eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Nyitókép: Facebook/Hungaroring

„Különleges kísérlet jön” – Stefano Domenicali is meglepődött a Hungaroring változásain

Szünetelnek a felújítási munkálatok Mogyoródon, a júliusi Forma–1-es versenyhétvégéig próbateszteket végeznek, majd folytatódnak a nagy átalakítások – mondta az InfoRádióban a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. Gyulay Zsolt arról is beszélt, hogy az F1-es szakemberek mindennel elégedettek voltak a múlt heti pályabejáráson.

Szerdától a Forma–1-es Magyar Nagydíj végéig, július 21-éig szünetelnek a felújítási munkálatok a Hungaroringen. Gyulay Zsolt az InfoRádióban elmondta: minden olyan felújítással elkészültek, amelyeket az első ütem részeként határoztak meg, így az összes toronydarut elvontatták a helyszínről. Múlt héten Mogyoródon jártak a Formula One Group (FOM) vezetői – köztük a Forma–1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali is –, és meglepve konstatálták, hogy bizonyos szögekből mennyire megváltozott a versenypálya, amit még a jelenlegi, félkész állapotában is igazi, modern aszfaltcsíknak neveztek a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatójának elmondása szerint.

Gyulay Zsolt emlékeztetett: mindez a kettes kanyarnál hosszan elnyúló, óriási új támfalnak, illetve rámpának köszönhető, továbbá a pálya ezen részén kiszélesítették a depót is, amely a motorhome-ok kiszolgálását teszi lehetővé.

A lejtős szakaszon található új depó 19 méterrel lett szélesebb a régihez képest, a munkagépek többek közt hatalmas betonelemeket építettek be. Nemcsak a depót, hanem a Super Gold tribün (a Hungaroring egyetlen fedett lelátórésze) mögötti közösségi teret is kiszélesítették a szurkolók igényeinek megfelelően.

A legtöbb jegytípus régen elfogyott a júliusi Magyar Nagydíjra. Gyulay Zsolt tájékoztatása szerint

már csak néhány napijegy, illetve állóhelyre szóló belépő elérhető, amelyekre azonban még akár az utolsó pillanatokban is lehet jelentkezni.

Ezekkel a még megvásárolható jegyekkel elsősorban a pénteki szabadedzésekre lehet ellátogatni, a vasárnapi futamra viszont már csak állóhelyekre szóló belépők vannak korlátozott számban. A Hungaroring elnök-vezérigazgatója hozzátette: a fő lelátóra érvényes jegyeket már decemberben elkapkodták.

Jövőre újra a megszokott időpontban lesz a Magyar Nagydíj

A Forma–1 többségi tulajdonosa, a Liberty Media nemrég nyilvánosságra hozta a száguldó cirkusz 2025-ös szezonjának hivatalos versenynaptárát, és mint kiderült, a Magyar Nagydíjat jövőre egy kicsit később rendezik, újra

a nyári szünet előtti utolsó verseny lesz augusztus első hétvégéjén.

Ez kedvező hír abból a szempontból, hogy a Hungaroring további felújítási munkálataira több idő áll majd a rendelkezésre. Gyulay Zsolt felidézte, hogy tavaly a belgák a nemzeti ünnepük miatt kérték, cseréljen helyet egymással a versenynaptárban a Belga és a Magyar Nagydíj, ezért rendezték 2023-ban Spa-Francorchamps-ban a nyári szünet előtti utolsó futamot.

Idén a Hungaroring kért egy hasonló cserét. Az eredeti tervek szerint azon a hétvégén rendezték volna a Magyar Nagydíjat, amikor kezdődik az olimpia Párizsban, Gyulay Zsolt, a MOB elnökeként azonban el szerette volna kerülni, hogy ütközzön a mogyoródi F1-es versenyhétvége az ötkarikás játékok első hétvégéjének eseményeivel, amikor több éremesélyes magyar sportoló is érdekelt lesz, vívóink például akkor lépnek pástra. A belgák viszonozták a tavalyi gesztust, ezért lesz július 21-én a Hungaroringen, egy héttel később pedig Spa-Francorchamps-ban Forma–1-es futam. Jövőre azonban visszatér minden a régi kerékvágásba, és a magyarországi versenyhétvége után vonulhatnak majd rövid nyári pihenőre a pilóták.

Gyulay Zsolt szerint az idei és a jövő évi Magyar Nagydíj megrendezése nagyon különleges lesz abból a szempontból, hogy a két futam közötti egy évben jelentős felújításokon megy keresztül a Hungaroring. Úgy véli, ez egy „nagy kísérlet” lesz a részükről, ugyanis úgy bonyolítják le az idei versenyhétvégét, hogy még nincs kész teljesen a pálya és a körülötte lévő épületek.

Minden rendben lesz

A Hungaroring Sport Zrt. szerdán visszakapta a pályát a kivitelezőtől, és a következő időszakban próbateszteket hajtanak végre egészen a júliusi versenyhétvégéig. Addig szűk körű rendezvényeknek is otthont ad a Hungaroring, de a nézőtérre nem engednek be senkit. Gyulay Zsolt kiemelte, hogy

a célegyenesnél két új alagutat alakítottak ki,

melyek közül az egyik a sportszakma és a versenyzők, míg a másik a nézők közlekedésére szolgál majd a lelátó és a paddock között. Ugyanakkor megjegyezte, hogy több olyan része is van a versenypályának, melyek felújításra szorulnak még az idei Magyar Nagydíjat megelőzően. Az aszfalt ugyanis a munkagépek használata miatt sok helyen megrepedezett, ki kell majd javítani a rázóköveket, el kell hordani a törmelékeket, így rengeteg teendő lesz még júliusig.

„A Forma–1 mérnökei, szakemberei arról tájékoztattak nemrég, hogy van olyan pálya, amelyik rosszabb állapotban van, mint a Hungaroring a jelenlegi félkész állapotában, és megnyugtattak, valamint biztattak minket, hogy rendben leszünk” – összegzett Gyulay Zsolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×