eur:
393.42
usd:
367.76
bux:
66370.62
2024. április 24. szerda György

Morvai: A Jobbik bizonyos feltételekkel kész együttműködni a Fidesszel

A német médiát változatlanul erősen foglalkoztatja a magyarországi választások kimenetele. A Süddeutsche Zeitung elemzésben és helyszíni riportban foglalkozik az első fordulóval, a Die Welt pedig Morvai Krisztinával készített interjút.

A müncheni Süddeutsche Zeitung ma is két hosszú cikket szentel a magyarországi fejleményeknek. A mértéktelenek győzelme című kommentárjában a kelet-közép-európai témák szakértőjének tekintett Michael Frank azt írja, hogy Orbán Viktor már a választási hadjárat során is pátosszal igyekezett elkendőzni, milyen megoldásokat kínál az égető problémákra.

Az egykori mintagyerekből mára az új uniós tagállamok szomorú sereghajtója lett - állapítja meg a Süddeutsche Zeitung, és hangsúlyozza, hogy a gazdasági nehézségeket aligha lehet nacionalista szólamokkal kiküszöbölni. A cikkíró szerint Orbán Viktornak az sem sikerült, hogy a Fideszből alakítsa ki az egyetlen konzervatív politikai tábort, tőle jobbra ugyanis létrejött a Jobbik, amely a nemzet árulójának fogja bélyegezni Orbánt, ha az ország talpra állítását célzó javaslatai kudarcot vallanak.

Két lappal tovább a Süddeutsche Zeitung - ugyancsak Michael Frank tollából - fényképes riportban számol be a választás első fordulójának eredményéről. A közel fél oldalas cikk egyebek között szintén azt hangsúlyozza, hogy az amúgy is jobboldali Fidesz mellé - első alkalommal a rendszerváltás óta - bekerül az Országgyűlésbe egy szélsőségesen nacionalista párt, a Jobbik.

Mintegy vigaszként a tudósító megemlíti, hogy Budapest főleg kritikus értelmiségiek lakta kerületeiben a Jobbikot sikeresen körözte le a Lehet Más a Politika, amely szintén először jut be a magyar Országgyűlésbe.

Morvai helyeselné az EU-ból való kilépést

A Die Welt című napilap ma interjút közöl Morvai Krisztinával. A bevezetőben emlékeztet arra, hogy Morvai a Jobbik színeiben már korábban bekerült az Európai Parlamentbe, de a múlt vasárnapi választás kimenetelének tanúsága szerint a Jobbik szavazótábora erősödőben van.

Az újságíró kérdésére válaszolva, Morvai Krisztina azt mondta: helyeselné Magyarország kiválását az Európai Unióból, ha 2011-ig a földkérdést nem rendeznék Brüsszelben, mert "nem lehet egyszerűen kiárusítani a magyar földet".

A Die Welt munkatársa az iránt is érdeklődött, hogy a Jobbik zászlajára írta a szomszédos országokban élő magyarok jogainak védelmét, azonban a Magyarországon élő kisebbségek félnek a Jobbiktól. Morvai Krisztina szerint a Jobbiknak vannak zsidó tagjai is, és Budapest egyes kerületeiben bőven élnek szegény sorsú zsidók, mert a holokauszt túlélői számára folyósított összegekkel az ő képviseletükre hivatott, ám teljesen korrupt szervezetek sáfárkodnak. Hasonló a helyzet a romák esetében is, mert képviseleti szerveik szintén csak a saját jólétükre gondolnak - tette hozzá.

A német újság rákérdezetett Morvai Izraellel kapcsolatos bírálatára, mire a Jobbik képviselője kijelentette, hogy bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy Simon Peresz elnök kijelentette: Izrael fel akarja vásárolni Magyarországot. Márpedig mindenki láthatja, milyen súlyos helyzetet teremtett Izrael Palesztinában - fűzte hozzá Morvai Krisztina.

Egy további válaszában utalt arra is, hogy a Jobbik bizonyos feltételek mellett hajlandó lenne együttműködni a Fidesszel, de emlékeztetett arra, hogy a Fidesz elsőként szállt síkra az Európai Unió további működését szabályozó lisszaboni szerződés ratifikálása mellett, amit a Jobbik teljesen elvet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×