eur:
394.94
usd:
363.25
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

A magyar virológus szerint ne most menjünk Horvátországba nyaralni

Kemenesi Gábor szerint romlik a fegyelem, márpedig a maszkviselés, távolságtartás, kézmosás hármason kívül még nincs ellenszer. A Koronavírus Kutató Akciócsoport tagja szerint korlátozni kell a mozgásunkat, és szinte biztos jön a második hullám.

A koronavírus-járványnak van egy jól látható fő hulláma: Kínából indult, majd Európa lett a fő gócpont, utána következett az Egyesült Államok, most Dél-Amerika van a soron, a következő jó eséllyel Afrika lesz. Ebben éppen az az óriási kockázat, hogy a járvány a világ minden pontjára eljutott, így azt is nehezebb megjósolni, mikor és hogyan térhet vissza. Annak, hogy teljesen eltűnjön, vakcina nélkül gyakorlatilag nulla az esélye – mondta a hvg.hu-nak adott interjúban Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa.

A Koronavírus Kutató Akciócsoport tagja az eddig ismert koronavírusok is szezonálisak voltak, és az őszi hullám mindig magasabb, ezért szerinte könnyű levonni a következtetést: nagy a kockázat, hogy lesz második hullám és súlyosabb lehet, mint az első. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy már ismerjük az ellenséget, tudjuk, hogy mi vált be ellene. A maszkviselés, a távolságtartás és a kézmosás működik, most inkább az a veszély, hogy az emberek kezdik elengedni magukat, romlik a fegyelem.

"Virológusként én csak egyet mondhatok: legyünk tudatosak és racionálisak és ne most menjünk Horvátországba nyaralni, pláne ne a Maldív-szigetekre. Tudom, hogy nehéz, de nézzük a tágabb képet, fogadjuk el, hogy pandémia van, minél inkább korlátozzuk a mozgásunkat, annál jobb" – mondta a nyaralási tervekről, de hozzátette, tudja, hogy ez a gazdaságra katasztrofális hatással lehet.

Beszélt arról is, hogy Magyarországon egy kiváló elemzőcsapat nemcsak a hazai trendeket figyeli, hanem a régiós és a világtrendekkel is összeveti őket. Emellett a szennyvíz elemzése is segíthet, a tünetes fertőzöttek száma mellett egy plusz jelzés a vírus terjedésére.

A megváltásként várt oltásról azt mondta, a legfrissebb adatok szerint a világon jelenleg 15 olyan vakcinakísérlet van, ami már túljutott a preklinikai fázison és embereken tesztelik. Ebből hét az első fázisban tart, azaz azt vizsgálják, biztonságos-e, hét van a kettes fázisban, itt azt nézik, mi a megfelelő dózis, egy vakcinafejlesztés – az Oxfordi Egyetemé – pedig a hármas fázisba került, és nagyobb embertömegeken vizsgálják. "Aki azonban pontos dátumot mond a vakcina elkészültének időpontjára, az hazudik" – mondta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×