eur:
389.53
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Csapnivalónak tartják a szlovákiai magyarok a kisebbségekről szóló jelentést

Elfogadta a szlovák kormány a kisebbségekért felelős kormánybiztos hivatala által összeállított, a kisebbségek helyzetéről szóló jelentést. A dokumentum a magyar kisebbségi szervezetek és pártok szerint felületes, és semmit sem ér.

A jelentést a kisebbségekért felelős kormánybiztos hivatala állította össze, melyet Mária Jedlièková vezet. Õ megbízottként azóta áll a hivatal élén, amióta A. Nagy László, a Híd polgári párt képviselője lemondott tisztségéről.

A kormányhivatal kiadott közleményében úgy fogalmaz, a jelentés komplex képet ad a kisebbségek helyzetéről, és jogainak betartásáról, melyeket az alkotmány, a nemzetközi egyezmények, valamint belföldi jogi normák garantálnak. Információkat nyújt a kisebbségek nyelvhasználatáról, a kisebbségek tagjainak oktatásáról és neveléséről, a kultúrájukról, valamint a közügyekben való részvételükről 2013-ban.

A kormányhivatal felhívja a figyelmet, hogy a kisebbségi tanács egyöntetűen, és hozzáfűzni való nélkül hagyta jóvá a jelentést. Ez a kijelentés azonban nem fedi a valóságot. A bizottság ülésén már egy ideje nem vesznek részt a magyar képviselők. Mindezt tiltakozásképp teszik, ugyanis a bizottság - egy szerb képviselő által javasolt, és Jedlièková által helyeselt - új statútuma szerint minden kisebbség csak egy szavazattal rendelkezhet a bizottságban. A magyar képviselők azonban a legnépesebb szlovákiai kisebbséget reprezentálva öten vannak. A kisebbségekről szóló jelentés előkészítésében sem vettek részt; a jelentést emellett a roma kisebbség és a ruszin kisebbség sem hagyta jóvá.

Petőcz Kálmán, a Szlovákiai Helsinki Bizottság elnöke egyesen csapnivalónak nevezte a jelentést. "Ezek a fajta jelentések emberemlékezet óta ilyenek. Bármilyen emberjogi jelentés, amely Szlovákiát elhagyja, és az elmúlt 25 évben a nemzetközi szervezetekhez eljutott, ilyen leíró jelleggel bír. Ezzel csak azt lehet csinálni, hogy az érintettek megírják az árnyékjelentést, és ezt mindenféle módon megpróbálják propagálni, és az illetékes szervek tudtára adni" - tette hozzá Petőcz Kálmán.

A jelentést hevesen bírálták a szlovákiai magyar pártok is. Berényi József, a Magyar Közösség Pártájnak elnöke azt mondta: a jelentés megtévesztő képet fest a felvidéki magyarság helyzetéről. "A jelentés nemcsak, hogy megoldásokat nem kínál, elképzeléseket sem tartalmaz, de egyenesen megkerüli a felvidéki magyarság létszámfogyatkozásának tényét" - mondta az MKP elnöke.

Bugár Béla pártja, a Híd elnöke közleményében úgy fogalmaz: a száraz, csúsztatásoktól sem mentes tényfelsorolás csak fényezi a kormányzó Smer párt semmittevését a kisebbségpolitika terén.

A jelentésből egyébként kiderül: a szlovák kormányhivatal tavaly 39 beadvánnyal foglalkozott, melyek a kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvény megsértéséről szóltak. A jelentés szerint a legtöbb törvényszegést a hivatalos dokumentumok kisebbségi nyelvű változatainak hiánya okozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×