténydemokraták szemére, hogy elgáncsolták azoknak a feltételeknek a megteremtését, amelyek gondoskodtak volna a betelepülők képzéséről elhelyezkedésük előkészítése, valamint társadalmi beilleszkedésük érdekében, továbbá a belső biztonság szavatolásáról.

Sigmar Gabriel szorgalmazta azt is, szabják meg, hogy Németország évente hány migráns bebocsátását engedélyezi. Ezzel a kijelentésével a szociáldemokrata vezető a berlini koalícióban résztvevő legkisebb párt, a Keresztényszociális Unió élén álló Horst Seehofer bajor miniszterelnök gyakran hangoztatott álláspontját erősítette meg. Seehofer emiatt ismételten szembekerült a kancellárral.

Tudósítók Sigmar Gabriel tévényilatkozatát a jövőre esedékes országos választás előszelének tekintik, amelyben a menekültkérdés alighanem kulcsszerepet játszik majd.

Tény, hogy egy ideje egyre kevesebb migráns lépi át Németország határát. A Berlinben működő migrációs hivatal élén álló Jürgen Weise úgy vélte, hogy idén az újonnan érkező menekültek száma alig fogja elérni a 300 ezret. Hozzáfűzte, hogy hivatala időben meg tud birkózni a kérelmek elbírálásával.

Jürgen Weise azonban nem említette, hogy mi történik azokkal, akik nem kapnak menedékjogot, és ezért behatárolt időn belül az ország elhagyására kényszerülnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×