INFORÁDIÓ 
2021. január 22. péntek
Artúr, Vince

koronavírus

teszt

covid-19

A koronavírus-fertőzés kimutatására fejlesztett gyorstesztek egy tesztállomás asztalán a nepáli Lalitpurban 2020. április 14-én.

Itt vannak a tudnivalók a hazai koronavírus-tesztekről

Infostart

Egyre több helyen érhetők el fizetős formában a Covid-19 betegség szűrésére kínált tesztek. A diagnosztikában többféle laboratóriumi módszert is alkalmaznak Magyarországon, de a szakértők óvatosságra intik a lakosságot, mondván az álnegatív tesztek hamis megnyugvást, míg az álpozitívak felesleges riadalmat kelthetnek.

Számos helyen kapható már „koronavírus-teszt” az egész országban. A lakosság és a cégek részéről is hatalmas lett ezekre az igény, ennek hatására azonban több olyan gyorsteszt is elérhetővé vált, amelyeknek a teljesítőképessége nem kellően bizonyítottírja a 24.hu.

Ma Magyarországon háromféle Covid-19 teszttel találkozhat a lakosság. A PCR és a Rapig Antigén tesztekkel a vírus jelenlétét lehet kimutatni, a két módszer közül az előbbi az érzékenyebb és pontosabb. A szerológiai tesztekkel a szervezet fertőzésre adott immunválasza vizsgálható, így ezzel az is kimutatható, ha korábban már átestünk a fertőzésen.

A SYNLAB magándiagnosztikai laboratórium – amely a Nemzeti Népegészségügyi Központ megbízásából hivatalosan végez közfinanszírozott teszteket – állásfoglalása jelen pillanatban az:

igazán hiteles információkat csak a PCR és a szerológiai teszt kombinációjával kaphatunk,

mivel így két fontos részletre is fény derül: jelen pillanatban milyen stádiumban van a beteg, és rendelkezik-e már a vírusra megfelelő immunválasszal – mondta el Póda Tamás, a cég kereskedelmi igazgatója.

Sok olyan gyorsteszt van a piacon, amely csak kutatási célra használható, és diagnosztikai minősítéssel nem rendelkezik – jegyzi meg a hírportál, de az olyan tesztek is fokozott körültekintést igényelnek, amelyeknél a mintát maguknak kell levenni. Sok hiba merülhet föl, ami nem valós eredményhez vezet.

A leghitelesebb

A PCR a legspecifikusabb és legérzékenyebb vizsgálati módszer a fertőzöttség igazolására, mivel ezzel a koronavírus örökítőanyagát lehet kimutatni, így a kezdeti stádiumban lévő fertőzöttek esetében is pontos információval szolgál.

A mintavétel ebben az esetben az orrból és a garatból történik. A jelenleg elérhető tesztek közül ez a legdrágább, a leleteket legkorábban 24-48 órán belül kaphatjuk kézhez.

Arról ad információt, hogy a mintavétel pillanatában a SARS-CoV-2 vírus jelen van-e a szervezetünkben és már az úgynevezett ablakperiódusban (az az időszak, amíg a fertőzésre specifikus immunválasz megjelenik) képes kimutatni a kórokozót.

Gyors, de…

A vírus antigén kimutatása a PCR-hez képest kisebb érzékenységű, viszont olcsóbb vizsgálati módszer. A vírusfehérjéket mutatja ki, az eredmény vagy pozitív, vagy negatív lehet.

A mintavétel szintén orrból és/vagy garatból történik, de az eredmények már 15 percen belül rendelkezésre állhatnak.

A módszerrel vizsgált fehérjék (a vírus örökítőanyagával ellentétben) még nincsenek jelen a betegség nagyon korai stádiumában, illetve a fertőzés súlyosságától függően előfordulhat, hogy a nyálkahártyák felszínén csak kisebb mennyiségben jelennek meg, így ezekben az esetekben a teszt eredménye akár álnegatív is lehet.

A szerológiai tesztek

A szerológiai tesztek a vírus ellen termelődött ellenanyagokat (antitesteket) mutatják ki a vérmintából. Ez a vizsgálat a szervezetünk válaszreakciójáról ad képet. Segíthet a tünetmentes fertőzöttek, illetve a fertőzésen már átesett személyek felderítésében.

A rapid tesztet egy terhességi tesztre emlékeztető eszközzel végzik el, az eredményt akár 15 perc alatt is kézhez kaphatjuk.

A három módszer közül ennek van a legkedvezőbb ára, viszont gyakran vezethet hibás eredményhez, ha nem megfelelő maga a teszt, vagy nem jól képzett szakember végzi azt.

A rapid teszteknél lényegesen jobbak az automatizált szerológiai vizsgálatok, ezek érzékenysége, megbízhatósága jóval meghaladja a gyorstesztekét. Fontos tudni, hogy önmagában a szerológiai vizsgálattal nem lehet igazolni vagy kizárni, hogy éppen fertőzött-e valaki.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Nirandzsan Sresztha
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018