eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"A zűrös miniszterelnököt csaló adakozók veszik körül!" - szópárbaj a brit parlamentben

Május 16-án tartják Nagy-Britanniában a parlamenti választást, és a kormányzó Konzervatív Párt szoros küzdelmet vív az ellenzéki szocialista Munkáspárttal. Mindkettő tudatában van annak, hogy a győzelemhez szavazatokat kell elhódítania az Európai Unióval szembeszegülő UKIP függetlenségi párttól. A konzervatívok ezért ígérték meg, hogy népszavazásra fogják bocsájtani az uniós tagság kérdését, és a tagsági feltételek újratárgyalása állandó témája a választás előtti harcnak. Most azonban élesbe váltott a küzdelem, a szocialisták, a parlamenti kérdések órájában a kormányhoz kötődő személyeket vettek célba, a konzervatív párt lejáratásának szándékával.

A májusi brit választásra hetekkel ezelőtt megindult előcsatározás eddig főképp az uniós tagságról szólt, de most valóban élesre váltott, immár lejáratási kísérlet is színezi.

Napok óta élénken tárgyalt téma, hogy kiderült: a nagyhatalmú HSBC Bank jóvoltából brit gazdagok Svájcban helyezhettek el jelentős összegeket, adóelkerülés végett. Ezt használta ki Ed Miliband, a szocialista Munkáspárt vezére, hogy a parlamentben igen nagy hangerővel és vehemenciával támadja David Cameron miniszterelnököt, szemére vetve, hogy az adóelkerülés gyanúja árnyékot vet a konzervatív párt hajdani kincstárnok-helyettese, Lord Fink személyére is, aki magánvagyonából forintra átszámítva több mint egymilliárddal támogatta Cameron pártját. Ed Miliband ezt kiáltotta a miniszterelnök felé: "A zűrös miniszterelnököt csaló adakozók veszik körül!"

Mivel a mondat a parlament ülésén hangzott el, az angol joghagyomány értelmében Ed Miliband nem perelhető hitelrontásért vagy rágalmazásért. Lord Fink azonnal nyilatkozott, elmondta, hogy Svájcban is üzletel, tehát ott is van bankszámlája, és mindkét országban adózik. Felszólította a szocialista pártvezért, hogy ismételje meg az állítását parlamenten kívül, hogy pert indíthasson ellene.

Cameron miniszterelnök nyugalmát megőrizve válaszolt a felhevült Ed Milliband-nek. Mint mondta, a szocialisták tizenhárom évig ültek a pénzügyminisztériumban és szinte semmit sem tettek az adóügyek átláthatósága érdekében, míg a konzervatív párt lecsap a torvénysértő adócsalásokra. Ám ez az a hang, ami elveszi a választók kedvét a szocialisták támogatásától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×