eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Meccs nélkül is nyert a Barcelona

A Barcelona érte el legnagyobb működési árbevételt, míg a Bayern München a legmagasabb adózás utáni eredményt az európai labdarúgó-bajnokságok győztesei közül – derül ki a KPMG „European Champions Report” című kiadványából, amely a nyolc legnagyobb európai liga legutóbbi aranyérmeseit és azok üzleti teljesítménymutatóit mérte fel.

A tanulmány készítői nyolc európai bajnokcsapat, a Beşiktaş, a Barcelona, a Bayern München, a Juventus, a Leicester City, a Paris Saint-Germain, a PSV Eindhoven és a Benfica üzleti teljesítményét vizsgálták meg.

„A közvetítési jogok piaca virágzik, az európai kupasorozatokból megszerezhető jövedelem egyre növekszik, a klubok pedig egyre több szurkolóra és szponzorra tesznek szert világszerte, így nem meglepő, hogy a vizsgált csapatok bevétele meredek növekedést mutat” - mondta Andrea Sartori, a KPMG sporttanácsadási üzletágának globális vezetője.

A működési árbevétel növekedésében a PSV Eindhoven teljesített a legjobban: éves szinten 48 százalékos növekedést ért el. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy eljutott a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszáig, így 34 millió eurós pénzjutalmat kapott. Szintén jelentősen nőtt a Besiktas (31%) és a Leicester City működési árbevétele.

A tanulmány arra is kitér, hogy a kluboknak milyen előnyei származhatnak abból, ha saját országukon kívül is jelentős szurkolótábort építenek. Erre jó példa, hogy a PSV Eindhoven, a Besiktas és a Benfica összesített bevétele kisebb, mint az olasz bajnok Juventusé egyedül (341,5 millió euró).

A Leicester City rekordnak számító, 171,9 millió eurós forgalomról számolt be, ami elsősorban az angol bajnokság tévés bevételeinek növekedéséből fakadt. Bajnokként a Leicester 126,6 milliót könyvelhetett el ebből a forrásból, amely a működési árbevétel 74 százalékát adta.

A futballklubok vezetési gyakorlatát az UEFA Financial Fair Play szabályzatával összhangban egyre nagyobb professzionalizmus és a fenntarthatósági szempontok figyelembe vétele jellemzi. A tanulmányban szereplő bajnokok mindegyike 65 százalék alatti bérköltség- árbevétel arányról tett jelentést, sőt három klub esetében (Bayern München, Benfica és PSV Eindhoven) az 50 százalékot sem érte el a mutató.

A klubok számára mindenhol a játékosok bére jelenti a legnagyobb költséget, ám az országok közt jelentős eltérések vannak az alkalmazott adókulcsok terén. Ezt szemlélteti, hogy 5 millió eurós nettó fizetés valójában 9,1 millió eurónyi költséget jelent egy kínai klubnak, míg ez a költség 9,6 egy spanyol, 10,7 egy angol és 14,2 millió egy francia csapat esetében. Könnyen belátható, hogy a nemzeti adószabályok komoly pénzügyi előnyt vagy hátrányt jelenthetnek.

A Barcelona árbevétele 620 millió volt, ami három és félszer nagyobb, mint az angol bajnok Leicester Cityé. A profitabilitás terén a Bayern München teljesített legjobban, 33 milliós adózás utáni eredményével a Barcelonát megelőzve (28,8 millió euró) végzett az élen. A török Beşiktaş volt az egyedüli, amely veszteséget könyvelt el.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×