eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A koronavírus-fertőzés kimutatására fejlesztett gyorstesztek egy tesztállomás asztalán a nepáli Lalitpurban 2020. április 14-én.
Nyitókép: MTI/AP/Nirandzsan Sresztha

Kovács L. Gábor: úgy szaporodnak a tesztek, mint gomba a tavaszi eső után

Az MTA Doktori Tanácsának elnöke az InfoRádióban több dolgot is tisztázott a koronavírustesztekkel kapcsolatban.

A világon folyó koronavírus-ellenszer kutatás egyelőre rengeteg szálon fut, ám például a koronavírustesztek területén már tisztulni látszik a kép – adott helyzetértékelést az InfoRádió Szigma című magazinműsorában Kovács L. Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai Kutatóközpont alapító elnöke, az MTA Doktori Tanácsának elnöke, aki leszögezte, úgy szaporodnak a különböző tesztek, mint gomba a tavaszi eső után.

"Óriási a társadalmi nyomás is a kormányokon, hogy szerezzenek be teszteket, ha maguk nem tudnak gyártani" – tette hozzá. A tesztek egyik garanciaeleme, hogy az Európai Unióban úgynevezett minőségtanúsított eszközök, termékek vannak, amelyekre ha ráütik a CE jelzést, az egyfajta garancia arra, hogy azok megfelelnek az unió normáinak.

"Természetesen

egy közép-kínai kis kft. termékein nem lehet ilyen jelzést találni, ha igen, az még nagyobb baj"

– jelezte.

Az ismeretlen termékkel együtt járó kísérőiratokkal ugyanakkor lehet baj, ugyanis azon nem a termék minőségéről van leírás, hanem csak maga a kísérőirat minőségéről tudni meg bővebbet. "Ha valamelyik cég tud venni egy jó kísérőirat-írót, akkor ellenőrizhetetlen dolgokat is odaírhat a termék mellé" – mutatott rá Kovács L. Gábor.

Ugyanakkor figyelmeztető lehet, ha egy adott termékből más országok nem vásárolnak, nincs róla piaci visszajelzés, ha nincs, először kis mennyiséget kell belőle venni, és a legjobb laboratóriumokban kipróbálni. Csak utána szabad nagy mennyiségben behozni.

"Nagyon bonyolult a koronavírus tesztelése, nem minden emberben termelődnek ellenanyagok, tehát nem csak az a nehézség, hogy valaki a rossz minőségű termékét próbálhatja piacra juttatni" – folytatta a tudós.

Az első tapasztalatok Magyarországon sem voltak pozitívak, de aztán megjelentek a nagy vegyszergyártó cégek, akik – igaz, jóval drágábban – már a megfelelő minőséggel jelentkeztek, és ez nagy biztonságot ad.

Arra a kérdésre, hogy ha van jó minőségű gyorsteszt, mi szükség van a laboratóriumi kimutatásra, Kovács L. Gábor azt mondta,

a gyorsteszt jelentősége az életmentés,

és hogy az alkalmazásához nem kell szakorvos, az átfertőzöttség megmérésére viszont a sokkal olcsóbb, de lassabb laboratóriumi módszert kell választani.

"Nem gyorsteszt kellene, hanem tisztességesen megfizetett laboratórium, amely megbízható minőségben, óriási mennyiségben képes a megfelelő vizsgálatokat elvégezni" – tette hozzá Kovács L. Gábor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×