INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

operatív törzs

sajtótájékoztató

koronavírus

müller cecília

3D nyomtatóval gyártott arcvédő pajzs bemutató darabáját próbálja fel az Agóra Tudományos Élményközpont munkatársa Debrecenben 2020. április 16-án. A koronavírus-járvány idején nem ismeretterjesztésre, hanem védőfelszerelés gyártására használja hat darab 3D nyomtatóját az élményközpont, így naponta huszonnégyet tudnak elkészíteni. Az eddig elkészült pajzsok közül húszat a Városi Szociális Szolgálat Idősek otthonában, százhúszat pedig a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetben használnak fel.

Operatív törzs: tilos az interneten koronavírustesztet rendelni

Infostart

Már 72 ezer munkavállalónak kért a foglalkoztató állami bértámogatást - derült ki az operatív törzs szerdai tájékoztatóján, amelyen Müller Cecília részletesen beszélt a bölcsődei, óvodai helyzetről.

Az elmúlt huszonnégy órában 28 fővel, 3341-re emelkedett a magyarországi koronavírus-fertőzöttek száma, 5-tel több a halott, összesen már 430. 1102 viszont a már felépültek száma, így 1809 fő az aktív - ismert - fertőzött, súlyos állapotban, kórházban már csak 45-en fekszenek. Az operatív törzs a számok ismeretében szerdán is összeült, majd illetékesei kiálltak szokásos online sajtótájékoztatójukra.

Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatáspolitikai államtitkára a tájékoztatón elmondta, két program indult az állásvesztőknek, illetve azoknak, akiknek elbizonytalanodott a munkájuk, egyik a cégek állami bértámogatása, amely programot folyamatosan bővítették.

Eddig 5400 cég 72 ezer munkavállalóját mentették meg így, fejenként átlagosan 160 ezer forintnyit fizetett ki az állam.

Továbbra is vállalják a jelentkezéseket, a veszélyhelyzet lejárta után is még rövid ideig futni fog a program.

Másik fontos program a k+f szektorban dolgozó, "még nagyobb felelősségű" munkavállalók, "az ő tudásuk a garancia arra, hogy gazdaság újra tudjon indulni".

7200 főre adtak be "tudósmentő" támogatási igényt

- ismertette. A beadott kérelmek legnagyobb része Budapestről érkezett.

Továbbá: aki három hónapig állás nélkül marad, számára segít az álláskeresési támogatás, ezt követően mindenki álláshoz fog jutni - ígérte.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón először az ismert számokat sorolta fel.

Az összes aktív fertőzött közül 688-an vannak kórházban, kétharmaduk Budapesten - tette még hozzá.

Rámutatott, a kórházak most futó, reprezentatív kutatásai is kedvező képet mutatnak.

A legkisebb gyermekek

Részletesebben beszélt az óvodai, bölcsődei helyzetről.

"Biztosítani kell az ügyeletet, felügyeletet, ami lehetővé teszi a szülők számára a munkába menetelt" - nyomatékosította, hozzátéve, nagy hálával tartozik az óvónéniknek, gondozónőknek, dadusoknak. "Nincs könnyű dolguk, a gyermekeknek nagyon nagy a mozgásigényük, és igénylik a fizikai kontaktust" - tette hozzá.

A legfontosabb az szerinte, hogy csak egészséges gyermeket vigyenek óvodába, bölcsődébe, illetve

meg kell tanítani nekik a legfontosabb személyi higiéniai eljárásokat, módszereket.

"Tanítani kell nekik a helyes kézmosást, sokszor kell csinálni, van lehetőség rá" - mondta. "Ez az a kor, amikor ők mindenre nyitottak, bármit képesek magukba szívni, mint a szivacs."

Ugyanígy fontos, hogy a gyermekek korán megtanulják a papírzsebkendő helyes használatát, orrfújás után dobják ki a zsebkendőt és irány a kézmosás. "Később menni fog nekik mindenféle külön tanítás nélkül" - mondta.

Ha a környezet megengedi, megfelelő hőmérséklet mellett nyitott ablaknál altathatók, pamut alapanyagú ágyneművel. Odakint olyan játékokat kell kitalálni, amelyekben nincs kontaktus, alkalmazzanak például könnyen fertőtleníthető polifoamot - javasolta.

Kérte Müller Cecília azt is, hogy

a gyermekek ne vigyenek be az intézményekbe személyes játékokat, cumit, rongyot, "nyunyókát".

