eur:
389.46
usd:
362.52
bux:
67950.08
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Etnikai alapú erőszakhullám fenyeget Oroszországban

Az orosz rendőrség több, mint 60 embert tartóztatott le egy Moszkva-környéki városban. Közel ezer lakos tiltakozott a Szpartak futballklub egyik drukkerének megölése miatt - a fiatal férfi haláláért egy üzbég bevándorlót tartanak felelősnek. A tömeg idegenellenes jelszavakat skandált, megtámadott egy piacot és megverte egy kisbusz vezetőjét.

Oroszországban nem ez az első eset, amikor tömeges tiltakozások és rendbontás robbant ki a volt Szovjetunióból érkezett bevándorlók miatt.

A Moszkvától 30 kilométerre fekvő Puskino város lakosai egy Szpartak-drukker halála miatt próbálták kitölteni a dühüket olyan egy helyi építkezésen és a piacon, ahol sok közép-ázsiai bevándorló dolgozik.

A piacon kirángatták a volán mögül egy paradicsomot szállító furgon vezetőjét és elkezdték verni, de kiderült, hogy ő orosz volt.

A tömegben nagyszámú futballszurkoló is volt, akik törni-zúzni kezdtek, de a rendőrség visszaszorította őket. Ezután egy munkásszállásra próbáltak vonulni, hogy megtámadják az ott élő bevándorlókat, ott azonban az OMON különleges rendőri egységek próbálták meg visszatartani őket.

A rendőröket azonban kövekkel dobálták meg, majd az ukrajnai eseményekhez hasonlóan arra próbálták rávenni őket, hogy álljanak át a tömeg oldalára.

A rendbontók azt követelték, hogy a rendőrök fogják el az üzbég származású Zsahongir Ahmedovot, aki a hatóságok gyanúja szerint egy parkolóban történt szóváltás után úgy megverte az orosz születésű 22 éves Leonyid Szafjannyikovot, hogy az belehalt sérüléseibe. A támadó elmenekült és a helyi média rendőrségi forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Üzbegisztánban tűnt fel, ahol letartóztatták.

Tavaly októberben és 2010-ben hasonló zavargások robbantak ki Moszkvában, futballdrukkerek megölése miatt. Akkor is bevándorlókat gyanúsítottak a bűncselekményekkel.

Tudósítók szerint az orosz hatóságoknak nagy feladat lesz megelőzni az etnikai alapú erőszak kirobbanását az oroszok és a kaukázusi vagy közép-ázsiai bevándorlók között.

Kommentátorok szerint Putyin elnök megjegyzései, hogy megvédi az oroszajkúakat Ukrajnában, otthon is felbátorították az orosz nacionalistákat, akik szerint a bevándorlókkal túlságosan elnézőek a hatóságok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×