eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Roszkozmosz orosz űrügynökség által 2022. december 15-én közreadott kép a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásról (ISS). Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és az orosz űrügynökség szivárgás miatt lemondta Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin orosz űrhajós december 14-re tervezett űrsétáját az űrállomás körül. Az orosz űrhajósoknak korábban, november 25-én már le kellett mondaniuk egy űrsétát, akkor az űrruhájukkal kapcsolatban merült fel gond.
Nyitókép: MTI/AP/Roszkozmosz

Mizser Attila: egy-két óra alatt ki lehet menteni a Nemzetközi Űrállomás személyzetét

Jelenleg nincs közvetlen életveszélyben a Nemzetközi Űrállomás személyzete, de ha probléma merülne fel, akár órákon belül visszatérhetnének az űrhajósok a Földre – mondja a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára. Közben megszületett a döntés a kimentésről.

Mizser Attila elmondása szerint a Nemzetközi Űrállomás (ISS) jó állapotban, annak ellenére, hogy idén már negyed évszázados lesz. Az első modult 1998-ban indították, és azóta folyamatosan építették, sőt, további fejlesztés-bővítés is várható. A Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára inkább a Szojuzt mint embert szállító mentőűrhajót tartja problémásnak.

Ismeretes, december közepén szivárgás miatt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és a Roszkoszmosz orosz űrügynökség lemondta két űrhajós űrsétáját a Nemzetközi Űrállomás körül. Erről bővebben itt írtunk.

A szakértő érdeklődésünkre elmondta, jelen körülmények között tartós ideig fennmaradhatnak az űrhajósok, vagyis egyelőre nem szükséges személyszállító űrhajó felbocsátása, hiszen az utánpótlás a Progressz, valamint egyéb típusú teherhajókkal biztosított. Visszatérésre alkalmas járművekre tehát csak egy súlyos baleset – például meteorbecsapódás – esetén lenne szükséges azonnal.

Mizser Attila hozzátette: a Szojuz elméletben alkalmas arra, hogy baj esetén egy-két óra alatt vissza lehessen vele térni a Földre, azt viszont nem tudja, hogy az űrkapszula milyen állapotban van.

„De ha vészhelyzet van, azzal kell menni, ami van”

– jegyezte meg.

A csillagászati egyesület főtitkára semmiképp sem gondolná, hogy az űrbéli tevékenység biztonságos lenne, legalábbis olyan szempontból, hogy mondjuk egy jelentősebb méretű meteortestnek a becsapódásra nincs orvosság. Kozmikus sebességgel érkező lövedékekről van szó, amiknek hatalmas a becsapódási energiájuk, ezért nincs ellenük védekezési lehetőség az űrben – magyarázta. Nem úgy a Földön, ahol a légkörnek köszönhetően semmi kárt nem okozhatnak a mikrometeoritok, még a magasabban repülő gépeknek sem.

A csoda az, hogy az évtizedek során nem került sor igazi, nagy becsapódásra embereket szállító űreszközök esetében

– tette hozzá.

A Nemzetközi Űrállomás, és azonfelül az űrkutatás jövőjét illetően Mizser Attila úgy fogalmazott, nagyon jó lenne a jövőbe látni, mert már szinte évről évre más és más forgatókönyv lát napvilágot. Néhány éve például felmerült, hogy teljes egészében kereskedelmi célúvá alakítják az ISS-t, hogy a NASA erőforrásai a következő nagy ugrásra koncentrálódjanak, ami egy Hold körül keringő űrállomást jelent. Mindemellett Kínának kiépülőben van egy jelentősebb űrállomása, az oroszok pedig épp kihátrálni látszanak a nemzetközi együttműködésből, pedig a Szojuzok – és persze az űrkutatási tapasztalatuk – miatt rendkívül fontos lenne a részvételük.

Mizser Attila kiemelte: az álmok alapján már régen turistákat fogadó űrszállodáknak kellene keringeniük, de valójában még mindig annyira drága az űrhajózás, hogy jelentős állami közreműködés nélkül elképzelhetetlen. Az űrszondák világa viszont egészen eltérő, hiszen ott emberek drága pénzen történő életben tartása nélkül is fantasztikus eredményeket lehet elérni, mind a Föld körüli térségben, mind a Naprendszer tágabb régióiban – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×