INFORÁDIÓ
2022. május 23. hétfő
Dezső

koronavírus

oltás

vakcina

sanofi

mrns

protein

Influenza elleni védőoltást tartalmazó ampullák egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.

Nem dolgozik tovább mRNS-oltásán a Sanofi, az ok meglepő

Infostart

A kétféle koronavírus elleni oltáson is dolgozó gyógyszercég az mRNS-alapú vakcinájának fejlesztését biztató klinikai teszteredmények ellenére szakítja meg. Az ok: úgy érzik, túl későn lépnének be azzal a piacra.

A francia gyógyszergyár mostantól csak a brit GlaxoSmithKline-nal közösen fejlesztett, protein alapú vakcina körüli teendőkre koncentrál. Ez jelenleg a klinikai kísérletek harmadik fázisában áll, az eredmény pedig még az év vége előtt futhat be a Euronews cikke szerint.

A Sanofi közleménye szerint mRNS-oltásuk a kísérletekben kifejezetten jól teljesített: két héttel a második adag beadását követően 91-100 százalék esetében váltott ki antitest-termelődést, nem figyeltek meg mellékhatásokat.

A vakcina tolerálhatósága éppen olyan jó volt, mint amilyen a rivális Moderna vagy Pfizer oltásáé.

A vakcinán a Translate Bióval együtt dolgoztak, az amerikai céget augusztusban vásárolta föl a Sanofi 2,7 milliárd euróért.

Thomas Triomphe, a Sanofi oltóanyagokkal foglalkozó részlegének alelnöke elmondta, hogy a vállalat ki akarta értékelni az mRNS-technológia immunválasz létrehozására való képességét.

Az mRNS-oltások olyan protein gyártására veszik rá a szervezetet, amely immunválaszt vált ki. A technológiát évtizedek óta tanulmányozzák már, de csak most kezdték el azt alkalmazni a gyakorlatban. Nagyon gyors oltásfejlesztést tesz lehetővé, melyről a kutatók úgy vélik, sztenderdizálható, így olyan betegségek esetében is használhatóvá válik az, amelyekre jelenleg nincsen gyógymód, vagy amelyek még meg sem jelentek.

Triomphe azzal indokolta az oltásfejlesztés leállítását, hogy

már nincs szükség egy újabb mRNS-oltásra a koronavírus ellen,

az kell inkább, hogy Európát és benne Franciaországot mRNS-oltások arzenáljával lássák el a jövő pandémiái, új betegségek ellenében.

A Sanofi már megkezdte a szezonális influenza elleni monovalens - egyetlen vírustörzset tartalmazó - vakcina kezdeti tesztjeit. Kedden azt is nyilvánosságra hozták, hogy jövőre klinikai kísérleteket indítanak egy négykomponenses influenza elleni oltás fejlesztésére is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Komka Péter
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018