eur:
389.07
usd:
363.59
bux:
68073.37
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ahol hiába tiltakoztak a tandíj ellen

Évente hárommillió forintnak megfelelő összeg az egyetemi tandíj maximuma Angliában. Szinte valamennyi egyetem élt a lehetőséggel, kiveti hallgatóira a maximális évi tandíjat. A kivétel Skócia, ott fennmaradt az ingyenesség, de csak a legalább három éve Skóciában élők számára. Aki a tandíjat Angliában képtelen megfizetni, diákkölcsönre köthet megállapodást, amelynek a kamata három százalék.

Az egyetemi tandíj Nagy-Britanniában 1998 óta fokozatosan emelkedett, és - heves diáktüntetések ellenére - 2011-ben elérte a csúcsot. A parlament megszavazta, hogy a felsőoktatási tanintézetek 9.ezer font maximum tandíjat vezethessenek be, és szinte mindahány élt a lehetőséggel, kiveti hallgatóira a több mint 3 millió forintnak megfelelő évi tandíjat. A kivétel Skócia, amely fenntartotta az ingyenességet, de csak a legalább három éve Skóciában élők számára.

Aki képtelen fizetni a 9 ezer fontot, az folyamodhat diákkölcsönért, amit a diploma megszerzése után munkába állva, megfelelő bérszint elérése után, részletekben kell visszafizetni, három százalékos kamattal.

A tandíjemelési tervek bejelentésekor, 2010 novemberében, heves diáktüntetések voltak főként Londonban, ahol a kormányzó konzervatív párt központja elé vonult tömeg, a Diákszövetség békés szándékai ellenére, törni-zúzni kezdett. Mint az angol tüntetések java részénél, ezúttal is a tiltakozók közé keveredtek rombolásra kész anarchisták, de példájukat több nekivadult diák követte, tetemes károkat okozva. A két héttel későbbi diáktüntetésre már ezer rendőrt vezényeltek ki, negyvenegy letartóztatás történt, hét rendőr és 11 személy megsebesült.

A tüntetések idővel megszűntek, a magas tandíj maradt, és egy angol fiatal kétszer is meggondolja, beiratkozzon-e egyetemre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A Visa két új mesterséges intelligencia alapú csalásmegelőző, kockázatcsökkentő megoldást jelentett be, melyek a csalások lehetőségét az azonnali, számlák közötti és az online fizetések esetében csökkentik a Visa hálózatán belüli és azon kívüli tranzakciók esetén is - közölte a társaság. A csalásokról és a fizetési trendekről is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT rendezvényén. Regisztráció itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×