eur:
397.67
usd:
364.47
bux:
72218.86
2024. augusztus 4. vasárnap Dominika, Domonkos
Fazekas Gergő (b2) és Ilic Zoran (j2), valamint a francia Elohim Prandi (b) és Luka Karabatic (j) a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi kézilabdatornája B csoportjának utolsó fordulójában játszott Magyarország - Franciaország mérkőzésen a Dél-párizsi Arénában 2024. augusztus 4-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Közel volt, de elmaradt a bravúr: nem bírt a férfi kézilabda-válogatott a franciákkal

Ki-ki mérkőzést játszott a magyar férfi kézilabda-válogatott a franciák ellen a párizsi olimpia csoportkörének utolsó fordulójában. A mieink hátrányból felállva két góllal is vezettek, de a hajrát a házigazda bírta jobban, és 24-20-as győzelmével bejutott a negyeddöntőbe.

A magyar válogatott keretében újabb cserék történtek: kikerült Bartucz László, Hanusz Egon és Rosta Miklós, míg visszakerült Imre Bence, Szita Zoltán és Palasics Kristóf. Ez azt is jelenti, hogy a 39 éves Mikler Roland maradt a csapatban.

Telt ház és remek hangulat fogadta a csapatokat, a franciák mindent megpróbáltak, hogy a negyeddöntőbe hajszolják Nicola Karabaticékat, de magyar zászlók is feltüntek.

A magyar játékosok közül többen is arról beszéltek, hogy életük legfontosabb mérkőzése előtt állnak.

A francia válogatott tagjai közül hárman, Descat, Remili és Fabregas a Veszprémben szerepelnek.

A tét nagysága meglátszott a kezdésen, idegesek voltak a felek, három percig nem szereztek gólt. Gerard védte Lékai és Bodó kísérletét is. A másik oldalon Palasics is védéssel nyitott, majd Prandi egy szép figura végén megszerezte a vezetést a hazaiaknak, majd Descat is betalált. A mieink a 7. percben heteshez jutottak, és Imre Bence higgadtan belőtte (1-2). Prandi növelte a különbséget, aztán Bodó lövését videózást követően nem adták meg.

Imre találatával sikerült tartani a lépést, de Prandi a másik oldalon nagy formában játszott, Mem gólja után pedig már 6-2 volt, időt is kért Chema Rodriguez. Bánhidi tudta csökkenteni a hátrányt, aztán a szépen kijátszott támadás végén Imre lövését védte a francia kapus.

A franciák sokkal könnyebben érték el a góljaikat, és amikor Palasics védeni is tudott, a másik oldalon nem sikerült csökkenteni a hátrányt. Remili két nagy gólt szerzett átlövésből, magyar oldalon pedig Szita kapta el a fonalat, de így is 3-4 gól volt a csapatok között.

6-10-nél Mikler állt be a kapuba, és rögtön két védéssel mutatkozott be. Emberelőnyben Ilic, majd Imre szépen oldotta meg a másik kapunál, máris kettőre csökkent a hátrány - a franciák időt is kértek. Descat volt eredményes, majd Ilic nem tudta becsapni Gerard-t, Bánhidi pedig fölé pattintott. Így maradt a 11-8-as francia előny az első játékrész végén.

A rossz kezdés után feljavult a magyarok védekezése, és közel tudtak maradni a franciákhoz.

Második félidő

Rontott támadással kezdtek a mieink, aztán Mikler védett jól. A másik oldalon Gerard nem ért le Bodó bombájára, de nem remegett meg a franciák keze, Prandi és Descat is betalált (9-13).

Mikler védései tartották a mieinket meccsben, Ancsin és Szita révén pedig sikerült zárkózni. Sőt, egy szélsőbefutást Bóka oldott meg remekül (12-14). Labdaszerzés után a gyors megindulás elmaradt, de Ancsin 10-ről hatalmas gólt bombázott, Gerard esélytelen volt - már csak egy volt közte.

Ancsin belelendült, minden lövésből betalált, közben pedig a franciák is hibáztak, ziccerben például Descat lépett rá a vonalra. Mindkét csapat igyekezett gyorsan befejezni az akciókat, ebből jó kis rohanás alakult ki. Egy újabb labdaszerzés után Imre lódult meg, és szépen ellőtte Gerard mellett.

40 perc után egyenlő volt az állás.

Sőt! Mikler újabb védése után Ilic lőtte el Gerard füle mellett - először vezettek a magyarok a meccsen (17-16).

Mikler újra útját állta a francia lövésnek, Descat pedig két percre leült. Megpróbáltuk a 7 az 5-öt, de ezúttal Lékai elkapkodta a támadást. Volt még egy lehetőség, és Imre szépen ugrott be, majd nem hibázott - kettőre növelve a vezetést a 45. percben.

Prandi tudta ellőni Mikler mellett a labdát, a másik oldalon pedig Bóka a kapufát találta el. Maradt a labda nálunk, de Szita talpról megeresztett próbálkozása lejött Gerard-ról. Időt kértek a franciák, de nem tudtak komoly helyzetig eljutni, míg a mieink Bánhidit próbálták megjátszani, ám a védők összeszedték a bejátszást.

48 perc után újra döntetlen volt az állás, Mem pattintott lövése csapta be Miklert. Hosszúra nyúlt magyar támadás végén, már passzív jelzésnél Lékai a kapus lába között szerezte meg a vezető találatot, de Tournat egyenlített némileg szerencsés góllal, miközben Chema Rodriguez hevesen reklamált a zsűriasztalnál, úgy kellett visszafogni.

Fazekas passzolta el a labdát, a megindulásból pedig Porte nem hibázott - az 52. percben eggyel megint a franciák álltak jobban (19-20), vissza is tért a közönség hangja. Elképesztően izgalmas hajrá előtt álltunk.

A magyar időkérés után Lékai hiába lőtt a hálóba, már közbesípoltak, aztán Bodó veszítette el a labdát lövőhelyzetet keresve. A másik oldalon Mem bevágta Mikler feje fölött.

Lékai lövését Gerard lábbal védte a 25. percben, aztán Prandi bombája után már 22-19 volt - nagyon belelendültek a franciák a végére. Újabb magyar időkérés után nem sikerült jól végigjátszani az akciót, Szita lövését blokkolták.

A hajrában Fabregas és Remili szállította a francia gólokat, Imre még hetesből hozta vissza a reményt, ám Ancsin a lécet találta el, majd Gerard tolta ki a lövését (20-24).

Az utolsó percben már nem változott az állás, a franciák négy góllal nyertek, ezzel bejutottak a nyolc közé, míg a mieink a csoport ötödik helyén végeztek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 4. 17:22
×
×
×
×