eur:
394.94
usd:
371.73
bux:
0
2024. április 17. szerda Rudolf
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (b) beszél legidősebb fiával, Viktarral, miután megválasztották őt a Fehérorosz Olimpiai Bizottság új elnökévé Minszkben 2021. február 26-án. A minszki közgyűlésen a küldöttek a két Lukasenka közül választhattak. Az államfői posztot is betöltő idősebbik Lukasenka 1997 óta volt a helyi ötkarikás testület vezetője is, míg fia az első alelnök tisztét látta el 2019 óta. A minszki választás előtt, még decemberben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szankciókat vezetett be Lukasenkáék ellen, mindkettőjüket eltiltva a tokiói olimpiától, mivel a NOB szerint a jelenlegi vezetés nem védte meg kellőképpen a fehérorosz sportolókat a politikai diszkriminációtól.
Nyitókép: MTI/EPA/BELTA/Andrej Sztaszevics

Lukasenka „átadta” fiát, és azt ígérte, nem lesz lopás és korrupció

Aljakszandr Lukasenka helyére idősebbik fiát, Viktart választották meg a Fehérorosz Olimpiai Bizottság elnökének – közölte a BelTa helyi hírügynökség.

A minszki közgyűlésen a küldöttek e két jelölt közül választhattak. Az államfői posztot is betöltő idősebbik Lukasenka 1997 óta volt a helyi ötkarikás testület vezetője is, míg fia az első alelnök tisztét látta el 2019 óta.

„Nem terveztem, hogy a következő ciklusra megválasztanak az olimpiai bizottság élére. Ha megfelel, átadom önöknek idősebbik fiamat.

Megígérem, hogy nem lesz lopás, korrupció, pénzzel való visszaélés, és a sportolókhoz, az edzőkhöz való hozzáállás nagyon kedves lesz”

– idézte a TASZSZ orosz hírügynökség pénteken az elnök szavazás előtt elhangzott szavait.

A belorusz vezetőnek felajánlották, hogy legyen a bizottság tiszteletbeli elnöke, ő azonban idő előttinek nevezte és elutasította a javaslatot, viszont biztosította a küldötteket, hogy a fehérorosz sport továbbra is szívügye marad.

A minszki választás előtt, még decemberben

a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szankciókat vezetett be Lukasenkáék ellen,

mindkettőjüket eltiltva a tokiói olimpiától, mivel a NOB szerint a jelenlegi vezetés nem védte meg kellőképpen a fehérorosz sportolókat a politikai diszkriminációtól.

Emellett január 18-án a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elvette Minszktől a májusban kezdődő jégkorong világbajnokság társszervezői jogát.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választáson a szavazatok 80,1 százalékával az országot 26 éve irányító, 66 éves Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek. Azóta hetente tartottak tiltakozó tömegmegmozdulásokat, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Több mint 30 ezer tüntetőt, köztük sportolókat tartóztattak le, több tiltakozó meghalt, további százak pedig megsebesültek.

Ősszel több mint 1500 fehérorosz sportoló nyílt levélben követelte a békés tüntetők elleni erőszakos fellépések végét és egy tisztességes elnökválasztás megtartását.

Aljakszandr Lukasenka

ezeket a sportolókat az ellenzék támogatóinak nevezte és újfent árulóknak bélyegezte őket

a Fehérorosz Olimpiai Bizottság keddi minszki közgyűlésén.

Címlapról ajánljuk

Már a szlovák parlamentbe is bejutottak a medvék

Alkotmánytörvény helyett a természetvédelmi és a polgári védelmi törvény módosításával oldanák meg a túlszaporodott medvék jelentette problémát a szlovák politikusok. Veszélyeztetés esetén kilőhetnék a medvéket Szlovákiában, a parlament rövidített eljárásban dönthet a törvényjavaslatról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megeszi az infláció a megtakarításainkat - Állampapírt vagy részvényt vegyünk?

Megeszi az infláció a megtakarításainkat - Állampapírt vagy részvényt vegyünk?

Jön a Portfolio következő lakossági befektetési eseménye, a Portfolio Investment Day 2024, május 16-án újra minden a pénz körül forog, várjuk azokat, akik a legtöbbet szeretnék kihozni megtakarításaikból! Előadóink cégvezetők, pénzügyi vezetők, portfóliómenedzserek, elemzők és profi befektetők, akiktől releváns befektetési ötleteket szerezhetnek a jelenlévők. A konferencián kiemelten foglalkozunk a hazai állampapírokkal és a magyar részvénypiaccal, előadónk lesz Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója és Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója. Az eseményre itt lehet regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×