eur:
393.83
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
3D nyomtatóval gyártott arcvédő pajzs bemutató darabáját próbálja fel az Agóra Tudományos Élményközpont munkatársa Debrecenben 2020. április 16-án. A koronavírus-járvány idején nem ismeretterjesztésre, hanem védőfelszerelés gyártására használja hat darab 3D nyomtatóját az élményközpont, így naponta huszonnégyet tudnak elkészíteni. Az eddig elkészült pajzsok közül húszat a Városi Szociális Szolgálat Idősek otthonában, százhúszat pedig a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetben használnak fel.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Operatív törzs: tilos az interneten koronavírustesztet rendelni

Már 72 ezer munkavállalónak kért a foglalkoztató állami bértámogatást - derült ki az operatív törzs szerdai tájékoztatóján, amelyen Müller Cecília részletesen beszélt a bölcsődei, óvodai helyzetről.

Az elmúlt huszonnégy órában 28 fővel, 3341-re emelkedett a magyarországi koronavírus-fertőzöttek száma, 5-tel több a halott, összesen már 430. 1102 viszont a már felépültek száma, így 1809 fő az aktív - ismert - fertőzött, súlyos állapotban, kórházban már csak 45-en fekszenek. Az operatív törzs a számok ismeretében szerdán is összeült, majd illetékesei kiálltak szokásos online sajtótájékoztatójukra.

Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatáspolitikai államtitkára a tájékoztatón elmondta, két program indult az állásvesztőknek, illetve azoknak, akiknek elbizonytalanodott a munkájuk, egyik a cégek állami bértámogatása, amely programot folyamatosan bővítették.

Eddig 5400 cég 72 ezer munkavállalóját mentették meg így, fejenként átlagosan 160 ezer forintnyit fizetett ki az állam.

Továbbra is vállalják a jelentkezéseket, a veszélyhelyzet lejárta után is még rövid ideig futni fog a program.

Másik fontos program a k+f szektorban dolgozó, "még nagyobb felelősségű" munkavállalók, "az ő tudásuk a garancia arra, hogy gazdaság újra tudjon indulni".

7200 főre adtak be "tudósmentő" támogatási igényt

- ismertette. A beadott kérelmek legnagyobb része Budapestről érkezett.

Továbbá: aki három hónapig állás nélkül marad, számára segít az álláskeresési támogatás, ezt követően mindenki álláshoz fog jutni - ígérte.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón először az ismert számokat sorolta fel.

Az összes aktív fertőzött közül 688-an vannak kórházban, kétharmaduk Budapesten - tette még hozzá.

Rámutatott, a kórházak most futó, reprezentatív kutatásai is kedvező képet mutatnak.

A legkisebb gyermekek

Részletesebben beszélt az óvodai, bölcsődei helyzetről.

"Biztosítani kell az ügyeletet, felügyeletet, ami lehetővé teszi a szülők számára a munkába menetelt" - nyomatékosította, hozzátéve, nagy hálával tartozik az óvónéniknek, gondozónőknek, dadusoknak. "Nincs könnyű dolguk, a gyermekeknek nagyon nagy a mozgásigényük, és igénylik a fizikai kontaktust" - tette hozzá.

A legfontosabb az szerinte, hogy csak egészséges gyermeket vigyenek óvodába, bölcsődébe, illetve

meg kell tanítani nekik a legfontosabb személyi higiéniai eljárásokat, módszereket.

"Tanítani kell nekik a helyes kézmosást, sokszor kell csinálni, van lehetőség rá" - mondta. "Ez az a kor, amikor ők mindenre nyitottak, bármit képesek magukba szívni, mint a szivacs."

Ugyanígy fontos, hogy a gyermekek korán megtanulják a papírzsebkendő helyes használatát, orrfújás után dobják ki a zsebkendőt és irány a kézmosás. "Később menni fog nekik mindenféle külön tanítás nélkül" - mondta.

Ha a környezet megengedi, megfelelő hőmérséklet mellett nyitott ablaknál altathatók, pamut alapanyagú ágyneművel. Odakint olyan játékokat kell kitalálni, amelyekben nincs kontaktus, alkalmazzanak például könnyen fertőtleníthető polifoamot - javasolta.

Kérte Müller Cecília azt is, hogy

a gyermekek ne vigyenek be az intézményekbe személyes játékokat, cumit, rongyot, "nyunyókát".

