eur:
390.2
usd:
359.51
bux:
73622.19
2024. július 23. kedd Lenke
Melbourne, 2018. március 25.Niki Lauda korábbi háromszoros világbajnok osztrák Forma-1-es versenyző az autós gyorsasági világbajnokság 69. idényének szezonnyitó Ausztrál Nagydíján a melbourne-i Albert Park-i versenypályáján 2018. március 25-én. (MTI/EPA/AAP/Dave Acree)
Nyitókép: MTI/EPA/AAP/Dave Acree

Váratlan fordulat Niki Lauda öröksége ügyében

Az özvegyét kifelejtette a végrendeletéből a Forma–1-es legenda, most bíróságon szerzett jogot a kötelesrészre.

2020 júniusában Birgit Lauda úgynevezett kötelesrész iránti pert indított a néhai férje által alapított Lauda Magánalapítvány ellen. Egy évig tartó bírósági csata következett: a versenylegenda özvegye azokkal szemben perelt, akik valaha a legközelebbi bizalmasai voltak – írja a Kronen Zeitung alapján az autoszektor.hu.

Az alapítvány eleinte ragaszkodott ahhoz, hogy Niki Lauda nem Ausztriában, hanem Ibizán élt – ezért a spanyol bíróságok döntsenek. Aztán azt állították, hogy Birgit Lauda méltatlan az örökségre.

Ausztriában az örökségből származó vagyonból a gyermekek mellett a feleség az örökség egyhatodának megfelelő, azaz 16 százalék körüli kötelesrészt kap, amit egy éven belül kell kifizetni az örökhagyó halála után. Ez a határidő már régen lejárt, hétfőn volt Niki Lauda halálának ötödik évfordulója, de az özvegy még nem látott semmit a jussából

„Nagyon sajnálom, hogy bíróság előtt kell érvényesítenem a követelésemet. Tizenegy évig éltem boldog házasságban Nikivel” – ” – mondta Birgit Lauda.

Azt nem tudni, hogy Lauda miért nem változtatta meg végrendeletét 2007 után, és miért nem szerepel benne Birgit Lauda, ​​valamint két ikergyermekük, Max és Mia. A háromszoros világbajnok a Lauda Magánalapítvány alapító okiratában – amelyben Niki vagyona nagy részét elhelyezte – csak első házasságából származó gyermekei számára írt elő örökséget. Özvegye havi fizetést kap az alapítványtól, ami azonban nem áll összefüggésben a kötelező résszel.

A 2008-as esküvő előtt a 45 éves nő két veséje közül az egyiket odaadta a háromszoros világbajnoknak, amikor a megmaradt veséjének működési zavara életveszélyessé vált. 1976-ban a Nürburgringen történt balesete következtében Lauda elvesztette az egyik veséjét.

A pert jogerősen megnyerte az alapítvány ellen, jár neki a 16 százalékos örökrész, amely a hírek szerint akárt százmillió eurós nagyságrendű is lehet. Most a bíróságnak kell meghatároznia az örökség konkrét összegét.

Címlapról ajánljuk
A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
Közeledik az orosz hadsereg Pokrovszk felé, balhé van az ukrán vezérkarban - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Közeledik az orosz hadsereg Pokrovszk felé, balhé van az ukrán vezérkarban - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Lassan, de biztosan nyomul előre az orosz hadsereg a Donbaszban, majdnem minden nap elesik egy kisebb falu a frontvonal környékén. Tegnap Lozuvackét foglalták el az oroszok, félúton vannak Avgyijivkától Pokrovszk felé. A helyzetet továbbra sem tudják stabilizálni a Donbasz ukrán védői. Közben Harkiv megyében is ér el az orosz hadsereg kisebb sikereket. Az ukrán vezetés egyre nyitottabbnak tűnik a tárgyalásokra. Mindeközben orosz lapok arról írnak: orosz ellenzéki vezetők puccskísérletet szerveznek a Putyin-vezetés ellen. A kedvezőtlen frontvonali események miatt egymásnak esett az ukrán katonai vezérkar és az Azov gárdista dandár. Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×