eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Nevetséges ügyekhez" vezet a szlovák nyelvtörvény betartása

Abszurditásokhoz is vezethet a szlovák államnyelvtörvény betartása. Az egyik kereskedelmi televízió ellen eljárás indul, mivel megsértette a nyelvtörvényt.

A pozsonyi Új Szó és a SME értesülése szerint a tv- és rádióadásokat felügyelő Frekvencia Tanács eljárást inditott, mivel az egyik szlovák kereskedelmi csatorna tavaly decemberi élő műsorában a meghívott angol zenész három mondatot angolul mondott, és a televízió ezt nem feliratozta, illetve nem is tolmácsolta.

A műsorban az 1990-es évek óta Szlovákiában élő angol énekes igyekezett szlovákul beszélni, kivéve a bírált három mondatot, melyeket angolul mondott, mivel nem tudta magát szlovákul helyesen kifejezni. A testület szerint a három angol mondatért is büntetés jár.

A műsorvezető, Stefan Hríb szerint az egész kezdeményezés nevetséges, ráadásul sértő az adás nézőire és a szlovákokra nézve.

A lapok szerint nem ez az egyetlen eset, amikor a tavaly módosított nyelvtörvénnyel kapcsolatos ügyekben járt el a testület. Az elmúlt hetekben szintén a kereskedelmi tévére érkezett panasz, mivel egy angol sorozat egyik része a "The End" szavakkal végződött a szlovák "Koniec" helyett. A frekvenciatanács szerint alapos a gyanú, hogy a tévé ebben az esetben is megszegte a nyelvtörvényt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×