eur:
392.19
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Yochai Adir

Speciális oxigénsátorral védik a koronavírusos beteget és az ápolóját is

Egy új fejlesztés egyszerre védené az egészségügyi személyzetet a fertőzéstől, és a beteg lélegeztetését is biztosítaná.

A European Respiratory Journalban megjelent tanulmány szerint kutatók egy olyan olcsón megvalósítható, műanyag sátrat terveztek, amely a koronavírusos beteg felső teste felett biztosítja a lélegeztetést, és a személyzetet is védi a fertőzéstől. A lélegeztetőgépek nagy része ugyanis megköveteli, hogy a beteg szájába vagy az orrába helyezzék el az eszközt, és ilyenkor óriási megfertőződés veszélye.

Egy izraeli kutatócsoport, amelyet Yochai Adir vezet, ezért egy olyan, speciális nejlonból készült sátrat készített, amelyből csak egy szűrőn át távozhat a levegő. A védőburok nem engedi, hogy a vírussal szennyezett részecskék a kórterem levegőjébe kerüljenek, a hatásosságát tesztek sora bizonyította.

A megoldás, amely egyszerre akár négy beteg ellátásra képes, közepes és súlyos állapotú páciensek esetében is fontos segítséget jelenthet a lélegeztetésben, ha nem áll rendelkezésre elég életmentő eszköz – írja az Eurek Alert.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×