eur:
393.05
usd:
366.52
bux:
66771.49
2024. április 25. csütörtök Márk
A Nemzetközi Űrállomás (ISS) látszik a somoskői vár felett Salgótarján Somoskő településrészéről fotózva 2022. november 29-én. A hosszú expozíciós idővel készült felvételen az űrállomás mozgása egy fényes szakaszként látható.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Szivárgott az oroszok űrkapszulája

Az amerikai űrkutatási hivatal és az orosz űrügynökség lemondta két orosz űrhajós űrsétáját a Nemzetközi Űrállomás körül.

Szerdán késő este a két űrhajós arra készült, hogy kiszálljanak az űrállomásból, amikor észrevették, hogy egy csatolt űrkapszulából hűtőfolyadék szivárog.

A NASA Johnson Űrközponjta szerint sem Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin, sem az ISS többi asztronautája nem volt veszélyben.

A két orosz éppen felvette a védőöltözetét és nyomásmentesítettek, amikor az élőben közvetítő kamera monitorján megjelent a szivárgás képe.

Az orosz űrhajósoknak már másodszor kellett lemondaniuk az űrsétát. Először november 25-én szerettek volna egy radiátort átvinni az ISS egyik moduljából a másikba. Ekkor az űrhajósok orosz gyártmányú Orlan űrruhájának a hűtőszivattyúival kapcsolatban merült fel gond.

Szerda éjjel a földi szakemberek azt látták az élő videóközvetítésen, hogy a Prokopjevet, Petelint, valamint az amerikai Frank Rubiót az űrállomásra szállító Szojuz MS-22 kapszulából folyadék és részecskék áramolnak, miközben nyomáscsökkenést is észleltek. A szivárgás órák múlva sem maradt abba.

Az űrsétára készülő két asztronauta visszaállította a zsilip légnyomását, levette a szkafanderét és visszatért az ISS-re

- közölte a NASA.

Az orosz és az amerikai űrhivatal azt tervezi, hogy kivizsgálja, milyen hatása lehetett a szivárgásnak a Szojuzra.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×