eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Port-au-Prince-t összedöntötte a földrengés - képekkel

Mozgásba lendültek a nemzetközi mentőegységek és segélyügynökségek, miután a Richter-skálán 7-es erősségű földrengés döntötte romba Haiti fővárosát. Egyelőre pontosan nehéz megbecsülni az áldozatok számát: az összeomlott épületek alatt több százan, de akár több ezren is meghalhattak.

 Port-au-Prince gótikus katedrálisának csak homlokzata maradt meg, a falak összedőltek. Romhalmazzá vált hírek szerint egy kórház, egy zsúfolt szupermarket és az elnöki palota is súlyosan megrongálódott. Megsemmisült az az épület is, amely a 2004 óta az országban állomásozó ENSZ-béketeremtő misszió parancsokságának adott otthont. A Világszervezet közölte, hogy "nagyszámú ENSZ-dolgozó eltűnt".

A BBC jelentése szerint az éjszaka a fővárosban sötétség uralkodott, és a legtöbb ember a szabad ég alatt töltötte az éjszakát, mert félt a további földrengésektől. Az emberek kétségbe estek és sokan zseblámpák fényénél próbálták kiásni a romok alól szeretteiket.

A Richter-skálán 7-es erősségű rengés helyi idő szerint délután csapott le. Szemtanúk szerint egy egész percen át rengett a föld, majd 24 utórengés is követte az első földmozgást. Az ég szürkévé vált az összedőlt épületek nyomán felszálló portól.

Az időpont megnehezítette a mentést, mert hamarosan leszállt az éj, és nem sokkal később megszakadt a telefonkapcsolat és sok helyen nem volt áram.

A Twitter közösségi oldal jóvoltából a közvetlenül a rengés után, mobiltelefonokkal készült képek és videók azonnal bejárták a világot. Több ország, így az Egyesült Államok, Kanada, Venezuela, Nagy-Britannia és Franciaország jelezte, hogy segélyt, és mentőalakulatokat küldenek.

Az áldozatok száma azért lehet magas, mert Port-au-Prince zsúfolt város, ahol az épületeket nem a fejlett világban szokásos előírásoknak megfelelően építették meg.

Haiti a legszegényebb, és a legtöbbet szenvedett ország Amerikában. A kilencvenes évek politikai erőszakát, 2008-ban három hurrikán követte, amely közel 800 ember halálát okozta. Közben az országban újabb politikai feszültség alakult ki az égbeszökött élelmiszerárak miatt. A lakosság több, mint kétharmada napi 2 dollárnál kevesebből él, és a 8 és félmillió lakos fele munkanélküli.

Nézze meg a yahoo.com képes beszámolóját a borzalmas földrengésről!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×