INFORÁDIÓ
2021. április 10. szombat
Zsolt

aljakszandr lukasenka

fehéroroszország

olimpiai bizottság

nob

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (b) beszél legidősebb fiával, Viktarral, miután megválasztották őt a Fehérorosz Olimpiai Bizottság új elnökévé Minszkben 2021. február 26-án. A minszki közgyűlésen a küldöttek a két Lukasenka közül választhattak. Az államfői posztot is betöltő idősebbik Lukasenka 1997 óta volt a helyi ötkarikás testület vezetője is, míg fia az első alelnök tisztét látta el 2019 óta. A minszki választás előtt, még decemberben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szankciókat vezetett be Lukasenkáék ellen, mindkettőjüket eltiltva a tokiói olimpiától, mivel a NOB szerint a jelenlegi vezetés nem védte meg kellőképpen a fehérorosz sportolókat a politikai diszkriminációtól.

Lukasenka „átadta” fiát, és azt ígérte, nem lesz lopás és korrupció

Infostart / MTI

Aljakszandr Lukasenka helyére idősebbik fiát, Viktart választották meg a Fehérorosz Olimpiai Bizottság elnökének – közölte a BelTa helyi hírügynökség.

A minszki közgyűlésen a küldöttek e két jelölt közül választhattak. Az államfői posztot is betöltő idősebbik Lukasenka 1997 óta volt a helyi ötkarikás testület vezetője is, míg fia az első alelnök tisztét látta el 2019 óta.

„Nem terveztem, hogy a következő ciklusra megválasztanak az olimpiai bizottság élére. Ha megfelel, átadom önöknek idősebbik fiamat.

Megígérem, hogy nem lesz lopás, korrupció, pénzzel való visszaélés, és a sportolókhoz, az edzőkhöz való hozzáállás nagyon kedves lesz”

– idézte a TASZSZ orosz hírügynökség pénteken az elnök szavazás előtt elhangzott szavait.

A belorusz vezetőnek felajánlották, hogy legyen a bizottság tiszteletbeli elnöke, ő azonban idő előttinek nevezte és elutasította a javaslatot, viszont biztosította a küldötteket, hogy a fehérorosz sport továbbra is szívügye marad.

A minszki választás előtt, még decemberben

a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szankciókat vezetett be Lukasenkáék ellen,

mindkettőjüket eltiltva a tokiói olimpiától, mivel a NOB szerint a jelenlegi vezetés nem védte meg kellőképpen a fehérorosz sportolókat a politikai diszkriminációtól.

Emellett január 18-án a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elvette Minszktől a májusban kezdődő jégkorong világbajnokság társszervezői jogát.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választáson a szavazatok 80,1 százalékával az országot 26 éve irányító, 66 éves Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek. Azóta hetente tartottak tiltakozó tömegmegmozdulásokat, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Több mint 30 ezer tüntetőt, köztük sportolókat tartóztattak le, több tiltakozó meghalt, további százak pedig megsebesültek.

Ősszel több mint 1500 fehérorosz sportoló nyílt levélben követelte a békés tüntetők elleni erőszakos fellépések végét és egy tisztességes elnökválasztás megtartását.

Aljakszandr Lukasenka

ezeket a sportolókat az ellenzék támogatóinak nevezte és újfent árulóknak bélyegezte őket

a Fehérorosz Olimpiai Bizottság keddi minszki közgyűlésén.

Nyitókép: MTI/EPA/BELTA/Andrej Sztaszevics
A címlapról ajánljuk

Nagy tűz volt Budapesten

Teljes terjedelmében égett egy földszinti lakás egy Dob utcai társasházban, Budapest VII. kerületében....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018