eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Érdeklődők a 92. Ünnepi Könyvhéten a belvárosi Vörösmarty téren a megnyitó napján, 2021. szeptember 2-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Jön a Könyvhét – látványos életjelet mutat a kiadói szakma

Június 8. és 11. között, a korábbi hagyományokhoz igazodva, a Vörösmarty téren és a Duna-korzón rendezik meg idén 94. Ünnepi Könyvhetet. A rendezvényről Gál Katalint, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnökét kérdeztük.

Június 8-án déli 12 órakor kinyílnak a standok a 94. Ünnepi Könyvhéten, 170 kiállító vonul fel, ezért a Vörösmarty téren túl a Duna-korzó is már szerves része a könyvhétnek.

"A gyermek- és ifjúsági kiadókat a korzón találhatják meg az emberek, és igyekeztünk ugyanott elhelyezni a többi jelentkező kiállítót is" – mondta az InfoRádióban Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke.

A 170 kiállító nagyon nagy szám szerinte, "azt jelenti, hogy a nehézségek ellenére a könyvnek még mindig van keletje, még mindig érdekes a kultúra legrugalmasabb zászlóshajója".

A megnyitóra 8-án délután négykor kerül sor, a Petőfi-bicentenárium tiszteletére Margócsy István professzor szól majd.

"És mivel Budapest 150 éves idén, már tavaly előkészítettük, hogy Budapest könyvfőváros; rengeteg könyves eseményt szervez ez a projekt a Szabó Ervin Könyvtárral, lesznek flashmobok, beszélgetések, találkozások."

Az Ünnepi Könyvhét weboldalán és Facebook-oldalán is megtalálható a könyvhét teljes jegyzéke, 640 címet találni, ezek kritériuma az, hogy az elmúlt három hónapban jelenhetett meg legkorábban. Ismert, korábban a könyvhétig nem is jelenhetett meg, ám mint Gál Katalin magyarázta, ez a jelen gazdasági helyzetben már nem lehetséges.

További kritériumok, hogy

  • magyar szerző
  • magyar nyelven
  • magyar nyomdában nyomott
  • vadonatúj műve vagy
  • valamilyen átdolgozott kritikai alkotása legyen egy magyar szerzős műnek.

E-könyv, hangosköny? Áfacsökkentés!

Az e-könyvekről is beszélt, szerinte ezek Európában nem hasítanak úgy, mint az Egyesült Államokban. "Magyarországon ennek külön oka is van, 27 százalékos áfa sújtja az e-könyveket, amitől az ára nem nagyon különbözhet a print alapú könyvek árától" – tette hozzá.

A könyvterjesztők minden évben próbálnak érvényt szerezni az állam nemzetközi áfacsökkentési kötelezettségének, de nem járnak sikerrel, ezért "körülbelül a könyvek forgalmának két százaléka az, ami e-könyvben realizálódik".

Viszont tör fel a hangoskönyvek műfaja, aminek nagy előnye, hogy az ember olvassa a könyvet e-könyv formájában, ha például vasalni kezd, hallgatja tovább, este pedig az ágyban pedig akár papír alapon is folytathatja.

"A könyv örök, legfeljebb vannak különböző megjelenési formái. De a teljesen lehetetlen gazdasági körülmények ellenére azt látom, a könyvesek most is igyekeznek piacképes áron eladni a könyveiket; már tavalyelőtt, illetve tavaly év végén is látszott egy 10-20 százalékos áremelkedés" – mondta még.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×