eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Melbourne, 2018. március 25.Niki Lauda korábbi háromszoros világbajnok osztrák Forma-1-es versenyző az autós gyorsasági világbajnokság 69. idényének szezonnyitó Ausztrál Nagydíján a melbourne-i Albert Park-i versenypályáján 2018. március 25-én. (MTI/EPA/AAP/Dave Acree)
Nyitókép: MTI/EPA/AAP/Dave Acree

Váratlan fordulat Niki Lauda öröksége ügyében

Az özvegyét kifelejtette a végrendeletéből a Forma–1-es legenda, most bíróságon szerzett jogot a kötelesrészre.

2020 júniusában Birgit Lauda úgynevezett kötelesrész iránti pert indított a néhai férje által alapított Lauda Magánalapítvány ellen. Egy évig tartó bírósági csata következett: a versenylegenda özvegye azokkal szemben perelt, akik valaha a legközelebbi bizalmasai voltak – írja a Kronen Zeitung alapján az autoszektor.hu.

Az alapítvány eleinte ragaszkodott ahhoz, hogy Niki Lauda nem Ausztriában, hanem Ibizán élt – ezért a spanyol bíróságok döntsenek. Aztán azt állították, hogy Birgit Lauda méltatlan az örökségre.

Ausztriában az örökségből származó vagyonból a gyermekek mellett a feleség az örökség egyhatodának megfelelő, azaz 16 százalék körüli kötelesrészt kap, amit egy éven belül kell kifizetni az örökhagyó halála után. Ez a határidő már régen lejárt, hétfőn volt Niki Lauda halálának ötödik évfordulója, de az özvegy még nem látott semmit a jussából

„Nagyon sajnálom, hogy bíróság előtt kell érvényesítenem a követelésemet. Tizenegy évig éltem boldog házasságban Nikivel” – ” – mondta Birgit Lauda.

Azt nem tudni, hogy Lauda miért nem változtatta meg végrendeletét 2007 után, és miért nem szerepel benne Birgit Lauda, ​​valamint két ikergyermekük, Max és Mia. A háromszoros világbajnok a Lauda Magánalapítvány alapító okiratában – amelyben Niki vagyona nagy részét elhelyezte – csak első házasságából származó gyermekei számára írt elő örökséget. Özvegye havi fizetést kap az alapítványtól, ami azonban nem áll összefüggésben a kötelező résszel.

A 2008-as esküvő előtt a 45 éves nő két veséje közül az egyiket odaadta a háromszoros világbajnoknak, amikor a megmaradt veséjének működési zavara életveszélyessé vált. 1976-ban a Nürburgringen történt balesete következtében Lauda elvesztette az egyik veséjét.

A pert jogerősen megnyerte az alapítvány ellen, jár neki a 16 százalékos örökrész, amely a hírek szerint akárt százmillió eurós nagyságrendű is lehet. Most a bíróságnak kell meghatároznia az örökség konkrét összegét.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 12. 22:23
×
×
×
×