eur:
392.05
usd:
359.57
bux:
72253.66
2024. július 12. péntek Dalma, Izabella
Trump a NATO-t is fenyegeti?

Trump a NATO-t is fenyegeti?

Donald Trump alatt a NATO nem jelenthet feltétlen garanciát a kelet-európai tagállamoknak. Erre az amerikai republikánusok frissen felkent elnökjelöltje utalt egy lapinterjúban.

Donald Trumpot hatalmas üdvrivalgás közepette ünnepelték a Republikánus Párt küldöttei Clevelandben, amikor közölte, hogy jövő januárban – szinte varázsütésre - megjavul a közbiztonság hazájában. Feltéve, ha őt választják meg elnöknek.

Trump beszédében sötét képet festett a mostani Amerikáról – amely az ő elnöksége alatt ismét elsőszámúvá, naggyá és erőssé válna.

Olyan erőssé, hogy magára koncentrálna és nem félne közölni európai szövetségeivel, hogy meddig hajlandó elmenni a védelmükben.

Trump arról beszélt a New York Timesnak, hogy Amerika csak akkor segítene a szövetségeseknek, ha azok „teljesítik a felénk fennálló kötelezettségeiket”.

Ez alatt azt értette, hogy elvárja, hogy minden európai NATO-tagállam nemzeti összterméke legalább 2 százalékát fordítsa védelmi kiadásokra, a lelkes szövetséges, Nagy-Britannia és néhány más tagország már most teszi.

„Egy vagyont költünk a védelemre és 800 milliárd dollárt veszítünk. Ez nem egy okos dolog” – mondta és arra utalt, hogy külföldi amerikai támaszpontokat záratna be.

A NATO alapító okiratának híres ötödik cikkelye kimondja, hogy a szövetség bármely tagja elleni támadás esetén a többiek automatikusan és feltétel nélkül a segítségére sietnek.

Emiatt most sok európai fővárosban – különösen azokban, ahol elmérgesedett a viszony Oroszországgal – most felkaphatják a fejüket a politikai vezetők.

A New York Times rá is kérdezett, hogy hogyan reagálna a Trump-vezette Amerika egy esetleges orosz agresszióra a baltikumi országok ellen, amire egy olyan választ adott, ami szerint a védelem nem lenne automatikus.

Az üzletember, tévés személyiség – és most már elnökjelölt – arra is utalt, hogy nem „oktatna ki” más országokat, hogyan őrködjenek a demokratikus rend felett, mert Amerikának sok teendője van a saját háza táján. „Hogyan fogok másokat kioktatni, amikor nálunk hidegvérrel lőnek le rendőröket?” – kérdezte.

Recep Tayyip Erdogan elnököt – a múlt hétvégi törökországi puccskísérlet túlélőjét méltatva pedig azt mondta: az elnök ügyesen fordított az eseményeken és szerinte nem Erdogan köre szervezte a hatalomátvételi kísérletet.

Trump kikelt az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Szerződés, a NAFTA ellen is és azt mondta: felmondaná a Kanadával és Mexikóval kötött alkut, ha nem tudna jobb feltételeket kicsikarni.

Európában sokkot váltottak ki az elnökjelöltnek a NATO-ról elhangzott megjegyzései. Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára igyekezett diplomatikus maradni. „Nem akarok beavatkozni az amerikai választásokba” – mondta – „de két világháború megmutatta, hogy Európa békéje fontos az Egyesült Államok biztonsága szempontjából”.

Trumpot emellett egyaránt elítélték republikánus és demokrata oldalon, a Washington Post pedig ezt a címet adta blogbejegyzésének: „Trump bebizonyította, hogy Putyin pincsije”. Maga az orosz elnök „abszolút vezetőnek” nevezte korábban az elnökjelöltet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Extrém hőség - életbevágó tanácsai vannak Győrfi Pálnak, egy tévhitet is eloszlat

Ebben az extrém melegben a mentők jóval több hívást kapnak a szokásosnál - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál ismertette, mik a hőség miatti rosszullét jelei, mit tehetünk magunk vagy mások megsegítésére, mikor hívjunk mindenképpen mentőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Diadalmenet látszik az amerikai tőzsdéken

Diadalmenet látszik az amerikai tőzsdéken

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×