Mivel a gyermekeknek most nem az a környezetük, amit tapasztaltak, fontos, hogy a mesét például élményszerűvé tegyék nekik, távolabb ültetve őket egymástól.

És lehetőleg legyenek tovább nyitva az óvodák, bölcsődék - szorgalmazta, megköszönve azoknak az intézményeknek, amelyek eddig is így tettek.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa elmondta, számos helyszínre érkezett új adag védőeszköz.

Tájékoztatást adott a rendőri intézkedésekről is, már 500 fölött vannak, akiket appon keresztül tudnak a karanténban ellenőrizni, 24 óra alatt 726 karantént rendeltek el, az összes szám: 11 053.

Budapesten és Pest megyében 258 esetben volt szükség a kijárási korlátozásokkal kapcsolatban rendőri intézkedésekre, ennek az összes száma már csaknem 50 ezer.

Figyelmeztetett arra, hogy a védőtávolságot be kell tartani, a szükséges eszközöket viselni kell, és csak akkor szabad boltba menni, amikor a szabályok engedik - ismert: az idősidősáv 9 és 12 óra között van.

A határokon jellemzően van 1-2 órás várakozás, személyforgalomban Nagylaknál a belépő oldalon 2 óra türelem kell.

Kérdések

- Mely krónikus betegség a legveszélyesebb most?

- Nem lehet ilyet kiválasztani. A szív- és érrendszeri megbetegedések mindig a legveszélyesebbek, békeidőben, de a rákos megbetegedések is, e kettő együtt a halálokok nagy része máskor is.

- Az országos szűrővizsgálat alapján alacsony az átfertőzöttség. Ez azt jelenti, hogy alacsony a második hullám veszélyességének esélye?

- Ez csak elsődleges adat. Az első vizsgálat kedvező állapotra mutat, azt adja ki, hogy tünetmentesen nehéz átadni a fertőzést. Ez kedvező adat, de hogy ez milyen hatású egy második hullámra, arról több féle verzió van. Lehet, hogy a magyar lakosság immunrendszere erős immunitásról tanúskodik. Hisszük, hogy a kötelező védőoltások rendszere is közrejátszik ebben. Amennyiben lesz második hullám, akkor további elemzések következnek majd.

- Meddig tartják fenn a vidéki járványkórházak rendkívüli működését?

- Már megindult a kórházi rend helyreállítása, felszabadulnak kórházi ágyak, a rehabilitációs ágyaknál ez már zajló folyamat.

- Sokan teljesen elfelejtkeznek a távolságtartásról, a csoportosulás tiltásáról, a német és a koreai példa intő. Mi lehet Magyarországon?

- A vírus nem tűnt el, betegek is vannak köztünk. Figyelnünk kell egymásra. Meg kell tartani a védőtávolságot, takarni kell az arcot, az orrot, nem lehet tudni, hol üti fel újra a fejét a vírus. Ez a szakemberek számára is egy nagy kihívás.

- El lehet-e utazni külföldi ingatlanba?

- Mindenki nézze meg a konzuli szolgálat honlapján, hogy mi a teendője ilyenkor. Aki hazatér és fertőzésgyanús, kijelölt karanténba kerül, aki nem gyanús, hatósági házi karanténba. Akinek igazolása van arról, hogy külföldön karanténból jön haza, annak nem kell karanténba vonulnia.

- Hogyan lehet vérplazmadonornak lenni?

- Az interneten meg lehet találni a beválogatási szempontokat. A betegségen át kell esni, 18 és 60 év közé kell esni, de akár idősebbeket is befogadnak a rendszerbe, ha alkalmasak.

- Eddig 8 ezer mintából 2 fertőzöttet talált a kutatás. Milyen végeredményre számítanak?

- Idejekorán bevezették az intézkedéseket, az emberek pedig fegyelmezettek voltak, ez az oka elsősorban az eddig ismert eredményeknek. Az eredmény közös eredmény.

- Egyre nagyobb a kínálat az interneten rendelhető tesztekből. Érdemes lehet ilyet venni?

- Tilos. Ezeket a teszteket az interneten nem szabad megrendelni, nincs róluk semmilyen ismeret.

- Mi indokolja a kijárási korlátozások fenntartását, ha főként az idősotthonokban van jelen a vírus?

- Az idősotthoni adatokat levonva is Budapesten van a legtöbb fertőződés, de ez nem különösebben meglepő, hisz Budapest sűrűn lakott.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018