INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

vízilabda

benedek tibor

ratko rudic

Benedek Tibor, a Millennium csapatnéven induló magyar válogatott játékosa (j2) és az amerikai Jim Hassett a masters korosztályú vizes világbajnokság vízilabdatornájának Millennium - Darkside mérkőzése végén a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. augusztus 11-én.

Ratko Rudic: sok jó pólóst láttam, de Benedek Tibor volt a legnagyobb

Infostart

A négyszeres olimpiai bajnok horvát edzőnek már 14 éves korában feltűnt az ifjú balkezes elszántsága, és csak azt sajnálja, hogy soha nem lehetett a 47 évesen múlt csütörtökön elhunyt háromszoros olimpiai aranyérmes vízilabdázó edzője.

Minden idők egyik legsikeresebb vízilabdaedzője, Ratko Rudic számtalanszor találkozott pályafutása során Benedek Tiborral, így a múlt csütörtöki tragikus hír után, amikor kiderült, hogy 47 évesen elhunyt a háromszoros olimpiai bajnok magyar pólós, ő is megemlékezett róla.

"Végigkövettem Benedek pályafutását, és még arról is vannak emlékeim, amikor először találkoztam vele. Budapesten történt, ahová gyakran jártunk a jugoszláv válogatottakkal. Emlékszem, hogy amikor véget ért a közös edzés, ő és Varga Zsolt visszaugrott a medencébe, és órákon át gyakorolták a cseleket és a lövéseket. Csak 14 vagy 15 éves volt, de már akkor kitűnt az elszántsága, a vágya, hogy nagy játékos legyen" – mondta a wpdworld.com-nak az edzőként három válogatott élén négy olimpiai aranyérmet nyerő 72 éves szakember, aki alig egy hónapja jelentette be, hogy nyugdíjba vonul.

Benedek Tibor valóra váltotta gyerekkori álmait, megnyert mindent, amit csak egy vízilabdázó megnyerhet. Rudic beszélt arról is, hogy mennyi fejfájást okozott neki a balkezes magyar, és hiába ismerték a kedvenc megoldásait, nem tudtak ellene eredményesen védekezni.

"Tipikus trükkje volt, hogy befelé úszott, majd hirtelen kihúzódott a szélre, várta a labdát, és amikor megkapta, kíméletlenül a kapuba vágta. Tudtuk, hogy ez fogja csinálni, felkészítettük a védőket ellene, mégis mindig gólt lőtt. Nem lehetett ellene védekezni, ez volt az egyik nagysága" – mondta Ratko Rudic. Úgy jellemezte Benedeket, hogy teljes játékos volt, dinamikus és erős, aki tudta használni a fizikumát, de emellett gyors volt, technikás, és olvasta a játékot. Mindezek ellenére mégis mást tartott a legnagyobb erősségének.

"A lelkiereje és a győzni vágyása minden játékos fölé emelte. Sok jó pólóst láttam, kiválókat, de pszichikailag Benedek volt a legnagyobb" – mondta Rudic, aki egyetlen dolgot sajnál: "Nem volt lehetőségem arra, hogy az edzője lehessek, pedig nagyon szerettem volna."

Benedek Tibor szövetségi kapitányi évei alatt többször is vendége volt az InfoRádió Aréna című műsorának.

2013 augusztusában legnagyobb edzői sikere, a világbajnoki cím után volt a vendég.

Benedek Tibor az Arénában – 1. rész
 
Benedek Tibor az Arénában – 2. rész
 

Legközelebb 2014 karácsonya előtt járt a stúdióban.

Benedek Tibor az Arénában – 1. rész
 
Benedek Tibor az Arénában – 2. rész
 

2016 áprilisában pedig a többi között arról beszélt, hogy a magyar vízilabdázóknak – különösen a válogatottaknak – miért fontos mindig a legjobb teljesítményre törekedni.

Benedek Tibor az Arénában – 1. rész
 
Benedek Tibor az Arénában – 2. rész
 

A beszélgetést videofelvételen is meg lehet tekinteni:

Nyitókép: MTI/Czagány Balázs
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018