INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

denevér

svájc

zoonózis

Európai országban is élnek vírusok tucatjait hordozó denevérek

Európai országban is élnek vírusok tucatjait hordozó denevérek

Infostart

Tizennyolc denevérfaj vizsgálata során 39 különböző víruscsaládba tartozó patogént mutattak ki Svájcban: köztük több olyat is, amelyben benne van a zoonózis, azaz az állatról emberre való terjedés lehetősége.

Bár kevés olyan esetet ismerünk, amikor denevérről közvetlenül emberre lépett volna át egy vírus, egyes patogének közvetítő faj beiktatásával megfertőzhetnek embereket is. Így történt ez a koronavírussal is, amely valószínűsíthetően denevérről valamilyen más fajra átlépve indította el a máig is tartó pandémiát. A denevérek által hordozott vírusok megfigyelése segíthet megérteni azt, mekkora veszély lehetőségét hordozzák magukban ezek a vírusok, korábban azonban Svájcban sosem végeztek ilyen vizsgálatokat – írja a Phys.org.

Ezt a hiányt szüntette meg Isabelle Hardmeier, a Zürichi Egyetem kutatója és csapata: hétezer Svájcban élő denevérből gyűjtött szerv- vagy székletmintákban talált vírusok DNS- és RNS-szekvenciáit vizsgálták meg.

Ez a vizsgálat 39 víruscsalád jelenlétére mutatott rá, közül 16 olyanra, amely korábban már fertőzött meg gerinceseket,

így megvan az a veszély, hogy a későbbiekben is átléphetnek más fajra vagy akár az emberre is. Az ilyen vírusok további elemzése során kiderült, hogy az egyik vizsgált denevérkolóniában a közel-keleti légzőszervi szindrómával (MERS) összefüggő koronavírus közel teljes genomja megtalálható. Bár a MERS-CoV-hez kapcsolódó vírusról nem ismert, hogy emberekben betegséget okozna, a MERS-CoV 2012-ben járványt okozott.

A kutatók szerint a denevérek székletmintáinak elemzése hasznos eszköz a denevérek által hordozott vírusok folyamatos nyomon követésére. Ez potenciálisan

felismerheti a vírus genetikai mutációinak felhalmozódását,

amelyek növelhetik a más állatokra való átvitel kockázatát, lehetővé téve az emberre veszélyt jelentő vírusok korábbi felismerését.

"A Svájcban élő denevérek metagenomikai elemzése nagy vírusgenom-diverzitást tár fel. 39 különböző víruscsaládból származó vírusgenomot mutattunk ki, amelyek közül 16-ról ismert, hogy gerinceseket fertőz: köztük voltak koronavírusok, adenovírusok, hepavírusok, A és H típusú rotavírusok és parvovírusok is" – fűzték tanulmányukhoz a kutatók.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Kiskunsági Nemzeti Parki Igazgatóság
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018