eur:
394.95
usd:
363.4
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Benedek Tibor, a magyar férfi vízilabda-válogatott megbízott szövetségi kapitánya a férfi Világliga-mérkőzés európai selejtezőjére készülő csapat edzése után a Komjádi uszodában 2012 október 29-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Hihetetlen pázmányos legendák terjednek Benedek Tiborról

Felesége és közte pihent a vizsgák előtti éjszakákon a történelemkönyv, és "nemzeti érdekből" kapott engedélyt az egyszakos diplomázásra, pedig soha, semmilyen előjogot nem kért.

Mivel a múlt héten elhunyt háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Benedek Tibor történelem szakos diplomát szerzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, egykori pázmányosok és a sportolólegenda tanárai segítségével az egyetem blogjának cikkírói különleges történeteken keresztül elevenítették fel Benedek Tibor "pázmányosságát" - különleges kép körvonalazódik.

A sportoló angol-történelem szakos hallgatóként kezdte az egyetemet, de a sportolóléttel már nem volt összeegyeztethető a kötelező pázmányos kétszakosság, így bár az akkori dékán nem engedélyezte az egyik szak leadását Benedek számára, a kari tanács végül úgy döntött, egy "Nemzeti érdekből engedélyezem." plecsnivel ellátott papírral lehetővé teszik Benedek Tibornak, hogy történelem szakosként folytassa tanulmányait egyéni tan- és vizsgarendben.

Egyik órájára például az óra közepén szinte váratlanul érkezett, egy olasz forgatóstáb akart kamerafelvételeket készíteni, milyen egyetemista is Benedek Tibor, de pár perc "vágóképezés" után már távoztak is az óráról - a sportoló hallgatóval együtt.

"Mindannyian tudtuk, hogy azt, hogy milyen is Benedek Tibor egy napja az egyetemen: lehetetlenség leforgatni.

Ettől függetlenül Sashalmi tanár úr abszolút partner volt" - emlékszik vissza a történet gazdája, aki szerint a teremben mindenki úgy érezte, ezzel segítségére vannak egy sportlegendának.

Egy egykori angolos szaktársa mesélte, hogy Benedek Tibor sokat beszélt testvéréről és édesanyjáról, és azt tervezte, hogy a vízilabdával felhagyva egyszer majd tanár lesz. "Nagy sztár volt már akkor, mégis szerény" - fogalmazott a hallgatótárs.

Volt csoporttársai és oktatói is egyaránt tanúskodnak róla, hogy Benedek Tibor a vizsgákra mindig felkészülten érkezett, sőt úgy izgult – ha nem jobban –, mint társai. Tóth Istvánnál, egykori egyetemi tanárnál tett vallástörténeti vizsgáját Reggel Sándor idézte fel, aki a mai napig hálás Tibornak az ott kapott ötöséért. „Aznap vagy mindig – ki tudja már – a hármas csoportok ugyanazt a jegyet kapták. A feleletek után Tóth István megkérdezte Tibortól, hány gólt dobott a LEN-, vb- vagy Eb-döntőn... – Kettőt – mondta. – De miért nem kérdezi meg, mennyit dobtam az elődöntőben? – Ott mennyi volt? – Öt! – Na, menjenek a fenébe! De előtte adják ide az indexeket!”

Mikor Benedek Tibor már Olaszországban játszott, karácsonyra tudott időpontot egyeztetni egyéni vizsgaidőpontokat tanáraival. Őze Sándor, a Történettudományi Intézet vezetője, saját lakásába invitálta a sportklasszist. Mint mondta, Tibor helyt állt a törökkori hódoltság történelméből is. Lányai pedig előkarácsonyi ajándékként Benedek Tibor autogrammal lettek gazdagabbak.

J. Újváry Zsuzsanna szintén karácsonykor tudta kikérdezni Benedek Tibort, aki "rendesen, szépen elmondta a tételre a választ", és a vízilabdázó azt is elmondta neki, hogy a vizsga előtt napokig a felesége és közte pihent éjszaka az Eckhart-könyv, amiből felkészült.

"Ezután feltettem neki a nyilván sokszor nekiszegezett kérdést, miért éppen történelmet tanul. A következőt válaszolta; azért,

hogy csiszoltabb legyen a gondolkodása

– kell a diploma, és a tudományok közül a történelem áll hozzá a legközelebb. Igen, a történelem és a haza" - idézte a tanár.

Benedek Tibor 2005-ben végül elvégezte a szakot és diplomával távozott az intézményből. Szakdolgozatát Olimpia és politikai játékok címmel írta Schmidt Máriánál, aki "okos, nagyon érdeklődő és szorgalmas diákként jellemezte" a legendát, szerénynek, alázatosnak, miközben sportágában már a világ legjobbja volt.

"Soha nem kérte, hogy kiváltságosan kezeljük, csak azért mert olimpiai bajnok" - fogalmazott konzulense.

A cikk egy vizsgaszituációval zárul: Botos Máté újkori egyetemes történelemből szigorlatoztatta fiatal tanárként a sportolót, aki a folyosón még pólóban várt, amikor sorra került, akkor viszont már inget húzott. Botos Máté a feleltetés egy pontján felajánlotta neki, hogy 3-as ad, de küzdhet a 4-esért, Benedek Tibor az utóbbit választotta és el is érte, majd távozóban megköszönte a jegyet, szinte szabadkozva, hogy nem tudott mindent. De

"Benedek Tibor komolyan vette diákfeladatát, és nem csak érettségi emlékeiből élve akart megúszni egy vizsgát".

"Benedek Tibor alázata és személyisége meghazudtolt mindent, amit előzőleg gondoltam róla. Nyilván nem volt maradéktalanul megelégedve magával, hiszen csak négyest kapott. Mégis, valamiféle megkönnyebbülést láttam az arcán, mint minden kikísért diákén. Odakint a folyosón tágra nyílt szemű diáklányok és történészhallgatók várták. Behívtam a következő vizsgázót."

Benedek Tibor szövetségi kapitányi évei alatt többször is vendége volt az InfoRádió Aréna című műsorának.

2013 augusztusában legnagyobb edzői sikere, a világbajnoki cím után volt a vendég.

Legközelebb 2014 karácsonya előtt járt a stúdióban.

2016 áprilisában pedig a többi között arról beszélt, hogy a magyar vízilabdázóknak – különösen a válogatottaknak – miért fontos mindig a legjobb teljesítményre törekedni.

A beszélgetést videofelvételen is meg lehet tekinteni:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×