eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Érdeklődők a 92. Ünnepi Könyvhéten a belvárosi Vörösmarty téren a megnyitó napján, 2021. szeptember 2-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Jön a Könyvhét – látványos életjelet mutat a kiadói szakma

Június 8. és 11. között, a korábbi hagyományokhoz igazodva, a Vörösmarty téren és a Duna-korzón rendezik meg idén 94. Ünnepi Könyvhetet. A rendezvényről Gál Katalint, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnökét kérdeztük.

Június 8-án déli 12 órakor kinyílnak a standok a 94. Ünnepi Könyvhéten, 170 kiállító vonul fel, ezért a Vörösmarty téren túl a Duna-korzó is már szerves része a könyvhétnek.

"A gyermek- és ifjúsági kiadókat a korzón találhatják meg az emberek, és igyekeztünk ugyanott elhelyezni a többi jelentkező kiállítót is" – mondta az InfoRádióban Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke.

A 170 kiállító nagyon nagy szám szerinte, "azt jelenti, hogy a nehézségek ellenére a könyvnek még mindig van keletje, még mindig érdekes a kultúra legrugalmasabb zászlóshajója".

A megnyitóra 8-án délután négykor kerül sor, a Petőfi-bicentenárium tiszteletére Margócsy István professzor szól majd.

"És mivel Budapest 150 éves idén, már tavaly előkészítettük, hogy Budapest könyvfőváros; rengeteg könyves eseményt szervez ez a projekt a Szabó Ervin Könyvtárral, lesznek flashmobok, beszélgetések, találkozások."

Az Ünnepi Könyvhét weboldalán és Facebook-oldalán is megtalálható a könyvhét teljes jegyzéke, 640 címet találni, ezek kritériuma az, hogy az elmúlt három hónapban jelenhetett meg legkorábban. Ismert, korábban a könyvhétig nem is jelenhetett meg, ám mint Gál Katalin magyarázta, ez a jelen gazdasági helyzetben már nem lehetséges.

További kritériumok, hogy

  • magyar szerző
  • magyar nyelven
  • magyar nyomdában nyomott
  • vadonatúj műve vagy
  • valamilyen átdolgozott kritikai alkotása legyen egy magyar szerzős műnek.

E-könyv, hangosköny? Áfacsökkentés!

Az e-könyvekről is beszélt, szerinte ezek Európában nem hasítanak úgy, mint az Egyesült Államokban. "Magyarországon ennek külön oka is van, 27 százalékos áfa sújtja az e-könyveket, amitől az ára nem nagyon különbözhet a print alapú könyvek árától" – tette hozzá.

A könyvterjesztők minden évben próbálnak érvényt szerezni az állam nemzetközi áfacsökkentési kötelezettségének, de nem járnak sikerrel, ezért "körülbelül a könyvek forgalmának két százaléka az, ami e-könyvben realizálódik".

Viszont tör fel a hangoskönyvek műfaja, aminek nagy előnye, hogy az ember olvassa a könyvet e-könyv formájában, ha például vasalni kezd, hallgatja tovább, este pedig az ágyban pedig akár papír alapon is folytathatja.

"A könyv örök, legfeljebb vannak különböző megjelenési formái. De a teljesen lehetetlen gazdasági körülmények ellenére azt látom, a könyvesek most is igyekeznek piacképes áron eladni a könyveiket; már tavalyelőtt, illetve tavaly év végén is látszott egy 10-20 százalékos áremelkedés" – mondta még.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Három aggasztó esemény mutatja: újra lángra kaphat az elmúlt évek legpusztítóbb háborúja

Három aggasztó esemény mutatja: újra lángra kaphat az elmúlt évek legpusztítóbb háborúja

A szíriai polgárháború kisebb-nagyobb megszakításokkal, de több mint 12 éve tart. A törésvonalak számtalanszor változtak, feltűntek és eltűntek csoportok, átalakultak koalíciók, jöttek és mentek frakciók, az ország egyes részei pedig rengetegszer cseréltek gazdát. Az elmúlt néhány évben viszonylagos nyugalom honol az országban. Ez persze nem jelenti azt, hogy teljesen megszűntek volna az összecsapások, de a harcok intenzitása már inkább csak szórványos és kisebb területekre korlátozódik. Basszár el-Asszad látszólag megnyerte a polgárháborút, hiszen újra növekszik a nemzetközi elismertsége, pedig az ország jelentős része felett továbbra sem gyakorol fennhatóságot. Az utóbbi időben három súlyosabb eset is borzolja a kedélyeket, amely jelzi, hogy a helyzet továbbra is nagyon feszült, a polgárháborúnak még egyáltalán nincs vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×