eur:
392.63
usd:
366.24
bux:
66788.51
2024. április 26. péntek Ervin
Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára beszédet mond az Ezüstgerely 2020 – Sport a kortárs magyar művészetben című pályázat eredményhirdetésén a budapesti Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kiállítótermében 2020. július 16-án. Négy kategóriában - sportfotó, képzőművészet, alkalmazott művészet, sportirodalom, film-videó - hirdették ki a díjazottakat. Sportfotó kategóriában 54 pályázó 248 művet küldött be, közülük harmadszor is Ezüstgerely-díjas lett Illyés Tibor, az MTI/MTVA fotóriportere öt sorozatával és egy fotójával. A pályázat képeiből rendezett kiállítás augusztus 16-áig hétfő kivételével 10 és 17 óra között látogatható.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

A MOB-főtitkár elárulta, miként viszonyulnak a kvóták körüli konfliktusokhoz

Rendkívül sok teendő és rendkívüli ügyintézés előzi meg a tokiói olimpiára utazást itthon – számolt be az InfoRádiónak Vékássy Bálint, a MOB főtitkára. Arról is beszélt, hogy miként viszonyul a bizottság az egyes sportágakban történt konfliktusokhoz.

Vékássy Bálint szerint a mostani nem egy szokványos olimpiai játékok, ami normál esetében jól lefektetett szabályok mentén, kiszámítható mederben szokott zajlani.

„Tényleg szükség van arra, hogy az ember jelen legyen és pillanatnyi döntéseket hozzon”

– fogalmazott a MOB főtitkára, arra is kitérve, hogy számításaik szerint a riói 160 fős magyar küldöttségnél is nagyobb lehet valamennyivel a tokiói.

Mint mondta, a csapatvezetővel ketten, elsőként ők utaznak ki Japánba július 7-én. Várhatóan délután fél 6-kor fog landolni a gépük, amit egy több órás beléptetési folyamat fog követni, majd még azon estén lebonyolítják a delegáció regisztrációját, amely során sorra veszik a magyar sportolókat, hogy ki milyen akkreditációs kártyával, milyen versenyszámban van nevezve – magyarázta.

„Ez egy 3-4 órás menet, és onnantól vagyunk hivatalos résztvevők, mint magyarok.”

Vagyis másnaptól érkezhet mindenki más. A többség viszont nem az olimpiai faluban kezd majd, hanem edzőtáborokban Japán-szerte.

A szakember jó hírként említette, hogy a magyar sportolók részéről már régóta nem érkeznek aggódó kérdések, megkeresések az ötkarikás játékok sorsát illetően, továbbá, hogy sokkal fókuszáltabbak, amiben a MOB-nak is sok munkája volt. „Hogy próbáljuk a figyelmüket arra irányítani, hogy ez lesz” – fogalmazott.

Azzal kapcsolatban, hogy egyes sportágaknál, ahol a sportolók a kvótát nem maguknak, hanem a nemzeteknek szerzik meg, akadtak bizonyos visszhangot kiváltó események az indulók kiválasztásakor, kifejtette: a Magyar Olimpiai Bizottságnak nem szükségszerűen kell elfogadni a sportági szövetségek döntését, hiszen a MOB nevez az olimpiára. Ugyanakkor a folyamatnak van egy hagyománya, így

végső soron nem igazán szólnak ebbe bele – annál is inkább, mert a végső döntést számos konzultáció előzi meg,

és végeredményében olyan javaslatok szoktak érkezni, amik a Magyar Olimpiai Bizottság számára is elfogadhatók. Megjegyezte, véleménye szerint az emberek általában nincsenek tisztában azzal, hogy a kvóták túlnyomó része egyébként nemzeti kvóta, tehát nagyon kevés az, ami egyénre van szabva, és

teljesen normális menet az, hogy a megszerzett kvótáért a szövetségek válogatót írnak ki.

Mint mondta, a MOB nagyon örül annak, hogy a sportlövők a saját házukon belül megoldották az indulás kérdését, és nincs ezzel különösebb dolguk.

A MOB a teljes olimpiai csapat szereplésére vonatkozó várakozását már nem kívánja átértékelni, amennyire ezt tudományosan meg lehet közelíteni, megtették 2019 nyarán – az előző olimpiai ciklust alapul véve. „Azt látjuk, hogy Covid ide vagy oda, igazából az alapvető dolgok nem változtak, még akkor sem, hogyha egy nagy meglepetésekkel teli olimpia előtt állunk, és nehéz megtippelni, hogy melyik ország melyik sportolójából mit hoz ki ez az elmúlt másfél éves bizonytalanság” – tette hozzá Vékássy Bálint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×