eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Nyitókép: Twitter/International Space Station

Megszólaltak az oroszok az űrhajójukon lévő furcsa sérülésről

Valószínűleg külső behatás okozhatta a Progressz MSz-21 legénység nélküli orosz teherűrhajó sérülését - közölte az első adatok alapján kedden az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz).

A Progresszt a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) kapcsolták le vasárnap, visszairányították a Földre, ahol darabjai a Csendes-óceánba zuhantak.

"Olyan képek alapján következtettünk erre, melyek az űrhajó külső felületén változásokat mutattak" - írta a Roszkoszmosz a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson.

Egy fotót is közzétettek, melyen szerintük egy nagyjából 12 milliméteres lyuk látható a rendszer radiátorának hőszabályozóján. Közölték, hogy a napelemek is károsodtak.

A Roszkoszmosz február 11-én jelentette, hogy esik a nyomás az űrhajón, ezért elhalasztották az utat, mellyel két orosz és egy amerikai űrhajóst hoztak volna vissza az ISS-ről a Földre. Helyette a tervek szerint a Szojuz MSz-23 űrhajó indul az űrbe február 24-én, az űrállomáson 26-án fog dokkolni - közölte a Roszkoszmosz kedden.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×