eur:
393.85
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Már a koronavírus elleni tablettát teszteli a Pfizer

A Pfizer megkezdte egy olyan szájon át szedhető gyógyszer késői stádiumú klinikai vizsgálatát, amely megelőzheti a koronavírus tüneteinek kialakulását azok körében, akik érintkeztek fertőzöttel.

A gyógyszergyártó, amely a német BioNTech SE-vel közösen az első engedélyezett koronavírus elleni védőoltást kifejlesztette, korábban azt mondta, hogy a laboratóriumi vizsgálatok során a tabletta „erős” aktivitást mutatott a fertőzés ellen – írja a hirado.hu.

A Pfizer gyógyszere, amely a PF-07321332 nevet viseli, a proteázgátlóknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. Hatása egy olyan enzim gátlásán alapul, amelyet a koronavírus arra használ, hogy másolatokat készítsen magáról az emberi sejtekben. A vállalat szerint a proteázgátlók önmagukban és más vírusellenes szerekkel kombinálva is hatékonyak egyéb vírusos kórokozók, például a HIV és a hepatitis C-vírus kezelésében.

„Mivel a koronavírus továbbra is terjed a világon, úgy gondoljuk, hogy a vírus elleni küzdelemhez a vakcinák mellett további hatékony kezelésekre lesz szükség a vírussal megfertőződött vagy annak kitett emberek számára” – írta Mikael Dolsten, a Pfizer tudományos igazgatója a közleményben. Kiemelte, ha sikerrel jár, ez a terápia segíthet a vírus korai megfékezésében – mielőtt még esélye lenne a másolatok készítésére –, és ezzel potenciálisan megelőzheti a tüneteket okozó betegséget azoknál, akik ki voltak téve a fertőzésnek, és meggátolhatja a fertőzés kialakulását másoknál.

A tesztelés alatt a Pfizer gyógyszerének hatását legfeljebb 2660 egészséges, 18 éves vagy annál idősebb felnőtt résztvevőn vizsgálják, akik egy háztartásban élnek egy olyan személlyel, aki igazoltan koronavírus-fertőzésben szenved. Az önkénteseknek naponta kétszer kell bevenniük a nekik adott pirulákat öt vagy tíz napon keresztül. A tudósok azt fogják értékelni, hogy a gyógyszer hatásos-e a koronavírus-fertőzés és annak tüneteinek megelőzésében a fertőzésnek való kitettséget követő 14 napig.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×