INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

vékássy bálint

mob

tokió

olimpia

Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára beszédet mond az Ezüstgerely 2020 – Sport a kortárs magyar művészetben című pályázat eredményhirdetésén a budapesti Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kiállítótermében 2020. július 16-án. Négy kategóriában - sportfotó, képzőművészet, alkalmazott művészet, sportirodalom, film-videó - hirdették ki a díjazottakat. Sportfotó kategóriában 54 pályázó 248 művet küldött be, közülük harmadszor is Ezüstgerely-díjas lett Illyés Tibor, az MTI/MTVA fotóriportere öt sorozatával és egy fotójával. A pályázat képeiből rendezett kiállítás augusztus 16-áig hétfő kivételével 10 és 17 óra között látogatható.

A MOB-főtitkár elárulta, miként viszonyulnak a kvóták körüli konfliktusokhoz

Infostart / Kaposi Dávid

Rendkívül sok teendő és rendkívüli ügyintézés előzi meg a tokiói olimpiára utazást itthon – számolt be az InfoRádiónak Vékássy Bálint, a MOB főtitkára. Arról is beszélt, hogy miként viszonyul a bizottság az egyes sportágakban történt konfliktusokhoz.

Vékássy Bálint szerint a mostani nem egy szokványos olimpiai játékok, ami normál esetében jól lefektetett szabályok mentén, kiszámítható mederben szokott zajlani.

„Tényleg szükség van arra, hogy az ember jelen legyen és pillanatnyi döntéseket hozzon”

– fogalmazott a MOB főtitkára, arra is kitérve, hogy számításaik szerint a riói 160 fős magyar küldöttségnél is nagyobb lehet valamennyivel a tokiói.

Mint mondta, a csapatvezetővel ketten, elsőként ők utaznak ki Japánba július 7-én. Várhatóan délután fél 6-kor fog landolni a gépük, amit egy több órás beléptetési folyamat fog követni, majd még azon estén lebonyolítják a delegáció regisztrációját, amely során sorra veszik a magyar sportolókat, hogy ki milyen akkreditációs kártyával, milyen versenyszámban van nevezve – magyarázta.

„Ez egy 3-4 órás menet, és onnantól vagyunk hivatalos résztvevők, mint magyarok.”

Vagyis másnaptól érkezhet mindenki más. A többség viszont nem az olimpiai faluban kezd majd, hanem edzőtáborokban Japán-szerte.

A szakember jó hírként említette, hogy a magyar sportolók részéről már régóta nem érkeznek aggódó kérdések, megkeresések az ötkarikás játékok sorsát illetően, továbbá, hogy sokkal fókuszáltabbak, amiben a MOB-nak is sok munkája volt. „Hogy próbáljuk a figyelmüket arra irányítani, hogy ez lesz” – fogalmazott.

Azzal kapcsolatban, hogy egyes sportágaknál, ahol a sportolók a kvótát nem maguknak, hanem a nemzeteknek szerzik meg, akadtak bizonyos visszhangot kiváltó események az indulók kiválasztásakor, kifejtette: a Magyar Olimpiai Bizottságnak nem szükségszerűen kell elfogadni a sportági szövetségek döntését, hiszen a MOB nevez az olimpiára. Ugyanakkor a folyamatnak van egy hagyománya, így

végső soron nem igazán szólnak ebbe bele – annál is inkább, mert a végső döntést számos konzultáció előzi meg,

és végeredményében olyan javaslatok szoktak érkezni, amik a Magyar Olimpiai Bizottság számára is elfogadhatók. Megjegyezte, véleménye szerint az emberek általában nincsenek tisztában azzal, hogy a kvóták túlnyomó része egyébként nemzeti kvóta, tehát nagyon kevés az, ami egyénre van szabva, és

teljesen normális menet az, hogy a megszerzett kvótáért a szövetségek válogatót írnak ki.

Mint mondta, a MOB nagyon örül annak, hogy a sportlövők a saját házukon belül megoldották az indulás kérdését, és nincs ezzel különösebb dolguk.

A MOB a teljes olimpiai csapat szereplésére vonatkozó várakozását már nem kívánja átértékelni, amennyire ezt tudományosan meg lehet közelíteni, megtették 2019 nyarán – az előző olimpiai ciklust alapul véve. „Azt látjuk, hogy Covid ide vagy oda, igazából az alapvető dolgok nem változtak, még akkor sem, hogyha egy nagy meglepetésekkel teli olimpia előtt állunk, és nehéz megtippelni, hogy melyik ország melyik sportolójából mit hoz ki ez az elmúlt másfél éves bizonytalanság” – tette hozzá Vékássy Bálint.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

A MOB-főtitkár elárulta, miként viszonyulnak a kvóták körüli konfliktusokhoz
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018