Mivel a gyermekeknek most nem az a környezetük, amit tapasztaltak, fontos, hogy a mesét például élményszerűvé tegyék nekik, távolabb ültetve őket egymástól.

És lehetőleg legyenek tovább nyitva az óvodák, bölcsődék - szorgalmazta, megköszönve azoknak az intézményeknek, amelyek eddig is így tettek.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa elmondta, számos helyszínre érkezett új adag védőeszköz.

Tájékoztatást adott a rendőri intézkedésekről is, már 500 fölött vannak, akiket appon keresztül tudnak a karanténban ellenőrizni, 24 óra alatt 726 karantént rendeltek el, az összes szám: 11 053.

Budapesten és Pest megyében 258 esetben volt szükség a kijárási korlátozásokkal kapcsolatban rendőri intézkedésekre, ennek az összes száma már csaknem 50 ezer.

Figyelmeztetett arra, hogy a védőtávolságot be kell tartani, a szükséges eszközöket viselni kell, és csak akkor szabad boltba menni, amikor a szabályok engedik - ismert: az idősidősáv 9 és 12 óra között van.

A határokon jellemzően van 1-2 órás várakozás, személyforgalomban Nagylaknál a belépő oldalon 2 óra türelem kell.

Kérdések

- Mely krónikus betegség a legveszélyesebb most?

- Nem lehet ilyet kiválasztani. A szív- és érrendszeri megbetegedések mindig a legveszélyesebbek, békeidőben, de a rákos megbetegedések is, e kettő együtt a halálokok nagy része máskor is.

- Az országos szűrővizsgálat alapján alacsony az átfertőzöttség. Ez azt jelenti, hogy alacsony a második hullám veszélyességének esélye?

- Ez csak elsődleges adat. Az első vizsgálat kedvező állapotra mutat, azt adja ki, hogy tünetmentesen nehéz átadni a fertőzést. Ez kedvező adat, de hogy ez milyen hatású egy második hullámra, arról több féle verzió van. Lehet, hogy a magyar lakosság immunrendszere erős immunitásról tanúskodik. Hisszük, hogy a kötelező védőoltások rendszere is közrejátszik ebben. Amennyiben lesz második hullám, akkor további elemzések következnek majd.

- Meddig tartják fenn a vidéki járványkórházak rendkívüli működését?

- Már megindult a kórházi rend helyreállítása, felszabadulnak kórházi ágyak, a rehabilitációs ágyaknál ez már zajló folyamat.

- Sokan teljesen elfelejtkeznek a távolságtartásról, a csoportosulás tiltásáról, a német és a koreai példa intő. Mi lehet Magyarországon?

- A vírus nem tűnt el, betegek is vannak köztünk. Figyelnünk kell egymásra. Meg kell tartani a védőtávolságot, takarni kell az arcot, az orrot, nem lehet tudni, hol üti fel újra a fejét a vírus. Ez a szakemberek számára is egy nagy kihívás.

- El lehet-e utazni külföldi ingatlanba?

- Mindenki nézze meg a konzuli szolgálat honlapján, hogy mi a teendője ilyenkor. Aki hazatér és fertőzésgyanús, kijelölt karanténba kerül, aki nem gyanús, hatósági házi karanténba. Akinek igazolása van arról, hogy külföldön karanténból jön haza, annak nem kell karanténba vonulnia.

- Hogyan lehet vérplazmadonornak lenni?

- Az interneten meg lehet találni a beválogatási szempontokat. A betegségen át kell esni, 18 és 60 év közé kell esni, de akár idősebbeket is befogadnak a rendszerbe, ha alkalmasak.

- Eddig 8 ezer mintából 2 fertőzöttet talált a kutatás. Milyen végeredményre számítanak?

- Idejekorán bevezették az intézkedéseket, az emberek pedig fegyelmezettek voltak, ez az oka elsősorban az eddig ismert eredményeknek. Az eredmény közös eredmény.

- Egyre nagyobb a kínálat az interneten rendelhető tesztekből. Érdemes lehet ilyet venni?

- Tilos. Ezeket a teszteket az interneten nem szabad megrendelni, nincs róluk semmilyen ismeret.

- Mi indokolja a kijárási korlátozások fenntartását, ha főként az idősotthonokban van jelen a vírus?

- Az idősotthoni adatokat levonva is Budapesten van a legtöbb fertőződés, de ez nem különösebben meglepő, hisz Budapest sűrűn lakott.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×