eur:
389.55
usd:
363.08
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetés aktuális helyzetéről tart sajtótájékoztatót a Pénzügyminisztériumban 2024. január 4-én. A miniszter elmondta, hogy az idei év a gazdasági növekedés erősítésének az éve, a költségvetés helyzete továbbra is stabil.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A fegyelmezett fiskális politika folytatása mellett érvelt Varga Mihály - a nap hírei

A magyar gazdaság idén 3,6%-kal növekedhet a pénzügyminiszter számításai szerint. Letartóztatták az újpesti halálos baleset okozásával gyanúsított férfit. Az Egyesült Államok ismét nukleáris fegyverek angliai telepítését tervezi.

Folytatni kell a fegyelmezett fiskális politikát hívta fel a figyelmet a pénzügyminiszter. Varga Mihály Sopronban, az iCon gazdaságpolitikai konferencián úgy vélte: a magyar gazdaság idén 3,6%-kal növekedhet. A tárcavezető meggyőződése szerint amíg az infláció mértéke nem megy vissza egy "moderáltabb tartományba", addig csak korlátozottan lehet költségvetési költekezésbe fogni. Hozzátette: idén az elfogadott költségvetés szerint 6 százalékról kellene 3 százalék alá csökkenteni az államháztartási hiányt, ugyanakkor meglátása szerint nem egy, hanem két év alatt lehetne elérni ezt a célt.

Befektetésre ajánlja Magyarországot a Scope Ratings - ismertette a pénzügyminiszter. Varga Mihály kifejtette: a három nagy hitelminősítő után a berlini Scope Ratings is megerősítette Magyarország 3B besorolását stabil kilátás mellett. Az intézet 2-3 százalék körüli gazdasági növekedésre, csökkenő költségvetési hiányra és államadósságra számít Magyarországon a következő években.

20 milliárd forint áll rendelkezésre idén a Magyar falu program pályázataira - ismertette a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Sopronban. Gyopáros Alpár az iCon konferencián elmondta: az elmúlt négy évben 4 ezer kilométernyi mellékutat újítottak fel, ugyanakkor további 6-10 ezer kilométernyi szakasz még rossz állapotban van. Beszélt arról is, hogy a jelenlegi európai uniós fejlesztési ciklusban a vidékfejlesztési források lényeges részét a hazai élelmiszeriparban használják fel.

Letartóztattákaz újpesti halálos baleset okozásával gyanúsított férfit. A Fővárosi Törvényszék szóvivője az intézkedést a szökés, valamint a bűnismétlés veszélyével, továbbá azzal indokolta, hogy a férfi ellen több eljárás is van folyamatban. A 40 éves gyanúsított beismerő vallomást tett, miután több napi rejtőzködést követően Szigetszentmiklóson elfogták el. Halálos közúti baleset gondatlan okozása, segítségnyújtás elmulasztása és eltiltás hatálya alatti járművezetés megalapozott gyanújával hallgatták ki.

Mégsem indul a júniusi európai parlamenti választásokon az Európai Tanács elnöke. Charles Michel, a közösségi oldalán közzétett üzenetében jelentette be, hogy úgy döntött, visszavonja európai parlamenti képviselői jelöltségét, és kitölti mandátumát az Európai Tanács élén. A döntést azzal indokolta, hogy nem kívánja EP-képviselői jelötségével elvonni a figyelmet tanácsi munkájáról, illetve azt sem, hogy döntése megossza az intézményt.

Az Egyesült Államok ismét nukleáris fegyverek angliai telepítését tervezi. A Pentagon a kelet-angliai Lakenheath közelében működő légitámaszponton tervezi felépíteni a nukleáris eszközök telepítéséhez szükséges létesítményeket. Lakenheath a brit királyi légierő támaszpontja, de kizárólagos használója az amerikai légierő, amely F-15-ös és F-35-ös harci repülőgépeket állomásoztat a bázison.

Izrael azt szeretné, hogy az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének ne legyen semmilyen szerepe Gázában a háborút követően. Az izraeli külügyminiszter arra reagált, hogy a gyanú szerint az ENSZ-ügynökség egyes munkatársainak közük volt az októberi terrortámadáshoz. A vádak nyilvánosságra kerülését követően több ország, köztük a legnagyobb finanszírozó, az Egyesült Államok is bejelentette, hogy felfüggeszti az ENSZ szervezet támogatását. Hasonló bejelentést tett, Finnország, Olaszország és az Egyesült Királyság is.

Olaszországbankormányellenes tüntetésekbe torkolltak a palesztinbarát megmozdulások. A hatóságok korábban betiltották az Izrael-ellenes demonstrációkat a holokauszt nemzetközi emléknapján. A tüntetést az észak-olaszországi palesztin egyetemista szervezetek hirdették meg. Milánóban több mint ezerkétszázan gyűltek össze egy utcában, ahonnan menetet akartak indítani.

Németországban számos rendezvényt tartottak a holokauszt áldozatainak emlékére. Az ország vezető politikusai a soá emlékének életben tartására, az emberellenes eszmék elleni aktív fellépésre szólítottak fel nyilatkozataikban. Az emléknap alkalmából Olaf Scholz német kancellár az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni kiállásra szólított fel videójában. A kancellár ismét üdvözölte az elmúlt napokban és hetekben a jobboldali szélsőségek ellen rendezett tüntetéseket.

Velencében megkezdődött a karnevál. A február 13-ig tartó ünnepségen idén a város szülöttje, Marco Polo halála hétszázadik évfordulójáról emlékezik meg. A világ egyik leglátogatottabb farsangjának nyitónapja az idén a holokauszt nemzetközi emléknapjára esett, ezért az igazi ünneplés csak holnap kezdődik a Rio di Cannareggio csatornáján szokásos vízi parádéval.

Lukács Sándor vehette át az idei Páger Antal-színészdíjat, a makói önkormányzat elismerését. A díjat minden esztendőben az a színész érdemli ki, aki a kuratórium döntése szerint a leghűségesebb a makói születésű Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×