eur:
386.39
usd:
358.1
bux:
69051.13
2024. május 14. kedd Bonifác

Kevés kézben összpontosul a hatalmas német vagyon

Németországban a magánkézen lévő vagyon minden másodpercben 10 ezer euróval gyarapodik. A baj csak az elosztásban rejlik, mert a gazdagok és a szegények közti rés napról-napra szélesebb. Ezt bizonyítja az is, hogy mind többen vannak azok, akik már hozzátartozóik eltemetését sem tudják kifizetni.

Tavaly már 57 millió euróra emelkedett az az összeg, amelyet a városok és települések költségvetéséből kellett temetésekre fordítani, mert az elhunytak hozzátartozói nem tudták kifizetni a temetéssel kapcsolatos kiadásokat. A költségek ugyanis 2006 óta 39 százalékkal emelkedtek.

Ezt az ellenzéki Baloldali Párt szellőztette meg a törvényhozásban. A szervezet utalt arra is, hogy a városok és települések anyagi helyzetétől függ, hogy kit, miként földelnek el, amit tarthatatlan állapotnak minősített. Egyben sürgette, hogy gondoskodjanak a szegények eltemetésére vonatkozó egységes intézkedésről.

Mindez egybecseng azzal a felméréssel, amely szerint az Európai Unión belül sehol sem koncentrálódik a vagyon olyan mértékben a tehetős réteg körében, mint Németországban.

A szakszervezetekhez közel álló Hans-Böckler-Alapítvány megbízásából készült tanulmány kimutatta azt is, hogy a felnőtt lakosság csaknem 20 százaléka szabályosan nincstelen. Ezzel szemben a gazdagok becslések szerint összesen több, mint 10 billió euró felett rendelkeznek, ami ipari tulajdonból, ingatlanból, készpénzből és részvényekből tevődik össze.

A hihetetlennek tűnő összeg egyharmada a németek alig egy százalékának kezében összpontosul és csupán tavaly 328 milliárd euróval növekedett. Így nem véletlen, hogy a szakszervezetek egyre hangosabban követelik a vagyonadó bevezetését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kaiser Ferenc: hosszú háborút jelez az orosz védelmi miniszter lecserélése

Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolta az orosz védelmi tárca élére Vlagyimir Putyin elnök. Az InfoRádiónak nyilatkozó biztonság- és védelempolitikai szakértő szerint elfogyott a levegő Szergej Sojgu körül, az új miniszter személye pedig azt jelzi, hogy Oroszország hosszú háborúra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Biden megsorozza Kínát, dermesztő gazdasági csapást hajt végre Washington

Biden megsorozza Kínát, dermesztő gazdasági csapást hajt végre Washington

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy a Kínából importált termékek széles körénél emelik meg a vámokat, többek között a félvezetőkre, akkumulátorokra, napelemekre, kritikus ásványi anyagokra, kikötői darukra, orvosi termékekre, acélra, alumíniumra és elektromos járművekre vetnek ki magasabb kereskedelmi terheket. A változtatások mintegy 18 milliárd dollár értékű importot érintenek, ami Biden legátfogóbb frissítése az elődje, Donald Trump korábbi elnök által először bevezetett kínai büntetővámoknak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×