eur:
393.47
usd:
367.04
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által közreadott kép az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kifejlesztette oltóanyagról, a Gam-Covid-Vakról a moszkvai intézetben 2020. augusztus 6-án. A vírus ellen a világon elsőként bejegyzett vakcina árusítását a tervek szerint augusztusban elkezdik Szputnyik V néven.
Nyitókép: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)

Készül a Szputnyik V omikron-verziója

Az eredeti verzióról is azt vallják, hatékony a friss variánssal szemben, de eközben omikronra specializált változat fejlesztésén is elkezdtek dolgozni az oroszok.

Az Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) közölte, hogy a Gamaleja Központ már megkezdte a Szputnyik új, az omikronhoz igazított változatának fejlesztését.

Abban az esetben, ha újfajta vakcinára van szükség, az új Szputnyik-változat 45 napon belül készen állhat a tömeges gyártásra. A nemzetközi piacokra 2022. február 20-ig több százmillió Szputnyik Omikron emlékeztető oltóanyagot lehet eljuttatni,

2022-ben több mint 3 milliárd adag állhat rendelkezésre"

- áll az RDIF közleményében.

Az ígéret izgalmas, mivel a Moderna múlt pénteken bejelentett, omikronra fejlesztett emlékeztető oltásáról azt mondta a cég vezérigazgatója, Stephane Bancel, hogy hónapokba telhet, mire az a piacra kerülhet. A Pfizer és a BioNTech ugyanezen a napon arról tett nyilatkozatot, hogy két hét múlva derül ki, módosítható-e megfelelően vakcinájuk.

A MedicalXpress cikke szerint múlt héten az RDIF azt állította, hogy a Szputnyik V hosszabban nyújt védelmet a koronavírus ellen, mint az mRNS-vakcinák: 6-8 hónapon át 80 százalék a hatékonysága a második adag beadását követően. Állításukat nem támasztja alá független kutatás.

A Szputnyik V-t tavaly augusztusban engedélyezte Oroszország még azt megelőzően, hogy a klinikai kísérletek harmadik fázisát elvégezték volna az oltással. Ez aggodalmat keltett a szakértők körében, de a vakcina azóta biztonságosnak és hatékonynak bizonyult, a Lancetben publikált jelentés szerint 90 százalék fölötti hatékonyságú védelmet ad. Az RDIF közlése szerint 71 országban használják az oltóanyagot, melynek regisztrációs folyamata zajlik az Európai Unióban is. Magyarországra kétmillió adagot szállítottak a Szputnyik V-ből.

Három hét kellhet az oltás omikron elleni hatékonyságának felméréséhez

Ennyi időre lehet valószínűleg szükség annak kiderítéséhez, hogy mennyire hatékony a Szputnyik V az új koronavírus omikron változata ellen - jelentette ki Kirill Dmitrijev, a vakcina külföldi előmozdításával foglalkozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója kedden az amerikai CNBC televíziónak nyilatkozva.

Okszana Drapkina, az orosz egészségügyi minisztérium megelőző orvostudományi kutatóintézetének igazgatója a Szolovjov Live YouTube-csatornán azt mondta, hogy a már létező vakcinák a SARS-CoV-2 omikron változata esetén is megóvnak a betegség súlyos és halálos kimenetelű lefolyásától.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×